x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drag de dragostea fara sofisticarii

Drag de dragostea fara sofisticarii

19 Apr 2004   •   00:00

Pofta de sex a romanilor a fost la cheremul comunistilor. Au dat un decret si-au sperat ca ne vom inmulti cat vor ei. N-a fost asa. A fost dramatic. Dar romanilor nu le-a pierit nici un moment cheful de a face dragoste. Mai batraneste. Chiar si acum cand in sexy-shop-urile de la Bucuresti sunt aiodma celor de la Amsterdam, romanii fac dragoste fara sofisticarii prea multe.

In anii ’50, exemplul Uniunii Sovietice e in toate, chiar si in planificarea familiala. Dupa modelul unic, promovat de fosta URSS, in tarile lagarului socialist, Romania legalizeaza, in 1957, avortul la cerere, aceasta fiind singura metoda de control al fertilitatii. Intre 1957 si 1966, cu 30 de lei, aproximativ pretul unei sticle de vin, romancele iubarete scapau de sarcinile nedorite.

Brusc, in 1966, autoritatile de la Bucuresti rastoarna politica avortului. De la 1 octombrie 1966 intra in actiune Decretul 770 privind interzicerea avortului la cerere, cu exceptia cazurilor de incest, viol si varsta de peste 45 de ani. Sunt interzise orice metode de contraceptie, apar stimulente pronataliste, cu scopul de a stopa declinul natalitatii.

Din 1966 pana in 1989, romancele active sexual au trait in plin Ev Mediu. Frica, teroarea, stresul, mita si moartea erau la ordinea zilei in orice cuplu dornic de a face dragoste. Pe piata legala nu existau anticonceptionale, nici macar prezervative. Se mai puteau face rost de prezervative pe sub mana, dar calitatea acestora era indoielnica. Nu intamplator erau poreclite „galosi". Decretul de trista amintire pentru multe cupluri mai prevedea si pedepse severe pentru medicii care efectau sau femeile care recurgeau la avort ilegal. Cei care incalcau litera decretului erau pasibili de pedepse pe pana la 10 ani inchisoare.

Efectele au fost dezastruoase. A crescut numarul avorturilor ilegale, provocate prin cele mai diverse obiecte. Sticle, fusuri de tors, bete, vitamina C erau folosite spre a „ucide" produsul de conceptie. Patul conjugal devine Patului lui Procust. Intimitatea, placerea de a face dragoste sunt amputate potrivit normelor unui decret absurd.

O scurta perioada dupa intrarea in vigoare a Decretului privind avorturile, se inregistreaza o crestere a natalitatii. Vin pe lume cohorte de copii nedoriti, botezati la gramada, „decretei". Natalitatea creste de la 14 la 27 de nou-nascuti la mie, dar cu pretul unor cumplite tragedii umane. Mii de femei si-au pierdut viata din cauza avorturilor empirice, mii de copii raman orfani si sunt dirijati spre camine, mii de barbati raman vaduvi, multi medici si asistente fac inchisoare pentru abateri de la odiosul decret. Decizia unui avort apartinea medicului, dar si procurorului. Curand Romania a devenit in Europa tara cu cea mai mare mortalitate materna. Oficial, intre 1966 si 1989, peste 10.000 de femei au murit ca urmare a unui avort. Mai mult, s-a estimat ca aproximativ 100.000 de copii au fost plasati in institutii de stat de catre familiile care nu aveau posibilitatea de a-i creste.

Si, culmea, dupa o revigorarea a natalitatii, aceasta intra intr-o scadere lenta, consemnand rate similare celor din perioada liberalizarii avortului.

In pat cu partidul

Controlul politic al vietii intime mergea ca uns. La partid se stia absolut totul. Excapadele amoroase ale angajatilor, intentiile de divort, parasirea caminului conjugal atranau greu in balanta cand se punea problema avansarii sau cresterii salariului. Ceea ce nu inseamna ca romanii s-au calugarit. Dimpotriva. Au facut sex in vecini, la slujba, au avut copii din flori... fie si numai pentru ca undeva gaseau o fiinta capabila sa-si piarda capul fara sa se mai teama de faimosul decret.

Dupa 20 de ani

Dupa caderea lui Ceausescu, ca raspuns la o noua liberalizare a avorturilor, romancele au decretat: facem sex, dar nu facem copii. Dupa ’90, intre tarile europene Romania are cea mai inalta rata a avorturilor. Desi ea este in scadere, totusi se mentine la cote ridicate. Cu cateva exceptii si modificari, noua legislatie privind avorturile nu difera prea mult de cea valabila in 1957. „In ultimii ani se raporteaza o utilizare larga a avortului provocat. Ratele Romaniei se apropie de valorile din Federatia Rusa", precizeaza directorul adjunct al Institutului de Ocrotire Mama si Copilului, medicul Alin Stanescu.

Oferta de contraceptive s-a diversificat foarte mult. Si totusi, cererea lasa de dorit. Medicul primar obstetrica-ginecologie Daniel Popescu precizeaza ca „oferta produselor anticonceptionale locale si generale este foarte bogata, ponderea fiind detinuta de metodele anticonceptionale hormonale. Aceasta demonstreaza slaba educatie sexuala si persistenta vechiului concept potrivit caruia femeia trebuie sa rezolve problema planingului familial".

In problema anticonceptionalelor, romanii sunt inca tributari traditiei. Raportul final la Studiul privind sanatatea reprodurii publicat in 2001 sustine ca inca multe cupluri considera ca se protejeaza de o sarcina nedorita exclusiv prin coitus interruptus.

De la „galosi" la prezervative aromate si cu bilute

In septembrie anul trecut au fost date publicitatii rezultatele unui sondaj realizat de Mercury Reserch privind utilizarea contraceptivelor. Sondajul , efectuat pe 451 de femei intre 18 si 60 de ani, arata ca in Romania, ca de altfel in majoritatea tarilor europene, prezervativul este in topul contraceptivelor, urmat de pilule si metoda calendarului. Explicatia este complexa: „prezervativul este relativ ieftin, oferta este foarte diversificata, este o metoda ce prezinta un grad foarte scazut de a inregistra o sarcina, protejeaza de infectii cu transmisie sexuala, este usor de folosit", spune medicul primar obstetrica-ginecologie Daniel Popescu.

In prezent, oferta de prezervative din Romania este similara celei din tarile UE. Prezervative cu diverse arome, in diferite culori, cu striatii, bilute... Ele sunt utilizate in special de tineri care constientizeaza din ce in ce mai bine pericolul pe care-l reprezinta sexul neprotejat.

Magda Marincovici


Varsta medie a primului raport sexual

Potrivit studiului privind „Sanatatea Reproducerii publicat in anul 2001", tinerii din Romania isi incep viata sexuala relativ tarziu. Ponderea tinerelor active sexual inainte de 16 ani este sub 7% si creste la 28% in randul tinerelor de 18 ani. Pana la 56% dintre tinerele care au impinit 20 de ani si-au pierdut virginitatea. Tinerii sunt mai precoci sexual: inainte de a implini 16 ani, mai mult de jumatate dintre acestia si-au inceput viata sexuala.


La vremuri noi, afrodisiace noi

Dupa 1989, stimulentelor sexuale clasice stiute de la bunica li s-au adaugat altele „mai rafinate". Au aparut uleiurile pentru masaje erotice, lumanarile aromate creatoare de ambianta excitanta la o cina romantica, cu meniu compus evident de alimente afrodisiace. Pe timpul bunicii, telina, usturoiul, mierea de albine erau principalele alimente afrodisiace. Acum registrul a fost completat cu stridii, caviar, sampanie, ciocolata, banane. Sunt alimente ce trimit rapid cuplurile in dormitor, deoarece hormonii nu le dau pace.


Fetite dulci ca-n Bucuresti

Potrivit Studiului privind sanatatea reproducerii, publicat inmartie 2001 aproape 2% dintre femeile casatorite si 8% dintre barbatii casatoriti au declarat ca au avut unul sau mai multi parteneri sexuali in afara casatoriei sau a uniunii consensuale. Acelasi studiu remarca o proportie mai mare a femeilor casatorite, dar infidele la Bucuresti, comparativ cu restul tarii. Majoritatea bucurestencelor care isi insala partenerul sunt absolvente de studii universitare (4%) si intre 15 si 24 de ani (3%).


CONTINUARE: Jucariile erotice vin din Uniunea Europeana

×
Subiecte în articol: special