x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dinel Staicu: "Fac lobby cu toţi politicienii, inclusiv cu Boc"

Dinel Staicu: "Fac lobby cu toţi politicienii, inclusiv cu Boc"

de Gabriela Mladin    |    12 Aug 2010   •   00:00
Dinel Staicu: "Fac lobby cu toţi politicienii, inclusiv cu Boc"
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, revenit în această poziţie după ce Consiliul de Administraţie l-a suspendat din funcţie ca urmare a condamnării penale de patru ani de închisoare pentru corupţie, susţine că a contactat persoanele importante din politică pentru a face lobby de neeliminare a pragului SIF. Staicu recunoaşte că ar face orice pentru a-i determina pe politicienii care au un cuvânt de spus în privinţa menţinerii legii cu privire la activitatea SIF în forma actuală. Prin culisele politicii olteneşti se vorbeşte chiar de o şantajare a preşedintelui PSD Dolj, Ion Prioteasa, pentru a-şi îndemna parlamentarii din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor să nu voteze majorarea pragului. Evident, nici Staicu şi nici Prioteasa nu discută despre o astfel de acţiune.

Majorarea pragului de deţinere al SIF la 5%, faţă de 1% cât există în prezent, ar duce la schimbarea acţionariatului SIF-urilor, permiţând marilor investitori de le Bursă să aibă un cuvânt important în administrarea companiilor. Dacă proiectul de lege ar trece în forma propusă de iniţiator, deşi a suferit ceva modificări în comisiile juridică şi de buget-finanţe ale Senatului, preşedintele CA-ului de la SIF Oltenia, Dinel Staicu, ar avea de câştigat foarte mulţi bani, având în vedere că olteanul deţine deja un pachet important de acţiuni. Cu toate acestea, Staicu nu mai vrea bani, ci doar o poziţie socială bună, de care, de altfel, se şi bucură în prezent. Majorarea pragului SIF l-ar pune totuşi într-o situaţie încurcată pe Staicu.

Ar avea de câştigat bani, dar ar pierde controlul societăţii de investiţii şi asta pentru că există persoane care ar însuma 10% din SIF. "M-ar avantaja financiar o astfel de modificare. Am bani şi imediat aş lua acţiuni, însă nu este corect ceea ce se doreşte a se face. Sunt pentru ridicarea pragului, dar nu imediat, măcar într-o perioadă de 5 ani", susţine Staicu.
Totuşi, Staicu nu este mulţumit de această ultimă variantă, poate şi pentru că există altcineva care deţine cu mult mai mult decât preşedintele CA-ului SIF Oltenia. Este vorba despre omul de afaceri Constantin Cătălin Chelu din Bucureşti, despre care se spune că în spatele său s-ar afla Sorin Ovidiu Vântu. Dacă s-ar majora pragul, Dinel Staicu l-ar putea ajunge în acţiuni, însă nici Cătălin Chelu n-ar sta cu mâinile în sân, modificându-şi procentul de acţiuni.

Drept urmare, pentru a-şi păstra poziţia de care se bucură în prezent, chiar şi după condamnarea primită de patru ani de închisoare cu executare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, decizie nedefinitivă, olteanul este dispus să facă orice, după cum chiar declară: "Nu-mi place ca în timpul jocului să fie schimbate regulile jocului. Lobby am făcut şi voi face la toate partidele ca această modificare să nu treacă de Parlament. M-am întâlnit cu toţi politicienii, inclusiv cu Boc. Am avut diverse întâlniri cu politicienii, în special cu preşedinţii de partide, pentru a le cere să nu modifice pragul", a mai precizat Staicu.

Prin capitala Olteniei se vorbeşte însă că magnatul Staicu ar fi încercat prin practici neortodoxe să-l convingă pe preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, ca la rându-i să-i convingă pe cei doi deputaţi social-democraţi, Claudiu Manda şi Petre Petrescu, ultimul cumnat al liderului PSD Dolj, membri în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, să voteze în favoarea lui Staicu.

Neoficial, apropiaţii lui Staicu vorbesc despre folosirea acestor practici de către şeful de la SIF Oltenia, fiind reminiscenţe ale vremii în care Staicu era miliţian. Se spune că Prioteasa ar fi fost filmat în câteva ipostaze compromiţătoare, obţinute prin mijloace "specifice", cu ajutorul unor firme de pază, la care proprietari sunt prietenii lui Staicu. În schimbul nepublicării acestor filmuleţe, care ar dărâma imaginea bună de care se bucură Prioteasa în Oltenia, Staicu îi cere diverse lucruri, inclusiv convingerea deputaţilor să voteze împotriva modificării pragului de deţinere la SIF.

"Îl respect prea mult pe Prioteasa şi nu i-aş face aşa ceva niciodată. Este un om serios şi nu ştiu dacă ar fi fost filmat în ipostaze compromiţătoare. Nu bea, nu merge la femei. Nu văd ce ipostaze", a declarat Dinel Staicu.
Nici Ion Prioteasa, preşedinte şi al Consiliului Judeţean Dolj, nu vrea să comenteze prea mult acest subiect: "Nu am nici un fel de legătură cu Dinel Staicu, îl respect ca om de afaceri. Este mult mai apropiat de Partidul Democrat Liberal. Pe mine, în campanile electorale, cu televiziunea sa, m-a făcut praf. Nu cunosc nimic despre situaţii compromiţătoare, iar Dinel Staicu nu mi-a cerut nimic", a precizat Ion Prioteasa. Într-adevăr, în campania electorală din 2009, Dinel Staicu s-a aflat "umăr la umăr" cu Radu Berceanu, care candida pentru şefia Consiliului Judeţean Dolj, şi cu Antonie Solomon, primarul Craiovei, arestat pentru corupţie.

Tot gurile rele susţin că Prioteasa l-ar fi ajutat totuşi pe Staicu pentru obţinerea tuturor avizelor necesare pentru construcţia unui depozit frigorific. Este vorba despre o investiţie impresionantă, întinsă pe o suprafaţă de 60 de hectare la Coţofenii din Faţă, acolo unde Staicu deţine o fermă şi o casă de vacanţă. Construcţia este în faza de proiect şi va costa pe puţin 5 milioane de euro. Cel mai încântat de aceasta este primarul comunei, Constantin Cârciumaru: "Trebuie să facem drumurile, pentru că taxele şi impozitele pe care le vom primi sunt aproape cât tot bugetul primăriei. Numai autorizaţia de construire a costat 200.000 de lei. A fost acordat certificatul de urbanism, iar acum se obţin avizele pentru autorizaţie de construire". Terenul cumpărat de Staicu a aparţinut staţiunii Işalniţa, însă a fost câştigat în instanţă de două persoane. De la acestea Dinel Staicu l-a cumpărat şi îşi va clădi în Coţofenii din Faţă acest depozit, care-l va înlocui pe cel din Craiova, pe care tot Staicu îl deţine. Pentru că cel deţinut este un mare poluator, Staicu a preferat să-şi construiască alt depozit decât să-l modernizeze pe cel din Bănie.

"Consiliul Judeţean Dolj nu are nici un fel de legătură cu această construcţie. Nu este un parteneriat public-privat şi nu l-am ajutat pe Staicu pentru avize. Nici nu am acordat vreun aviz ca instituţie", a explicat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.


Staicu, doctor în economie subterană
Despre Dinel Staicu toată Oltenia ştie că este unul dintre cei mai bogaţi din zonă, concurând cu mulţi bogătaşi din ţară. Controlează foarte multe lichidităţi şi ca un puternic om financiar joacă la Bursă. Deţine multe acţiuni la SIF, controlează multe firme şi este proprietarul TV Oltenia, singura din Oltenia care emite prin satelit. În 2009 a avut un contract de publicitate cu Consiliul Judeţean Dolj în valoare de 130.000 de lei, bani acordaţi pentru realizarea unui documentar despre judeţ. Jurnaliştii susţin că în fiecare campanie electorală Dinel Staicu încheie contracte de administrare cu diverse firme pentru a nu lăsa impresia că televiziunea îi aparţine, deşi tot el este cel care controlează politica editorială. Imediat după campanie reziliază contractul cu cei care-i preiau franciza. Dinel Staicu a fost implicat în multe scandaluri imobiliare, mai ales cu statul, făcând diverse tranzacţii în urma cărora mulţi funcţionari au fost condamnaţi penal. Staicu şi-a obţinbut doctoratul în economie subterană. Recent, a fost condamnat de o instanţă de judecată la patru ani de închisoare cu executare, hotărâre nerămasă definitivă. Ca urmare a acesteia, contractul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia i-a fost suspendat, însă doar pentru două săptămâni.

×
Subiecte în articol: special