x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bilant negativ pentru guvernator

Bilant negativ pentru guvernator

de Alexandru Nastase    |    10 Noi 2005   •   00:00
Bilant negativ pentru guvernator

Pierderea resursei piscicole in favoarea Ministerului Agriculturii, liber la pescuit in prohibitie, deschiderea sezonului la vanatoare impotriva recomandarilor specialistilor. Reprezinta o parte din bilantul de sapte luni de mandat al noului sef al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, actualul guvernator, Paul Cononov.

Ecourile politice ale numirii lui Paul Cononov in functia de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii nu s-au stins nici astazi, iar controversele continua. Cel putin la nivel local. La 1 aprilie 2005, guvernantii anuntau public o decizie pe care o luasera, conform algoritmului Aliantei D.A., inca din momentul castigarii alegerilor de catre Traian Basescu: inlocuirea guvernatorului Virgil Munteanu, neimplicat politic, cu un om al noii puteri. Cateva luni de lupte interne intre patru candidati ai Aliantei l-au scos castigator pe Cononov. Nu a interesat pe nimeni ca Virgil Munteanu este considerat unul dintre cei mai buni manageri pe probleme ecologice din lume si nici diplomele obtinute pe Delta Dunarii nu au fost suficiente pentru a ramane pe postul sau. A fost inlocuit cu un om care se ocupase de afaceri cu ridicatul gunoiului in Tulcea.

PROGRAM DE GUVERNARE. Pornit in mandat cu o porecla data chiar de colegii de alianta - Guvernatorul-gunoier - si cu un program de guvernare care avea numai formulari ambigue ("redimensionarea economica si ecologica a Deltei Dunarii") pe care nimeni nu era in stare sa le aplice, Cononov nu era prea sigur in urma cu sapte luni ce vrea sa faca in Rezervatie. Totusi, actiunile sale nu au intarziat sa apara. In primul rand, resursa piscicola din Rezervatia Biosferei nu se mai face de catre ARBDD, ci de catre o institutie nou-infiitata: Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, structura subordonata Ministerului Mediului. Pretextul - responsabilii europeni doresc sa discute problema pescariei cu un singur partener - este combatut chiar de documente europene: administrarea de catre ANPA a pescariei din Rezervatie contravine recomandarilor Consiliului Europei stabilite in anul 2000, o data cu acordarea Diplomei europene pentru zone protejate pentru RBDD. In Raportul aprobat de Consiliul de Ministri ai Consiliului Europei se mentioneaza ca "administrarea resurselor naturale din RBDD se va face de o maniera integrata de catre ARBDD". In plus, in dosarul negociat si inchis cu UE nu se face nici o referire la necesitatea de a exista un singur administrator. La fel, nici in Raportul de tara pe anul 2005 nu exista nici o referire. Informatiile noastre confirma faptul ca, vazand ca nu pot sa rezilieze contractele de concesiune din Rezervatie, semnate si derulate legal - asa cum au aratat numeroasele controale efectuate in RBDD dupa decembrie 2004 - , se incearca pe alte cai exploatarea economica intensa in Delta. Mai mult, guvernantii doresc si modificarea unilaterala a contractelor de concesionare a activitatii de pescuit din Delta Dunarii, lucru ilegal. Bucurestiul a trimis deja o notificare la Tulcea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, prin care anunta ca documentele vor fi modificate, suspendand dreptul si obligatia de a face paza pe domeniul unde se desfasoara contractul si suspendand obligatia de a realiza investitii pe respectivul domeniu. In schimb, concesionarii vor fi obligati sa lase persoane juridice sau fizice sa pescuiasca. Procedural, daca notificarea va fi aprobata de reprezentantii ARBDD, urmeaza sa fie informati si concesionarii de aceasta modificare unilaterala. Ridicarea obligatiei de a face investitii in Rezervatie este extrem de daunatoare pentru Delta, acestea fiind singurele investitii facute in zona de la Revolutie incoace. In plus, lipsa pazei va aduce cu sine o noua inflorire a braconajului, in conditiile in care autoritatile (Politia, Politia Deltei, Politia de Frontiera, agentii ARBDD si cei ai Garzii de Mediu) au efective total insuficiente pentru a monitoriza zona. Singurul care a fost de acord de la inceput cu aceste intentii a fost Paul Cononov.

ASOCIATII DE PESCARI
Autoritatile insista pentru ca pe domeniile concesionate sa poata pescui si asociatii de pescari. Pretextul oficial este acela ca Uniunea Europeana cere prezenta acestora, conditionand de infiintarea acestora alocarea unei sume de peste 200 de milioane de euro pentru Romania. Oficialii par insa incapabili sa explice in ce conditii vor veni acesti bani si de cand se amesteca responsabilii europeni in astfel de lucruri. Exemple similare din tari recent integrate in UE arata ca europenii nu au conditionat fondurile de felul in care este organizata activitatea de pescuit in respectivele state. Sistemul concesionarilor functioneaza in continuare in fiecare din aceste state.
NECLARITATI
Autoritatile nu au explicat pana acum felul in care vor capata personalitate juridica asociatiile de pescari. Nu se stie nici felul in care asociatiilor li se vor calcula cotele, cum vor plati redeventa si cum vor fi penalizate in cazul in care nu isi vor plati contributiile catre stat. O alta problema pentru autoritati este aceea ca pescarii nu se inghesuie sa se asocieze, intrucat infiintarea unei asociatii costa peste 30 de milioane de lei. In plus, pentru ca administratorul resursei piscicole ANPA are sediul la Bucuresti, va fi necesara deplasarea in Capitala chiar si pentru vizarea unui simplu permis, lucru cu care pescarii nu sunt de acord.


"Europenii cer un singur administrator"


EVOLUTIE. Prestatia lui Cononov s-a imbunatatit in ultimele luni, dar inca este nepregatit pentru functia detinuta

Jurnalul National: Va intreb de trecerea resursei piscicole de la Ministerul Mediului la Ministerul Agriculturii. Exista o recomandare de la Consiliul Europei care nu prea este de acord cu asa ceva si spune ca trebuie sa existe un singur gestionar. Pana acum a fost ARBDD, acum este aceasta ANPA.
Paul Cononov: Eu nu stiu ce recomandare aveti dvs., recomandarile sunt destul de multe. Ce stiu eu este ca Uniunea Europeana, in problema pescuitului, vrea sa stea de vorba cu un singur partener. De aceea a fost infiintata aceasta Agentie Nationala de Pescuit si Acvacultura, care va reglementa politica in domeniul pescariei pe intreg teritoriul Romaniei. Pana la acest moment sau, daca vreti, pana la aparitia Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura erau mai multi administratori. Atunci, Uniunea Europeana a venit si a spus ca vrea sa stea de vorba cu un singur administrator, ceilalti urmand a fi gestionari. Urmeaza sa stabilim ce inseamna gestionar, sa delimitam clar atributiunile...

ANPA poate sa se ocupe si de pescuitul care se desfasoara in tara, in amenajarile piscicole, si de pescuitul dintr-o rezervatie a Biosferei?
Va referiti la administrator? N-am inteles prima parte.

Da, la ANPA.
Acest administrator se ocupa de tot ce inseamna resursa piscicola in Romania.

Cerut de Uniunea Europeana!?
Cerut de Uniunea Europeana. Noi urmeaza sa stabilim clar intre ce inseamna gestionar, sunt si alti gestionari in Romania. Urmeaza sa stabilim ca printr-un protocol, printr-un ordin de ministru si aici nu e vorba, asa cum v-ati exprimat, de o cedare a ceva, e vorba de a reglementa o activitate. Resursa piscicola nu este nici a Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura, nici a Administratiei, nici a Romsilva sau eu stiu ce alti gestionari mai sunt. Resursa piscicola este un bun al poporului roman si trebuie sa reglementam activitatea in acest sens. Nimeni n-o ia si pleaca cu ea mai departe.
×