x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anotimpuri regale. Iarna

Anotimpuri regale. Iarna

de Simona Lazar    |    20 Oct 2011   •   21:00
Anotimpuri regale. Iarna

Sarbatorile de iarna sunt, pentru Familia Regala, unul dintre cele mai emotionante momente ale anului. De-a lungul timpului, la Cotroceni sau la Palatul Regal (pe vremea celor patru regi ai Romaniei), impodobirea pomului de Craciun si impartirea darurilor – erau invitati, odinioara, chiar si o suta de copii din tara, care sa participe, alaturi de copiii familiei regale, la aceste momente – s-au constituit in frumoase amintiri pentru cei care au fost martori. In anii ’20 ai secolului trecut, printre copiii care se adunau sub pom se afla si micuta Lenuta Ianza (fiica lui Virgil Ianza, soferul Reginei Maria), care imi marturisea zilele trecute ca sarbatorile de iarna, la Palat, erau o adevarata feerie si ca toti copiii salariatilor Casei Regale primeau daruri.

'Erau impartite cadouri dupa starea fiecaruia. Tata avea un salariu bun, asa ca eu am primit o data o bratara de aur, altadata o tava de argint. Dar pentru copiii celor cu ve­ni­turi mici, cadourile erau mari si cu­prinzatoare, de la hainute si in­cal­ta­minte la carti pentru scoala, jucarii si mancare.' Nonagenara, de-o varsta cu Regele Mihai (alaturi de care s-a jucat, in copilarie, spunandu-i insa, cum se cuvenea, 'Alteta', si nu pe nume), imi povesteste despre iernile din parcul Palatului Cotroceni, 'cand noi, cele doua fetite care locuiam in curte, si Majestatea Sa ne bateam cu bulgari de zapada'. Erau primele ierni ale foarte tanarului rege roman. In decembrie 1927, de exemplu, presa romaneasca si straina s-a intrecut sa arate fotografii cu MS Regele Mihai I iesind de la slujba de Craciun sau vizitand diferite asezaminte.

Astazi, iernile Majestatii Sale Regele Mihai I curg, in firescul lor, la Castelul de la Savarsin. Despre ce se intampla in aceste zile aflam daca ras­foim filele cartii-album 'Anul Re­ge­lui', conceput si scris de Alteta Sa Re­gala Principele Radu: 'Bradul de Craciun pentru Salonul mare din Castel este adus de la Sinaia, impreu­na cu alti brazi pe care Regele ii da­ru­ies­te primariei comunei si bisericii or­to­doxe din localitate. Masa este de­co­rata si organizata de Principesa Mos­­te­­nitoare, iar Regina Ana este cea care pregateste nelipsitul desert al serii, numit zbaglione.

Regele Mihai vine tacut, dar foarte precis in mis­cari, sa fotografieze masa si pomul de Craciun, cu aparatul sau de fo­to­grafiat de ultima generatue. In Sa­lo­nul mare de la Castel, dupa pranz, in ziua de 23 decembrie, Principesa Mos­te­nitoare este inconjurata de fie­ca­re data de fetele de la Castel, pentru impodobirea pomului. (…) Sunt primite, incepand cu 24 decembrie, sute de persoane la Castel. Dubasii de la Savarsin, colindatorii din intreaga tara, tineri sau batrani, vin sa-i ureze direct Regelui si familiei noastre un an nou fericit. Toti primesc cozonac sau placinta cu branza, vin fiert sau sucuri de fructe, ceai sau cafea. Peste 200 de pachete sunt pastrate pentru ne­vo­iasii din sat, iar alte 200 merg la ba­tranii care nu se pot deplasa. Inca 250 sunt pentru copii. (..) Seara de Ajun se incheie la ora 17, cand angajatii Castelului si cei ai Ocolului Silvic Regal vin sa-si primeasca, alaturi de colaboratorii nostri de la Serviciul de Protectie si Paza, cadoul de Craciun. Pe urma, toata lumea pleaca acasa, iar Regele, Regina si familia raman in intimitatea caminului, pentru masa de seara si pentru des­chi­de­rea cadourilor proprii'.

Departe in timp, oarecum si departe in spatiu (caci e o postata de loc de la Savarsin la Bucuresti) intamplarile Cra­ciu­nu­lui se petrec insa dupa ritualurile cele vechi.

Interesant, in acest ecou al iernii, este faptul ca data de 30 decembrie a fost fixata de Majestatea Sa Regele Mihai – ca un contrapunct al ab­di­carii fortate din 30 decembrie 1947 – pentru semnarea unor documente importante pentru familie si dinastie. Astfel, pe 30 decembrie 2007, el a semnat la Savarsin Normele Funda­mentale ale Familiei Regale, iar in anii urmatori a definit statutul unor dinstinctii regale: Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Crucea Casei Regale a Romaniei, Decoratia re­gala Nihil Sine Deo, iar in 2010 pe cel al Fundatiei Colectiei Familiei Re­gale a Romaniei. Sa mai spunem ca, in ultima zi din an, Regele, insotit de Regina si de putina lume, face o ca­la­torie cu masina intr-un oras din apropiere, care poate fi Caransebes, Arad, pentru a se amesteca in mul­ti­me si a savura o ciocolata fierbinte.
Lansarea albumului 'Anul Regelui'

Azi, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in Sala Lapidarium, in prezenta Altetelor Lor Regale Principesa Mostenitoare Marga­re­ta, Principele Radu, Principele Nicolae ai Romaniei, are loc lan­sa­rea editiei de librarie a volumului 'Anul Regelui', aparut la Curtea Veche Publishing. Semnat de ASR Principele Radu al Romaniei, albumul este scris intr-un stil cald si accesibil si dezvaluie viata Familiei Regale in toate cele patru ano­tim­puri, atar la zile de sarbatoare si vizite oficiale, cat si zi de zi. Textul este completat de numeroase fotografii din arhiva Familiei Regale si de multe documente inedite, de interes general, precum un arbore genealogic, o lista de persoane care au primit decoratii regale si o prezentare ama­nun­tita a etichetei ce se cuvine a fi respectata in prezenta membrilor Casei Regale a Romaniei.

×
Subiecte în articol: special anotimpurile regelui