La un an de la pronunţarea deciziei în dosarul „Telepatia”, ies la lumină foarte multe amănunte care demonstrează nu numai că această anchetă scandaloasă a fost una de sorginte politică, ci şi faptul că, la instrumentarea şi fabricarea ei, au pus umărul personaje extrem de controversate. Procurorul de caz, Emilian Eva, este astăzi arestat preventiv pentru fapte de corupţie. Sub semnătura sa, rechizitoriul trimis în instanţă a conţinut pretinsul prejudiciu adus statului de către Dan Voiculescu în legătură cu privatizarea ICA. Prejudiciul, însă, a fost calculat de un specialist DNA şantajabil. Aurelia Nicolae îndeplineşte, încă din 2012, toate condiţiile pentru a fi verificată şi anchetată, alături de soţul ei, pentru infracţiunea de fals în declaraţia de avere. Cu toate acestea, până în momentul de faţă, nimeni, nici Agenţia Naţională de Integritate, nici Parchetul General, prin structura Secţiei de Urmărire Penală, nu s-au sesizat, chiar dacă falsul respectiv este un document public.
Specialistul DNA care a calculat prejudiciul din dosarul „Telepatia”, Aurelia Nicolae, face parte dintr-o familie de politicieni afiliați Partidului România Mare. Atât soțul Aureliei, cât și fiica acesteia au candidat pentru funcții eligibile. În anul 2012, Mihai Nicolae, soțul specialistului DNA, a candidat pentru funcția de primar al comunei Cândești, judeţul Dâmbovița, iar fiica lor, Ana-Maria Nicolae, s-a aflat, în primăvara anului 2014, pe lista pentru europarlamentare din partea PRM. Aventura electorală din 2012 a soțului Aureliei Nicolae i-ar putea aduce acestuia un dosar penal pentru fals în declarațiile de avere și de interese depuse la Autoritatea Electorală Permanentă cu ocazia depunerii candidaturii la alegerile locale din vara anului 2012.
Documentele sunt publice, dar nu se sesizează nicio instituție
Concret, între declaraţia de avere depusă de Aurelia Nicolae, în calitate de specialist al DNA, și cea a soțului acesteia, Mihai Nicolae, în calitate de candidat la funcția de primar al comunei Cândești există unele diferențe majore referitoare la bunurile imobiliare declarate de cei doi soți.
De precizat este faptul că toate bunurile în cauză declarate de expertul DNA au intrat în posesia familiei înainte de întocmirea de către Mihai Nicolae a declarației de avere depuse în momentul candi¬daturii sale la funcția de primar al comunei Cândești.
Riscă dosar penal
Mihai Nicolae a „uitat” să menţioneze în declarația de avere atât terenuri, cât și case sau autoturisme aflate în posesia familiei sale. Mai mult, deși Mihai Nicolae a candidat din partea Partidului România Mare la alegerile locale din anul 2000, el a omis să menționeze, în declarația de interese, calitatea de membru sau de reprezentant al acestei formațiuni politice. Aceste omisiuni intră sub incidența Legii nr. 176/2010 cu modificările și completările ulterioare privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, lege aplicabilă inclusiv persoanelor care depun declarații de avere și de interese în calitate de candidați la diverse scrutinuri electorale.
Potrivit art. 8 din Legea 176/2010, „fapta persoanelor care, cu intenție, depun declarații de avere sau declarații de interese care nu corespund realității constituie infracțiunea de fals în declarații și se pedepsește potrivit Codului Penal.
Potrivit art. 326 din Noul Cod Penal, „declararea necores¬punzătoare a adevărului de către o persoană (…) în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acestei consecințe, se pedep¬sește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Chirie decontată de stat
Există, de asemenea, și alte discrepanțe dintre bunurile decla¬rate de Aurelia și Mihai Nicolae. Astfel, în timp ce Mihai Nicolae susține, în anul 2012, că deține un autoturism Dacia, fabricat în anul 2000, Aurelia Nicolae declară că deține, împreună cu familia, un autoturism Dacia 1300L, fabricat în anul 1998. La acestea, se adaugă o remorcă fabricată în anul 1993 și un autoturism Ford Fiesta Ambiente, fabricat în anul 2006.
Mai mult, în timp ce Mihai Nicolae nu declară conturi sau credite bancare, soţia acestuia menţionează un credit bancar, în valoare de 12.600 lei, contractat la Piraeus Bank în anul 2009, scadent la 6 august 2014, și un credit Overdraft, în cuantum de 29.000 lei, contractat la BancPost în anul 2009.
Mai mult, potrivit declarației de avere depuse pe site-ul DNA în luna mai a anului curent, Direcția Națională Anticorupție îi decontează anual Aureliei Nicolae o chirie în cuantum de 15.475,60 lei.
Lunga listă a omisiunilor din declarații
Potrivit declarației de avere depuse de către Mihai Nicolae în data de 20 aprilie 2012, acesta, împreună cu soția, ar deține un teren agricol, în suprafață de 6.000 metri pătrați, moștenit în anul 2011, și o casă de locuit, moştenită, de asemennea, în anul 2011, în suprafață de 180 metri pătrați. La acestea se adaugă un autoturism Dacia, fabricat în anul 2000, dobândit prin cumpărare. Din documentul întocmit și iscălit de Mihai Nicolae, nu rezultă că el sau soția sa ar avea conturi sau credite bancare.
Cu totul alte date rezultă, însă, din declarația depusă de soția lui Nicolae Mihai în anul 2014. Aurelia Nicolae susține, în declarația de avere postată chiar pe site-ul Direcției Nați-onale Anticorupție, la data de 26 mai 2014, că deține, împreună cu soțul său, cadru didactic la Școala Generală Cândești Vale, următoarele proprietăți imobiliare:
-un teren intravilan în suprafață de 3.050 metri pătrați, amplasat în comuna Cândești, moșenit de Mihai Nicolae între anii 1994-2010;
- un teren extravilan în suprafață de 9.800 metri pătrați, amplasat în comuna Cândești, moștenit de Mihai Nicolae în perioada 1994-2010;
-un teren intravilan aferent curților și construcțiilor, în suprafață de 220 metri pătrați, amplasat în comuna Cândești, moștenit de Mihai Nicolae în anul 1994;
- un teren intravilan, în suprafață de 1.400 metri pătrați, amplasat în localitatea Starchiojd, județul Prahova, moștenit în anul 2009 de Aurelia Nicolae împreună cu Elena și Vasile Borcea;
- un teren extravilan, în suprafață de 25.700 metri pătrați, amplasat în localitatea Starchiojd, județul Prahova, moștenit în anul 2009 de Aurelia Nicolae împreună cu Elena și Vasile Borcea;
- un apartament în municipiul Târgoviște, în suprafață de 35,74 metri pătrați, achiziționat de Aurelia Nicolae în anul 1992;
- o casă de locuit, în suprafață de 180 metri pătrați, amplasată în comuna Cândești, județul Ialomița, moștenită de Mihai Nicolae în perioada 1994-2010;
- o anexă în suprafață de 40 metri pătrați, amplasată în comuna Cândești, moștenită de Mihai Nicolae în perioada 1994-2010;
- o casă de locuit, amplasată în localitatea prahoveană Starchiojd, moștenită în anul 2009 de Aurelia Nicolae împreună cu Elena și Vasile Borcea;
- o anexă în suprafață de 50 metri pătrați, amplasată în localitatea prahoveană Starchiojd, moștenită în anul 2009 de Aurelia Nicolae împreună cu Elena și Vasile Borcea.
Și fiica Ana-Maria a candidat. La europarlamentare
Mihai Nicolae nu este singurul membru al familiei Aureliei Nicolae care desfășoară o activitate politică. Fiica lui Mihai Nicolae, Ana-Maria Nicolae, este prim-vicepreședinte al Organizației de Tineret a Partidului România Mare, președinte al Organizației de Tineret PRM Dâmbovița și a candidat din partea acestei formațiuni politice la alegerile europarlamentare din primăvara anului trecut.