x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Istoria comunismului

Istoria comunismului

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Dupa 50 de ani de comunism si 15 ani de libertate putem spune cu certitudine un singur lucru: comunismul a fost un esec plenar. Reevaluarea istorica a acestui fenomen politic a parut necesara. Multi am trait comunismul fara sa stim foarte clar ce am trait. Reparcurgerea drumului de la teoria comunismului pana la practica lui aberanta e cu siguranta o sursa de invataminte pentru fiecare generatie. Poate mai ales pentru tinerii care au auzit doar relatari sporadice despre acest trecut.

Ca raspuns la solicitarile cititorilor nostri, Jurnalul National a adunat o echipa de istorici si studenti entuziasti de la Facultatea de Istorie si, respectiv, cea de Stiinte Politice de la Universitatea din Bucuresti, doritori sa recupereze istoria recenta. Colegii nostri si-au propus sa treaca dincolo de fierbinteala evenimentelor, sa gaseasca mecanismele care au sustinut o filozofie dovedita a fi fara resurse si indreptata, dincolo de mesajul ei umanist si egalizator, paradoxal impotriva oamenilor.

Acest demers istoric este derulat la un nivel inalt de profesionalism. Istoria comunismului scrisa de data aceasta nu de academicieni, ci de tineri este documentata din surse consacrate ale trecutului apropiat - arhive istorice si de presa, marturii orale, bibliografie de specialitate.

MENTALITATE

"Indata insa ce e vorba de a ne prezenta fata cu strainii, credem ca toti romanii trebuie sa paseasca strans uniti fata cu primejdia!" - I.L. Caragiale "Moftangii"

×
Subiecte în articol: special