x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hunedoara - Impodobirea crucilor

Hunedoara - Impodobirea crucilor

de Monalise Hihn    |    21 Apr 2006   •   00:00
Hunedoara - Impodobirea crucilor
PASTI
In Saptamana Mare, momarlanii - urmasii dacilor - din Valea Jiului respecta un ritual vechi de sute de ani: impodobirea crucilor din cimitir.

Acest obicei, mai putin cunoscut, este pastrat doar de comunitatea momarlanilor. Ei spun ca astfel aduc un omagiu celor dragi care au plecat dintre cei vii. Crucile sunt impodobite cu stergare, batiste si flori, mormintele sunt curatate, iar la capataie se pun lumanari.

SPECIFIC. "Asa cum facem curatenie in case, asa trebuie sa curatim si cimitirul. Impodobitul crucilor este un semn al credintei in invierea mortilor, in viata vesnica. Nu putem sa lasam crucile neimpodobite. Sufletul celui dus nu ar avea liniste in noaptea de Inviere", ne-a declarat un momarlan din comunitatea Salatruc-Livezeni. Preotul Octavian Patrascu spune ca obiceiul este specific local si semnifica grija pentru sufletele mortilor. In noaptea de Inviere oamenii vin la cimitir sa aprinda lumanari. "Este cea mai frumoasa noapte, cand cimitirul este cuprins de mii de luminite aprinse."

×
Subiecte în articol: special