x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Canalul ucigas din Delta Dunarii

Canalul ucigas din Delta Dunarii

28 Dec 2004   •   00:00

Delta Dunarii e pusa in pericol de un canal ucrainean. Desi somati de comunitatea internationala si amenintati cu tot felul de sanctiuni, ucrainenii se incapataneaza sa continue proiectul.


ALEXANDRU NASTASE

APLICATIE TACTICA. Cum sa-ti faci canal incalcand toate reglementarile internationale in vigoare
Transporturi de droguri, trafic de arme, contrabanda cu icre negre, sturioni capturati in timpul prohibitiei si transportati clandestin. Orgoliul de putere nucleara, ramasa fara iesire fluviala la Marea Neagra. Interese militare si geostrategice in zona granitei cu Romania, granita NATO si viitoare granita UE. Acestea ar fi principalele motive neoficiale pentru care Ucraina a decis construirea canalului Bistroe, pe bratul Chilia din Delta Dunarii, proiect care ameninta sa afecteze irevocabil Delta, declarata Rezervatie a Biosferei. In fata este scos, la nivel oficial, pretextul: incapacitatea Kievului de a mai plati Romaniei taxele anuale pentru utilizarea canalului navigabil Sulina.

INVESTIGATIE. De-a lungul anului, Jurnalul National v-a tinut la curent cu evolutia situatiei de pe bratul Chilia, cu incalcarile reglementarilor diplomatice si de mediu si cu abuzurile Kievului in raporturile cu Bucurestiul si cu comunitatea internationala. Sfidarea a fost cu atat mai mare, cu cat este prima data in istoria unui conflict pe teme de mediu cand toate organismele internationale sesizate formuleaza aceeasi opinie si se pozitioneaza de partea unei singure parti: a Romaniei. In toamna, Jurnalul National a intrat in posesia unui document al Guvernului de la Kiev, in care se recunostea faptul ca vecinii nostri au interese militare in construirea canalului.

CE VOR UCRAINENII. Proiectul ucrainean vizeaza construirea unui canal lung de 163 de kilometri, de la bratul Bistroe (din Delta secundara a bratului Chilia) si pana la Portul Reni. De asemenea, in largul Marii Negre, in dreptul gurii de varsare a bratului Bistroe, va fi construit un dig pentru oprirea curentilor marini. Pentru a putea demara proiectul, ucrainenii au modificat in pripa zonele protejate din zona lor de Delta. Lucrarile au inceput in luna mai, iar in august a si fost inaugurat primul tronson. In ultimele luni s-a lucrat pe bratul Chilia, unde au fost identificate 11 praguri care vor fi dragate. Firma care a contractat lucrarile se numeste Moebius si este din Germania. Pana acum, toate sedimentele rezultate din lucrarile de dragare au fost deversate in Marea Neagra, la sud de gura de varsare a lui Bistroe. Pana acum au fost deversate in Marea Neagra aproximativ 2,4 milioane de tone de mal, urmand ca, pana la final, sa mai fie deversate alte 2,2 milioane de tone. Pe parcursul lucrarilor, ucrainenii au incalcat de mai multe ori frontiera cu Romania, amplasandu-si balize de semnalizare chiar in malul romanesc. Nu de putine ori chiar dragele au depasit granita. La nivel diplomatic, ucrainenii nu au recunoscut nici un moment abuzurile de pe bratul Chilia.

LA FATA LOCULUI. In luna septembrie, Jurnalul National a prezentat in exclusivitate cum o mana de pescari din Chilia Veche si din Periprava, afectati direct de prezenta balizelor si a utilajelor ucrainene, s-au legat pur si simplu de una dintre balize si au mutat-o cativa metri. Vecinii au reactionat imediat, in cateva zile baliza fiind repusa in pozitia initiala, mutarea fiind supravegheata de nave militare. Proiectul este planificat a se termina in 2008. Inca nu cunosc toate detaliile tehnice si implicatiile constructiei, Ucraina refuzand sistematic sa ofere informatii complete si corecte despre ceea ce intentioneaza.

Diplomatic, Kievul a sfidat comunitatea internationala, incalcand 11 tratate si conventii de mediu. Toate acestea s-au sesizat impotriva Kievului, proteste inaintand si Comisia Europeana, Departamentul de Stat al Statelor Unite sau Cancelaria Germaniei. Nu este o disputa intre Romania si Ucraina, ci una intre Kiev si comunitatea internationala. Confruntat cu proteste din toate partile, inclusiv din interior, Guvernul de la Kiev a ales tacerea. Iar in interior represiunea. Astfel, sediul Administratiei Deltei Ucrainene a fost perchezitionat la sange de Politia transporturi, fiind verificate toate documentele si calculatoarele institutiei.

Expertii romani au analizat putinele informatii pe care ucrainenii le-au pus la dispozitie si au ajuns la concluzia ca Delta Dunarii ar putea fi afectata ireversibil in urma lucrarilor la Bistroe. Depunerea in largul coastelor a nisipului dragat ar putea produce dereglari ale ecosistemelor Deltei. De asemenea, nenumarate populatii de peste si pasari, foarte multe protejate sau strict protejate, vor avea de suferit sau chiar vor disparea. Zone extrem de valoroase precum Padurea Letea sau Rosca-Buhaiova, unde se afla cea mai mare colonie din Europa de pelicani, sunt in pericol. Nu in ultimul rand, pescarii de pe Chilia au de suferit, nemaiputandu-si practica meseria din cauza disparitiei pestelui. Expertii romani au elaborat un proiect prin care vor fi decolmatate retele intregi de canale si ghioluri prin care se va trage apa din bratul Chilia, in incercarea de a salva cat mai multe dintre zonele afectate.

×
Subiecte în articol: special delta chilia