x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Domnitori in Valea Timpului

Domnitori in Valea Timpului

12 Dec 2004   •   00:00

AUDEMARS PIGUET
"Suntem toti bastinasii acestei vai", marturiseste Jasmine, descendenta lui Jules Audemars, fondatorul casei de orologerie Audemars Piguet.
ANDREEA HIRICA

In manufactura din Vallee de Joux, ceasornicarii Audemars Piguet practica acest mestesug cu religiozitate
Calatoria prin regatul timpului Audemars Piguet este strans legata de de istoria orologeriei elvetiene. Aici, inspiratia si pasiunea pentru manufactura orologiilor are conotatii aproape mistice. Primele marturii despre oamenii care au insufletit aceasta vale izolata din Muntii Jura dateaza din secolele V-VI: pe locul unde se afla acum Le Lieu, calugarul Dom Poncet a fondat o manastire; mai tarziu, si alti frati l-au urmat in aceasta zona inospitaliera. In jurul anului 610, un atac al barbarilor a pus capat vietii contemplative din mica vale, iar timp de cinci secole, Vallee de Joux a ramas parasita si tacuta. La mijlocul secolului al XII-lea, misionarii au intemeiat aici abatia Lac-de-Joux, care a constituit punctul de plecare pentru colonizarea zonei. In vale au inceput sa se stabileasca hughenotii, fugiti de persecutiile religioase din Franta.

COMBIERS. In urma revolutiei industriale, locuitorii traiau aproape in intregime din agricultura. In timpul lungilor ierni din vale, oamenii se indeletniceau cu manufactura in lemn, piatra, metal sau sticla. Asa si-au castigat numele de "Combiers", de la mina La Combe, din care extrageau fierul necesar pentru fabricarea cutitelor. Unii ar putea spune ca intreaga odisee a inceput din vina severului reformist Jean Calvin: in 1566, el interzice bijutierilor din Geneva sa mai fabrice cruci sau obiecte intru slava papalitatii. Pentru a supravietui, acestia sunt nevoiti sa inceapa sa fabrice ceasuri si, ca sa nu se mai confrunte inca o data cu o astfel de interdictie, chiar in acelasi an se organizeaza in corporatii. Incet, incet, incep sa vina la Geneva ceasornicari din Flandra, Franta si Italia, constituind ceea ce va fi cunoscuta ca Fabrique de Geneve.

VALEA INVENTATORILOR. La mijlocul secolului XVII, in Geneva erau in jur de 100 de maistri ceasornicari si 300 de ucenici si colaboratori. Un regulament foarte strict adoptat in 1765 de corporatia geneveza determina exodul celor ce nu doreau sa se supuna noilor reguli. Ca reactie la acest fenomen, puternica organizatie din Geneva interzice atat achizitionarea pieselor sau a mecanismelor complete de la artizanii care nu detineau certificat oficial de atestare, cat si introducerea mecanismelor complete in oras sau finisarea lor in afara zidurilor cetatii. Exilatii nu s-au dat batuti, devenind specialisti in realizarea prototipurilor de mecanism cautate de cei din Geneva. In anul 1889, un calator ce traversa Vallee de Joux marturisea: "Aici, manufactura compenseaza tot ceea ce pamantul refuza sa produca; aproape toti bastinasii au indemanarea de a mesteri piese sau mecanisme de ceasuri".

Click pentru a mari imaginea
In valea orologeriei, vechea manufactura este astazi muzeu al mecanismelor complicate Audemars Piguet

DECLIN. Dupa acest an, insa, mecanismele automate au inceput sa castige teren; in acelas timp, dificultatile economice au dus la scaderea cererii pentru ceasuri exceptionale, de lux si implicit la scaderea cererii de mecanisme sofisticate pentru ceasuri. Industria orologeriei elvetiene si o data cu ea mestesugul din Vallee de Joux au fost lovite de o perioada extrem de dificila. Acest lucru nu a impiedicat doi maestri ceasornicari, vizionari si ambitiosi, sa infiinteze una dintre cele mai prestigioase case de orologerie elvetiana. "Intotdeauna vom ramane un manufacturier de "specialitati de ceasuri", orologii exceptionale, pentru cunoscatori", incheie Jasmine Audemars.

.

.

.

MESTESUGARI AI TIMPULUI
Maini blande si pricepute, oamenii de la Audemars Piguet au orologeria in propriile gene. Fiecare mecanism este asamblat manual de un singur ceasornicar. Pentru Audemars Piguet creatia este la fel de frumoasa si inauntru, de aceea decoreaza pana si interiorul capacului. Preocuparea pentru precizie se traduce printr-o pregatire temeinica: timp de opt ani, mestesugarii se pregatesc sa dea viata mecanismelor performante. Mult mai mult timp si talent insa le sunt necesare pentru a crea aceste piese ale orologeriei. Fiecare mecanism Audemars Piguet este perfect, rezultat al experientei, fortei si pasiunii acestor artizani.

DRUMUL CEASORNICULUI
La inceput este ideea, dupa care apare prima schita. Prototipul prinde viata in mainile pricepute ale ceasornicarilor. Urmeaza testarea si ajustarea; cand piesele se potrivesc perfect in mecanism, sunt dezasamblate, curatate constiincios si reasamblate definitiv cu noi suruburi; urmeaza testarea finala a tuturor functiilor. Un mecanism complicat poate insemna si 600 de piese gazduite in carcasa, decorate si asamblate pentru a surprinde secunda perfecta. Fiecare ceas trece prin departamentul de calitate. Abia acum acesta isi va incepe fascinanta calatorie prin lume, ducand cu el harul manufacturii Audemars Piguet.

MUZEUL AUDEMARS PIGUET
Aflat chiar in apropierea birourilor actuale, muzeul este casa in care a locuit Jules-Louis Audemars, cofondatorul manufacturii. In aceasta cladire au functionat atelierele de orologerie Audemars Piguet in perioada 1875-1907. Colectia muzeului dezvaluie cei 129 de ani de activitate. Piese vechi si complicate povestesc intr-o maniera unica fascinanta istorie a manufacturii si mai ales destinul celor doi fondatori. Numarul mare de ceasuri complicate transforma acest loc intr-una din cele mai valoroase expozitii. In incinta muzeului s-au pastrat, de altfel, doua ateliere destinate fabricarii ceasurilor "Grande Complication" si tourbillon.
×
Subiecte în articol: special piguet audemars audemars piguet