Mâine, 17 iunie a.c., la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi judecată cererea de strămutare a „procesului Elodia”. Solicitarea a fost făcută de familia Ghinescu, la scurt timp după ce Curtea de Apel Piteşti a decis punerea în libertate a lui Cristian Cioacă, sub control judiciar.
Nesocotirea termenelor din CPP
Cererea a fost înregistrată la ÎCCJ în data de 10 martie a.c. şi, deşi art. 73, alin (1) din Codul de Procedură Penală prevede că „soluţionarea cererii de strămutare se face în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii”, instanţa a fixat termen peste trei luni. Adică, în ziua de 17 iunie.
Familia Ghinescu, prin avocat Crina Radu, a solicitat atunci preschimbarea acestui termen, însă cererea a fost respinsă.
La Curtea de Apel Piteşti, cercetarea judecătorească în acest dosar s-a încheiat la termenul din 20 mai a.c, când instanţa a rămas în pronunţare. Decizia a fost amânată, mai întâi pentru data de 27 mai, apoi pentru 4 iunie, când judecătoarele au decis că au nevoie de încă două săptămâni pentru a finaliza deliberările. Conform art. 391 din CPP, termenul de 18 iunie este ultima amânare posibilă. Curtea de Apel Piteşti va trebuie să pronunţe miercuri o decizie în „procesul Elodia”.
Un singur lucru ar mai putea amâna verdictul celor două judecătoare: ca mâine, cu 24 de ore înainte, ÎCCJ să admită cererea de strămutare a procesului. Ce s-ar putea întâmpla în acest caz?
Punct şi de la capăt?
Strămutarea unui proces poate fi dispusă chiar dacă instanţa a încheiat cercetarea judecătorească. Mai mult, CPP prevede posibilitatea strămutării, chiar dacă instanţa a pronunţat, între timp, o decizie în dosar, în acest caz, „hotărârea pronunţată este desfiinţată prin efectul admiterii cererii de strămutare” (art.74, alin.5).
În cazul în care găseşte cererea întemeiată, ÎCCJ va dispune strămutarea judecării „procesului Elodia” la una dintre curţile de apel dintr-o circumscripţie învecinată (Alba Iulia, Braşov, Ploieşti, Bucureşti sau Craiova).
La Curtea de Apel Piteşti, cercetarea judecătorească a durat aproape un an. Va fi reluată ea de la capăt, cu audieri de martori şi noi rapoarte de expertiză?! O dată cu admiterea cererii, ÎCCJ trebuie să decidă şi în ce măsură se menţin actele îndeplinite în faţa instanţei de la care s-a strămutat cauza. Cu alte cuvinte, în astfel de situaţii, cel puţin o parte din cercetarea judecătorească poate rămâne valabilă.
Dacă cererea va fi admisă de ÎCCJ, Curtea de Apel Piteşti, dar şi noua instanţă care va judeca dosarul „vor fi înştiinţate de îndată despre admiterea cererii de strămutare”.
Decizia ICCJ privind strămutarea unui proces nu este supusă niciunei căi de atac.
Şedinţa de judecată în care va fi decisă soarta „procesului Elodia” va începe mâine, de la ora 9:00, pe rolul instanţei fiind şi alte 34 de dosare penale.