x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Florile, limbajul universal al modei

Florile, limbajul universal al modei

de Oana Georgescu    |    20 Apr 2008   •   00:00
Florile, limbajul universal al modei


Dintotdeauna parcă, lumea modei şi cea a florilor se aseamănă, se evidenţiază şi se întrepătrund mai ales prin contraste. Ţinutele cu imprimeuri florale – cel mai frumos motiv textil – şi vedetele sezonului de primăvară-vară 2008 sunt îndrăzneţe, sexy, uneori indecente.

Ispită - Un an învăluit în frunze şi petale


Dintotdeauna parcă, lumea modei şi cea a florilor se aseamănă, se evidenţiază şi se întrepătrund mai ales prin contraste. Ţinutele cu imprimeuri florale – cel mai frumos motiv textil – şi vedetele sezonului de primăvară-vară 2008 sunt îndrăzneţe, sexy, uneori indecente.

 

O legendă grecească spune că trandafirul ar fi fost destinat să fie, încă de la naştere, cea mai frumoasă floare. Zeiţa florilor – Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte pe care o îndrăgise şi a vrut ca noua floare să nu aibă pereche pe lume. Anul acesta, toate imprimeurile sunt stilizate floral într-un fel sau altul. De la culorile aprinse şi exotice şi pînă la pastelurile care revin în top, preferatele designerilor fiind petunia, orhideea, calele, crinii, margaretele, laleaua şi... trandafirul. De parcă ar fi o fină aluzie la perioada victoriană, cînd femeile purtau brăţări de flori sau mici bucheţele de flori prinse în piept. Designerii care se respectă au încercat sa fie cît mai inovativi şi să depăşească deja clasicele imprimeuri de pe vremea bunicii. Ei au aplicat pe materiale flori supradimensionate în culori electrice sau au preluat “secvenţe” din operele de artă ale pictorilor sau din creaţiile art-nouveau.


Accesoriile. Chiar şi la o ţinută office putem asorta un colier şi cercei “înfloraţi” (cu accente de roşu) care să aducă prospeţime ţinutei închise la culoare. Pentru vacanţa de vară, stiliştii recomandă colierele cu nuanţe de bleu şi verde marin, care să ne dea un aer deopotrivă sofisticat, nostim, feminin şi... modern. Agrafele trebuie să aibă pietricele viu colorate, dispuse în formă de floare, iar banalul elastic cu care ne prindem coada, ataşată măcar o... floricică. Broşa va fi în formă de floare, iar pălăria de pai, cu boruri largi, va avea o eşarfă sau o bandă cu imprimeu floral vesel şi viu colorat, care ar trebui să se regăsească brodat pe geanta sau coşul de plajă. Look-ul de inspiraţie boemă sugerează o rochie înflorată, un cordon foarte lat (chiar de tip corset) şi o vestă sau jachetă din piele întoarsă cu sau fără franjuri.

Cu trei ani în urmă, România, prin intermediul Platinum Agency, a început colaborarea cu World Beauty Organization (WBO) – Germania, promotoare a concursurilor Top Model of the World şi Miss Intercontinental. Astfel, în 2006, România a fost reprezentată la finala mondială a concursului Top Model of the World în China de Liana Sabina Donea din Braşov (Top 15) şi în 2007 în Egipt, de Laurette Atindehou din Brăila (Top 10).

Ele au cîştigat finalele naţionale ale Festivalului Valea Prahovei, Sinaia 2006, respectiv primei gale Beauty of the World România, Piatra-Neamţ 2007. La Concursul Miss Intercontinental 2006 şi 2007, România a fost reprezentată în Insulele Bahamas şi Insulele Seychelles de Roxana Curelea (Bucureşti), respectiv Boroka Kopacz (Tîrgu-Mureş). Anul trecut, în Austria, Roxana avea să devină Queen of The World şi Queen of Society. Cea mai “proaspătă” prezenţă la o finală mondială a unui concurs de frumuseţe (Miss Tourism Queen International – China 2008) a fost Delia Duca, clasată în Top 15 din 130 de finaliste. Ce anume le leagă pe toate aceste frumuseţi? Ţinutele cu imprimeuri şi broderii florale pe care le-au purtat la aceste concursuri, mai cu seamă că în Asia “florile” nu lipsesc de pe nici o scenă, de la nici un eveniment, iar costumele tradiţionale au cel puţin un element floral.


Pregåtiri. Era firesc ca tema florală să se regăsească şi să fie transpusă în toate domeniile care ţin de frumos şi artă, de la designul interior, tablouri, opere de artă şi decoraţiuni şi pînă la make-up, bodypainting şi coafură. Aranjamentele florale nu trebuie să lipsească din nici un “interior”, fie că este vorba despre un living, un dormitor, o bucătărie sau un office. Amestecul de stiluri te ajută să te joci cu proporţiile, cu formele şi culorile combinate într-un mod inedit. Şi cum însuşi Christian Lacroix spunea că fără flori nu există modă, chiar şi celebrul Jamie Oliver, supranumit şi “The Naked Chef” – “Bucătarul dezbrăcat” şi-a lăsat pentru o clipă şorţul de bucătar pentru cel de grădinar. Şi asta pentru că grădinăritul sau mai bine-zis preocuparea pentru flori a devenit un hobby şic, de fiţe. E clar că această vară va fi una extrem de feminină şi nu ne rămîne decît să ne pregătim (sufleteşte şi financiar) pentru ea.

 

Înflorate din cap pînă-n picioare

Chiar şi Karl Lagerfeld, cel care nu foloseşte aproape deloc imprimeurile florale şi care nu to-lerează decît cameliile, a apelat în acest sezon la modele grafice primăvăratice cu tentă florală. Imprimeul floral a devenit must-have-ul oricărei garderobe. Se regăseşte pînă şi în make-up, coafuri sau manichiură. “În saloanele Silhouette am dezvoltat pictura şi aplicaţiile pe unghii, iar clientele noastre cer aproape fără excepţie desene florale, dornice să fie în ton cu tendinţele acestui sezon”, spune managerul Lili Baaddi, ea însăşi o adeptă a vestimentaţiei de gen. Aşadar, dacă iubiţi florile, vă veţi acoperi din cap pînă în picioare cu ele.

×
Subiecte în articol: special