x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In premiera - Un interviu-referinta

In premiera - Un interviu-referinta

de Marina Constantinoiu    |    27 Dec 2005   •   00:00
In premiera - Un interviu-referinta
FILE DE JURNAL
Nu e usor sa-l convingi sa-si astearna viata, cu bune si rele, pe "tava". Mi-a luat doua luni, dar am reusit sa-l fac pe Ion Mihai Pacepa sa vorbeasca despre inceputurile lui in Securitate, viata de familie, ascensiunea si apoi decizia de a o rupe cu regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu.

Despre noua lui viata in Statele Unite, unde a capatat azil politic, o noua identitate si protectie pe viata, despre soarta familiei ramase in Romania si abia in zilele Revolutiei din decembrie scapate din tara care le devenise "inchisoare", din cauza "tradarii" generalului, despre notiunea de "tradare" si despre averea pe care o avea la momentul fugii din Romania - 1978 - devenita, peste ani, dupa Revolutie, bataie de cap pentru cei care s-au ocupat de dosarul reabilitarii sale, despre cea de-a doua viata, pe care a inceput-o la 50 de ani, intr-un alt colt al lumii, despre toate acestea a acceptat sa vorbeasca.

TEMA DE DEZBATERE. Dialogul-fluviu, sub titlul "Pacepa - Omul din spatele legendei", pe care l-am publicat de-a lungul unei saptamani, a devenit tema de dezbatere pentru numeroase emisiuni televizate si articole de presa. De comentariile cititorilor, pe forumul Jurnalului National sau direct, la redactie, nu mai vorbim! Nu se astepta nimeni sa fie laudat interlocutorul, prezentat ani de-a randul drept "raul railor", si totusi s-a intamplat si asta. Au venit si valuri de proteste, iar interesul pe care acest interviu l-a starnit este inca viu, din moment ce chiar de curand cotidiane importante de pe piata au preluat masiv din declaratiile pe care Ion Mihai Pacepa le-a acordat Jurnalului National. Aparitia interviului a nascut o dezbatere - cel putin, asa a fost ea propusa de Jurnalul National - importanta pentru procesul de "vindecare" a societatii noastre, tarata de ani de indoctrinare comunista. Am vrut sa lamurim odata pentru totdeauna notiunea de "tradare" si "dezertor" si, nu in ultim rand, sa facem un apel la reabilitarea tuturor celor care, la un moment dat al existentei lor, au decis sa treaca "de partea cealalta", "tradand" regimul comunist dictatorial. Am vrut sa lamurim notiunea de "defector", facand primii pasi, poate nu destul de convingatori. Zarurile au fost aruncate de Jurnalul National: un gest modest, care merita exploatat pe viitor.

ALTFEL
Ion Mihai Pacepa, catalogat drept "tradator" in tara sa natala, dar adoptat de occidentali, a ezitat mult, pana sa accepte ideea ca trebuie sa ofere publicului o confesiune, nu doar un interviu sec despre lume si viata. A dat multe interviuri, de-a lungul anilor. Inca unul, in presa din Romania, standardizat ca dimensiuni, forma si stil, ar fi fost un punct bifat intr-o agenda. A lui si a presei din Romania.
Am vrut sa fie altfel si am reusit sa-l conving, desi intr-unul dintre editorialele pe care le-a semnat ulterior in paginile Jurnalului National inca mai avea impresia ca interviul a dat, pe alocuri, impresia de frivolitate.

×
Subiecte în articol: special