x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Infractorii “orfani” care au speriat Italia. Eliberaţi condiţionat, au distrus cu topoare mai multe magazine şi au furat ceasuri de lux

Infractorii “orfani” care au speriat Italia. Eliberaţi condiţionat, au distrus cu topoare mai multe magazine şi au furat ceasuri de lux

de Adrian Mogos    |    26 Feb 2015   •   16:01
Infractorii “orfani” care au speriat Italia. Eliberaţi condiţionat, au distrus cu topoare mai multe magazine şi au furat ceasuri de lux

11 februarie 2015. Corriere della Sera: “Banda orfanilor care atacă magazinele de bijuterii din Europa –Nouă români arestaţi, autori ai loviturilor de pe via Spiga. La Stampa: “Împreună în orfelinat, nouă români arestaţi pentru jaful la Muller”. Blitz Quotidiano: “Banda orfanilor români, atacatorii în serie ai magazinelor de lux au fost prinşi”.

La Republica, Il Giorno au scris că mai mulţi orfani instruiţi să fure au devastat câteva magazine de bijuterii în Europa. La Repubblica arată că prada a fost de 1.420.000 de euro, iar Corriere a menţionat 5.000.000.

Ministerul de Interne italian a publicat pe site-ul său informaţia preluată din Corriere, lăsându-se să se înţeleagă că informaţiile din ziar sunt date oficiale ale instituţiei.  Presa italiană a vehiculat informaţia că o bandă de tineri, care au crescut împreună într-un orfelitat din Piatra Neamţ, a dat mai multe spargeri la bijuterii de lux din Europa. Pentru aceste spargeri fiecare dintre ei ar fi primit 200 de euro.

Cei nouă magnifici

Ioan Andrei Vartic, 22 ani; Flaviu Alexandru Tăbăcaru, 25 ani; George Mădălin Marian, 21 ani; Adrian Lungu, 23 ani; Ioan Vădana, 17 ani; Cosmin Costel Marcu, 20 ani; Vasile Cătălin Ciobanu 20 ani; Alin Petruţ Nechiţoaia 20 ani; Ţurea Ovidiu Antonio, 19 ani au spart, folosindu-se de topoare, o bijuterie din Milano, în februarie şi în mai 2013. Presa italiană a menţionat că orfanii de la Piatra Neamţ nu se bucurau de pradă şi că se mulţumeau cu câţiva euro şi cu vizitatul Europei. Asta pentru că spargeri similare au dat şi la Paris, Londra sau Bruxelles. “Este acţiunea îndrăzneaţă a nouă tineri români născuţi la graniţa cu Republica Moldova şi crescuţi în acelaşi orfelinat. Mână de lucru selecţionată de capii organizaţiei, ale căror nume rămân învăluite în mister”.

În urma unei ample acţiuni a poliţiştilor din mai multe ţări europene, membrii bandei au fost prinşi. În iulie 2013, patru dintre ei au fost prinşi de poliţia din Florenţa când pregăteau o altă lovitură. Am încercat să aflăm de unde au jurnaliştii italieni informaţia că tinerii din Piatra Neamţ sunt orfani şi că provin din acelaşi orfelinat. Răspunsul a fost: de la Poliţia Italiană, care ar fi primit aceste informaţii de la poliţiştii români. De ce ar fi dat Poliţia Română false informaţii italienilor, numai şefii ei ştiu!

Orfani? Deloc! Infractori de meserie

Am plecat în căutarea bandei de orfani la Piatra Neamţ. Aici, surpriză. Nici unul dintre cei nouă membri ai bandei nu a trecut pragul vreunui orfelinat din localitate. Nici măcar nu au avut vreodată nevoie de asistenţă de la Protecţia Copilului. Unii dintre ei, chiar dacă au frecventat liceul, sunt puşcăriaşi cu vechime. Ioan Andrei Vartic a fost condamnat de mai multe ori pentru loviri, furt sau tâlhărie încă din 2007 de când era minor. A trecut prin penitenciarele de la Tichileşti, Bacău, Poarta Albă. În septembrie 2011 a fost eliberat condiţionat printr-o decizie a Judecătoriei Bacău. La nici jumătate de an, în mai 2013 a fost din nou arestat pentru furt.

O lună mai târziu i s-a schimbat măsura arestului cu aceea de a nu părăsi ţara. A fost condamnat octombrie 2012, împreună cu Mădălin George Marian, un alt membru al bandei.

Cum a fost posibil?

Cum au reuşit cei doi să plece din ţară şi să dea spargerile la câteva luni după fuseseră condamnaţi? Autorităţile române ar trebui să dea explicaţii. Mai mult, Mădălin George Marian se judeca în martie 2013 cu Poliţia Rutieră pentru o amendă pe care o luase. Flaviu Alexandru Tăbăcaru a fost în peregrinaj la penitenciarele din Vaslui, Bacău sau Tulcea pentru tâlhărie, furt calificat, lovire.  De aici a ieşit din închisoare în octombrie 2012, în urma unei decizii a Tribunalului Tulcea. Vasile Cătălin Ciobanu - numele său actual este Ilie -  a fost prins la frontiera cu Ungaria în noiembrie 2013. El fusese condamnat tot pentru furt şi a făcut puşcărie împreună cu Vartic. Ambii au fost acuzaţi că ar fi violat un deţinut în timpul detenţiei.

La Piatra Neamţ am încercat să aflăm povestea infracţională a acestor tineri. Sunt sau nu folosiţi de altă reţea de crimă organizată? De ce crimă organizată? Pentru că în România dosarul se află sub coordonarea unui procuror DIICOT, cu toate că în Italia cei nouă nu sunt cercetaţi decât pentru jaf şi agresiune. Şefii Poliţiei nemţene au refuzat să facă orice comentariu, prevalându-se de confidenţialitatea anchetei. Şi asta într-un judeţ în care până nu demult orice reclamaţie sau  informaţie din dosare erau date pe sub mână din instituţie membrilor clanului Măraru.

×