x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Jurnalul 25 de ani (P) IRIDEX, istoria de 25 de ani a uneia dintre cele mai puternice companii cu capital integral românesc

(P) IRIDEX, istoria de 25 de ani a uneia dintre cele mai puternice companii cu capital integral românesc

07 Iun 2018   •   15:40
(P) IRIDEX, istoria de 25 de ani a uneia dintre cele mai puternice companii  cu capital integral românesc

IRIDEX Group a realizat importante lucrări în domeniul gestionării deșeurilor municipale, acțiune importantă pentru admiterea României ca țară membră a comunității europene. A construit, la București, una dintre primele clădiri smart din România, a realizat prima instalație eoliană din țară, este unul dintre cei mai puternici constructori de clădiri civile și industriale, unul dintre cei mai puternici furnizori de materiale geosintetice și operează cele mai moderne centre de management integrat al deșeurilor.

 

Una dintre cele mai importante companii cu capital integral românesc, IRIDEX Group a fost înființat și și-a consolidat prestigiul în ultimul sfert de secol, învățând, pas cu pas, într-o perioadă de transformări profunde ale României, păstrându-și viziunea de-a lungul unei serii de evenimente istorice care au schimbat țara, precum și stabilitatea, în timpul uneia dintre cele mai mari crize economice din istoria recentă. Gândit mereu sub semnul inovării, drumul parcurs de IRIDEX în cei peste 25 de ani de activitate pe piața românească a fost marcat de numeroase borne, compania acumulând, o dată cu fiecare dintre ele, experiență și noi proiecte în portofoliu, până la configurația actuală, când reunește patru companii prestigioase, de la IRIDEX Group Import-Export – care gestionează cele mai moderne depozite ecologice din țară, IRIDEX Group Plastic – unul dintre cei mai puternici furnizori de materiale geosintetice din România, IRIDEX Group Salubrizare si Servicii Salubritate București – parteneri serioși în servicii municipale. Pornit în anii ‘90, prin efort propriu, de ing. Corneliu Pascu, pe atunci ca o firmă de construcții, lucrări civile și industriale, IRIDEX a devenit un puternic grup de firme românești, capabile să execute proiecte mari de infrastructură, depozite de deșeuri municipale și periculoase, precum și lucrări speciale de construcții.

Pentru că cea mai importantă dintre resursele sale rămân oamenii, grupul este renumit și pentru personalul calificat, interesat în permanență de inovație, în timp ce în echipa de management, omului de afaceri Corneliu Pascu i s-a alăturat dr. ing. Valentin Feodorov, alături de mulți alții din marea familie de specialiști IRIDEX, de la Doina Croitoru și Mihail Moisa, la Cristian Pascu, Delia Duican, Florin Pascu, Dan-Tiberiu Anghel, Nicoleta Vâlsan, Cristina Feodorov, Tudor Marinescu sau Ioan Modoianu. La începutul anilor 90, IRIDEX s-a numărat printre primele firme românești care și-au început activitatea în Germania, ca subantreprenor al unei companii de prestigiu, calitate în care a executat peste 100 de lucrări civile, industriale, școli, cămine studențești sau magazine, cu valoare totală de peste 60 de milioane de dolari. În timp, consecvent propriilor principii de calitate, IRIDEX a prospectat piețele internaționale și a devenit partener tradițional al celor mai importante companii furnizoare din lume, garantând astfel calitatea echipamentelor și a materialelor ecologice de construcții pe care le utilizează.

Încă din 1990, IRIDEX Group a cunoscut o creștere continuă a cifrei de afaceri și a numărului de angajați. Pentru a atinge aceste performanțe, compania s-a bazat pe un management inspirat, pe parteneri de încredere, pe flexibilitatea cu care a anticipat tendințe și s-a adaptat cerințelor pieței și, nu în ultimul rând, pe loialitatea și experiența angajaților. În prezent, compania are peste 700 de angajați și o cifră de afaceri de circa 75 de milioane euro, ceea ce implică o contribuție anuală la bugetul național de peste 15 milioane de euro.

 

Pionierat și inovație

De-a lungul celor 25 de ani de dezvoltare, IRIDEX Group a adus câteva noutăți absolute pe piața românească, fiind, printre altele, primul promotor de materiale geosintetice din România, care a instalat până în prezent peste 40 milioane de m2 de geosintetice, în cele mai variate locuri, de la parcuri eoliene și infrastructură rutieră, la infrastructură de cale ferată, stabilizare de versanți sau depozite de deșeuri (periculoase, nepericuloase, industriale, menajere). Tot Grupul IRIDEX a construit 40% dintre instalațiile de compostare existente în România și a realizat peste 2,5 milioane de recipienți pentru deșeuri furnizate autorităților locale și companiilor de salubritate din sectorul privat.

Începând cu anul 1998, IRIDEX Group a realizat importante lucrări în domeniul gestionării deșeurilor municipale, acțiune importantă pentru admiterea României ca țară membră a comunității europene. În anul 1999, societatea IRIDEX Group Import-Export a încheiat, în urma câștigării unei licitații internaționale, contractul cu Primăria Municipiului București privind proiectarea, execuția, exploatarea și post-monitorizarea rampei ecologice de depozitare a deșeurilor în zona Giulești – Sârbi, în prezent singurul depozit ecologic la standarde europene autorizat care deservește Bucureștiul. De asemenea, acesta este și cel mai mare Centru de Management Integrat al Deșeurilor din România, care găzduiește - printre alte echipamente de înaltă performanță -, prima instalație de epurare a levigatului cu osmoză inversă și prima instalație de colectare și valorificare a gazului de depozit prin cogenerare.

Experiența și responsabilitatea cu care a pus în practică fiecare dintre proiectele începute fac ca până în prezent compania să fi fost implicată în construcția a peste 80% din totalul depozitelor conforme din România. De asemenea, companiile din Grupul de firme IRIDEX operează acum cinci depozite de deșeuri, trei stații de sortare, două stații de tratare mecano-biologică (TMB) și trei stații de compostare de deșeuri, care deservesc peste 1.000.000 de locuitori. Încă din perioada aderării României la Uniunea Europeană, IRIDEX s-a familiarizat cu legislația de mediu și a fost interesat atât de noile echipamente și materiale, cât și de bunele practici, în conformitate cu noile reglementări în domeniu. Evoluția rapidă a legislației  după aderarea României la Uniunea Europeană a încurajat această companie să preia și principiile care se dezvoltau în acest domeniu, respectiv valorificarea deșeurilor, precum și reintroducerea în circuitul economic a deșeurilor, ori a rezultatelor activităților de eliminare a deșeurilor. În prezent, deține cele mai performante echipamente tehnologice existente la nivel european și continuă investițiile în cercetare și inovare, în respect pentru mediu și pentru comunitate.

Digitalizare și premii de excelență pentru munca de inovare

Anul 2017 a marcat orientarea grupului de firme IRIDEX către soluţiile digitale din domeniul managementului deşeurilor, eficienţei energetice, clădirilor inteligente şi agriculturii inteligente. Acest efort este dublat de implicarea în proiecte de cercetare-dezvoltare, alături de instituţii prestigioase din ţară şi din străinătate, precum şi într-unul dintre cele mai active clustere din România – Start Inovare. În același an, IRIDEX Group a fost recompensat pentru activitatea sa continuă şi efortul depus constant în promovarea soluţiilor inteligente, cu Premiul de Excelenţă la categoria Smart Building, în cadrul Galei Smart City Industry Awards. Soluțiile IRIDEX au corespuns tuturor criteriilor contemporane, de la natura inovatoare și creativitatea tehnologiei, la viabilitatea economică a proiectelor și potențialul acestora de a crea locuri de muncă. De altfel, de-a lungul celor 25 de ani de tradiție, IRIDEX a adunat în portofoliu peste 30 de premii de excelență, de la Trofeul IAGI pentru înalta calitate și dificultate a lucrării executate în condiții meteo extreme, trofeu acordat la Los Angeles, în 2014, la Trofeul Calității - pentru execuție de lucrări cu materiale geosintetice în domeniul ingineriei mediului, respectiv managementul deșeurilor și protecția mediului.

×
Subiecte în articol:  IRIDEX Group