x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Luni, 24 Martie: Ediţie de colecţie - Sofia Vicoveanca

Luni, 24 Martie: Ediţie de colecţie - Sofia Vicoveanca

de Jurnalul National    |    17 Mar 2008   •   00:00

În Ediţia de Colecţie de luni, 24 martie, vă oferim povestea unei nestemate al cărei cântec ne aduce mireasma proaspătă a brazilor Bucovinei: Sofia Vicoveanca.

Sofia Vicoveanca: o interpretă năs­cută la Toporăuţi, în inima Bu­co­vinei. A avut o copilărie “amară”, marcată de urgia războiului. Tatăl său a căzut pri­zonier la ruşi, iar mama şi-a luat co­pila de mână şi împreună s-au refugiat prin părţile Sucevei. Şi-a petrecut co­pi­lăria în vestitul sat bucovinean Vi­covu de Jos şi, din dragoste pentru acesta, îi poartă numele cu mândrie. O amintire de atunci a Sofiei: pentru că era înaltă şi harnică, mama a dat-o la şcoală la 6 ani. A tors o iarnă în­treagă ca să cumpere tot ce-i trebuia. O altă amintire din acele timpuri, în care mamei încă i se spunea “re­fugiata” şi “văduva”, a devenit de neuitat: “A venit la şcoală o delegaţie şi ne-a decupat po­zele regelui şi reginei de pe cărţi, iar mie-mi venea să plâng gândindu-mă la ce-o să zică mama, care se chinuise atât ca eu să am cartea… M-au făcut pionieră printre cei dintâi, eu fiind o elevă bună la învăţătură. Mi-au dat cra­vată şi, vrând să-i fac mamei o sur­pri­ză, m-am dus cu ea la gât acasă, foarte mândră. Dar mama m-a certat şi mi-a zis să nu mai vin cu cotreanţa aia şi nu m-a crezut că am primit-o fiindcă învăţam bine”.

De mică s-a îndrăgostit de cântec şi nu ezita să glăsuiască în timp ce-şi ajuta mama la muncile câmpului. A ur­cat pe treptele întortocheate ale des­tinului său care a purtat-o pe ca­lea hă­ră­zită de Dumnezeu. Miraco­lul de a avea un copil a venit o da­tă cu mi­nunea care avea să-i in­flu­en­ţeze ­destinul. Du­pă ce şi-a adus pruncul pe lume i s-a schimbat gla­sul. A căpătat o  voce cu to­na­litate de bu­cium, ce cântă cu jale şi dor doi­ne­le, baladele şi cântecele de joc de pe plaiurile moldoveneşti.

În Ediţia de Colecţie de luni, 24 martie, vă oferim povestea unei nestemate al cărei cântec ne aduce mireasma proaspătă a brazilor Bucovinei: Sofia Vicoveanca.

×
Subiecte în articol: special