x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Anca Nedea, șeful ANT: România ar putea trăi din turism

Anca Nedea, șeful ANT: România ar putea trăi din turism

de Diana Scarlat    |    28 Sep 2016   •   18:50
Anca Nedea, șeful ANT: România ar putea trăi din turism
Sursa foto: POZIUMSCHI MIHAI

Unul dintre programele de finanţare a zonelor turistice din România a fost deblocat recent, după aproape cinci ani de stagnare. Până la finalul anului 2016, prin alocarea a 43 de milioane de  lei se vor putea finaliza primele şase proiecte majore de investiții în infrastructura turistică, din 20 începute în 2011. Prioritate au proiectele aflate într-un stadiu avansat de executare, de peste 70%, printre care se numără obiectivele turistice situate în localitățile Borsec, Govora, domeniile schiabile din Câmpulung Moldovenesc, Petroșani și Lupeni (Straja), precum şi staţiunea Voineasa, care a primit în această primă fază doar o parte din fondurile de care are nevoie. Preşedintele ANT, Anca Nedea, pariază pe o viitoare creştere economică a României, după dezvoltarea zonelor turistice.

 

Prin investiţiile care vor ajuta unele destinaţii turistice să se dezvolte, dar şi printr-un program de management integrat al destinaţiilor, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) vrea să crească economia Ronâniei.

Jurnalul Naţional: Ce proiecte prioritare are ANT în acest moment?

Anca Nedea: Am reuşit, după aproape cinci ani, să deblocăm finanţarea pentru proiectele majore de investiţii care au fost demarate în diverse zone foarte bogate în resurse naturale, dar cu un nivel foarte scăzut de trai. Anul acesta am reuşit să deblocăm investiţiile pentru şase proiecte care erau aproape de finalizare, dar lucrările se degradau. Erau realizate în proporţie de peste 70%. Acum s-au alocat banii, s-au semnat contractile cu toate primăriile care au depus toate actele necesare şi se vor da fondurile în cel mai scurt timp. Banii au fost deblocaţi imediat, printr-o Hotărâre de Guvern. Din cele şase proiecte prioritare, doar Voineasa nu a primit toţi banii, dar suma rămasă va fi alocată anul viitor. Pentru toate cele 20 de proiecte demarate în anii anteriori, ANT va putea aloca banii în perioada imediat următoare.

JN: Finanţarea este de la bugetul de stat sau din fonduri europene?

Anca Nedea: Banii aceştia au venit exclusiv de la bugetul de stat, încă de la începutul programului. Primele şase proiecte considerate prioritare vor primi o finanţare de circa 43 de milioane de lei.

JN: Din ce cauză s-au blocat fondurile pentru aceste investiţii?

Anca Nedea: Schimbările politice au contribuit la acest blocaj. Faptul că unii primari se schimbă la fiecare patru ani poate crea probleme, iar unii sunt mai puţin responsabili. Au fost probleme legate de contractele pe care le-au făcut primăriile cu cei care ar fi trebuit să facă lucrările de dezvoltare a zonei. Beneficiarul are repsonsabilitatea derulării întregului proces pentru execuţia lucrărilor. Au fost foarte multe suspiciuni legate de derularea acestor proiecte, dar trebuie să delimităm lucrurile şi să înţelegem că aceste destinaţii nu mai au alte posibilităţi de a se dezvolta din punct de vedere economic, însă au resurse naturale şi se pot dezvolta foarte mult prin turism. Există posibilitatea dezvoltării întregii destinaţii, astfel încât toţi agenţii economici, dar şi populaţia să poată trăi mai bine şi să contribuie în continuare la dezvoltarea economiei în zona respectivă. Aceste investiţii prioritare au fost lăsate într-un stadiu intermediar de realizare şi este foarte important că s-a reuşit deblocarea fondurilor, iar banii sunt în curs de  alocare, după ce s-au semnat toate documentele, de acum două săptămâni. S-a alocat deja şi bugetul aferent ANT, în urma rectificării bugetare, iar noi suntem ordonatorul de credite.

JN: Finanţarea se face prin ANT?

Anca Nedea: În general, da. Anul acesta vor fi finanţate aceste prime şase proiecte considerate prioritare, apoi vor urma celelalte deja începute, dar se aşteaptă în continuare propuneri din partea tuturor zonelor care au resurse ce pot fi exploatate din punct de vedere turistic.

JN: De ce s-a ajuns la situaţia de blocare a unor investiţii care ar fi putut contribui la dezvoltarea economică a întregii ţări? 

Anca Nedea: Unii nu au înţeles în primul rând că turismul este singura cale de a da o şansă fiecărui actor dintr-o destinaţie să aibă un trai decent, iar România stă pe o adevărată comoară, are resurse şi are şansa de a capitaliza pe turism. E păcat că sunt zone foarte multe cu resurse naturale şi antropice, dar cei care administrează nu au înţeles că de ei depinde să pună pe o hartă a turismului acea destinaţie. Dar lucrurile merg spre bine. Am constatat că primim din ce în ce mai multe solicitări pentru a acredita staţiuni de interes naţional sau local. Ne contactează cei care administrează respectivele zone sau agenţi economici privaţi care au făcut investiţiii şi ne spun că vor să facă ceva. Nu mai putem sta să aşteptăm. Am văzut în numai câţiva ani destinaţii care au reuşit să se dezvolte şi să devină foarte vizibile, prin strategii foarte bune. Oamenii au înţeles că reuşita depinde de ei. De aceea, implementarea conceptului de Organizaţii de Management al Destinaţiilor exact asta face, oferă un suport pentru a face managementul integrat al unei destinaţii, a construi o destinaţie turistică. Noi am început cu vizita în teritoriu, care a fost primul pas, iar acum suntem în plină derulare a pasului al doilea: Caravana Google ANT. Prin aceasta prezentăm celor din destinaţiile din toate regiunile României modele de bune practici, instrumente de implementare şi de managementul destinaţiei. Am lucrat în patru comisii cu mediul asociativ din turism, la manualul de bune practici, pe care îl punem în sprijinul celor care vor să construiască o strategie pentru dezvoltarea unei destinaţii. Toţi trebuie să înţelegem că, dacă vrem să se întâmple lucruri bune, nu mai putem aştepta să vină cineva să ne salveze.

JN: Cum pot fi determinate autorităţile locale să se implice în dezvoltarea zonelor pe care le administrează?

Anca Nedea: Autorităţiile locale au autonomie, astfel încât, legal nu îi putem obliga, dar îi putem motiva. Prin hotărâre de guvern am crescut punctajul pentru destinaţiile care devin staţiuni turistice, iar cei care pot obliga autortăţile – cu ghilimele – să facă un bun management al destinaţiei, sunt agenţii economici privaţi, oamenii cu viziune, indiferent dacă sunt organizaţi în bresle sau asociaţii profesionale, indiferent dacă există  o asociaţie de promovare sau un centru de informare. De asemenea, mediul educaţional trebuie să-şi asume rolul de educare în destinaţiile turistice, dincolo de faptul că aceşti oameni sunt profesori şi predau în şcoli. Ei îi pot impulsiona pe ceilalţi. Cred foarte mult în rolul acestora şi aştept o implicare civică a lor. În satele mici, cel care dădea viziunea de dezvoltare era învăţătorul, pentru că ei îşi asumau această implicare civică.

JN: Practic, oricine ar putea propune un proiect şi poate primi sprijin din partea ANT?

Anca Nedea: Oricine.  La noi vor găsi un sprijin în a identifica cea mai bună cale de dialog cu administraţia locală, astfel încât să putem pune bazele unei strategii pentru dezvoltarea fiecărei destinaţii turistice.

JN: Când s-au pus bazele managementului integrat pentru turismul din România?

Anca Nedea: În 1931 se discuta deja despre management integrat al destinaţiilor şi există documente în care cei de atunci militau pentru astfel de strategii, pentru a dezvolta staţiunile turistice. Dorim să formăm manageri de destinaţie turistică. ANT lucrează deja la un astfel de concept împreună cu Asociaţia de Ecoturism AER. Unul dintre motivele pentru care am acceptat această poziţie de preşedinte al ANT a fost chiar acest lucru. Acesta este unul dintre proiectele mele prioritare.

Localităţile cu potenţial turistic sunt la mâna primăriilor. Deși sunt vizitate de mii de turiști străini anual, unele localități celebre nu se află pe listele celor recunoscute ca fiind de interes național sau măcar local, fie pentru că primăriile nu au făcut demersurile necesare, fie pentru că nu îndeplinesc cerințele stabilite prin lege. Mulţi edili au considerat până acum că avantajele pe care le-ar avea localitățile turistice nu sunt motivante. Sute de obiective turistice sunt în stadiul de ruine, iar primarii care le au în administrare fie nu știu, fie nu vor, fie nu au pârghii legale pentru a le întreține și promova. Strategia de management turistic integrat, promovată acum de Autoritatea Naţională pentru Turism, face apel la bunăvoința administraţiilor locale care ar putea face eforturi pentru a obține statutul de localitate turistică, în funcție de punctajul obținut, după depunerea documentației cerute prin lege. Avantajele pe care le au acum localităţile turistice sunt legate de posibillităţile mai mari de a obţine finanţare de la bugetul de stat sau din fonduri europene, pentru dezvoltare.

 

 

 

×