x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Muflonul şi Cerbul, victimele Agriculturii

Muflonul şi Cerbul, victimele Agriculturii

de Adrian Mogos    |    17 Sep 2007   •   00:00
Muflonul şi Cerbul, victimele Agriculturii

La Buzău, corul vănătorilor s-a frănt din cauza unui inspector din Ministerul Agriculturii care, deşi a fost prins cu falsuri, a fost doar amendat de procurori. De atunci şi-a continuat ascensiunea profesională. Cei pe care nu-i are la suflet trebuie să facă faţă unor judecători care, in ziua cănd au primit dosarul, au şi dat sentinţa.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vănătoare Focşani - ITRSV - , este o instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care controlează modul in care silvicultorii, vănătorii şi pescarii din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea respectă legea. Tocmai de aceea, şefii mai mari sau mai mici din aceste inspectorate au o putere foarte mare, pentru că tot ce inseamnă regim silvic şi cinegetic stă in măinile lor.


INAMICUL. Articolul 40 din Constituţie arată că: "Cetăţenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate şi in alte forme de asociere". Mai mulţi vănători şi pescari buzoieni s-au săturat de modul in care Gheorghe Cighir, directorul AJVPS Buzău, cercetat de Poliţie şi Parchet de căteva ori pentru diferite abateri de la Legea vănătorii, coordona activitatea instituţiei. Nemulţumirea a fost atăt de mare, incăt au trebuit să infiinţeze un sindicat ca să se apere in faţa unei asociaţii in care au intrat de bunăvoie. Astfel a apărut Sindicatul Naţional al Vănătorilor şi Pescarilor Cerbul din Rămnicu-Sărat, dar şi asociaţia de vănătoare Muflonul din Buzău. Desprinderea lor de AJVPS s-a lăsat cu clenciuri in justiţie. Constantin Borş, vicepreşedintele Sindicatului Cerbul, spune că inamicul principal este inspectorul Alexandru Dogaru de la ITRSV Focşani, pentru că el munceşte pentru AJVPS, deşi ar trebui să fie echidistant: "Se duce la adunări şi spune că participă din partea Ministerului Agriculturii, dar nu e adevărat... A falsificat bilete de mers cu autobuzul in 2002. La Parchet a luat doar amendă. Apoi s-a mutat la Ploieşti, de acolo la Direcţia Silvică Vrancea, apoi s-a mutat la ITRSV Focşani. Şi-a mai insuşit bani, apoi bilete de bac. A trecut in delegaţie bilete de bac, dar maşina nu trecuse bacul. Găinării, dar e banul bugetului.

L-am băgat in Comisia de disciplină de trei ori, de trei ori a fost trimis la Parchet. Patru cazuri de ciupituri sigure. Sindicatul nu poate sta deoparte cănd observă din astea".


LUPTELE. "A falsificat, a furat, a falsificat şi e bun pentru minister", a mai adăugat şi directorul de la Muflonul, Adrian Dumitrache. Pentru că l-au tot săcăit cu rapoarte pe la ITRSV, inspectorul Dogaru s-a găndit că o soluţie ar fi dizolvarea Muflonului şi continuarea luptei cu Cerbul. Aşa că a iniţiat o acţiune in instanţă, in care le cerea judecătorilor luarea unor măsuri legale impotriva Muflonului, care nu mai avea obiect de activitate. Bănuind că ceva este necurat la mijloc, vicepreşedintele Borş a cerut fişa postului inspectorului Dogaru de la instituţia unde acesta lucrează. "Nu poate să facă plăngeri la judecătorie. A semnat şi in locul inspectorului-şef Toderică şi a dizolvat Muflonul cu 200 de membri. Vrea să rămănem legaţi de AJVPS, pentru că Dogaru e foarte bun prieten cu Cighir. Nici Toderică nu ştia de acţiunea de dizolvare, pentru că l-am intrebat personal şi nu ştia. Am şi adresă că nu recunoaşte acţiunea. El il făcea escroc pe Dogaru", a adăugat vicepreşedintele Borş. "In urma unei adrese din 14.05.2007 a ITRSV Focşani către Judecătoria Buzău s-a dizolvat Muflonul. Adresa figurează că ar fi făcută de inspectorul-şef Ionel Toderică, dar in realitate ştampila adresei poartă nr. 6 şi a fost predată cu proces-verbal domnului inginer Alexandru Dogaru, din cadrul ITRSV Focşani. El a expediat adresa Judecătoriei şi o alta in aceeaşi zi şi cu acelaşi număr de inregistrare, directorului Daniel Dicu din Ministerul Agriculturii, in care cerea in mod expres retragerea licenţei asociaţiei Muflonul, iar Direcţia Generală de Management Fond Forestier, Funciar şi Cinegetic l-a ascultat. E prieten cu mulţi poliţişti şi procurori, de aceea taie şi spănzură", a menţionat directorul Dumitrache.


JUSTIŢIA. La 25 mai 2007, in lipsa părţilor, judecătoarea Carmen Androne a admis cererea ITRSV Focşani şi in aceeaşi zi a hotărăt dizolvarea Muflonului buzoian, procesul fiind judecat in regim de urgenţă in camera de consiliu. Rapiditatea magistratului a dus inevitabil la apariţia recursului, judecătorii de la Tribunalul Buzău casănd sentinţa, procesul urmănd să se rejudece. Graba judecătoarei de a rezolva cererea ITRSV l-a luat prin surprindere chiar şi pe iniţiatorul acţiunii, inspectorul Dogaru: "Normal că puteam să pun ştampila atăt timp căt eram şeful pe vănătoare din Inspectorat. Este o asociaţie care din cauza faptului că nu are fond de vănătoare, eu am cerut la instanţă să se ia măsurile legale. Eu nu am cerut dizolvarea. Ei erau infiinţaţi de şase luni şi nu aveau fond de vănătoare. La judecătorie s-a judecat in regim de urgenţă, nu ştiu cum, dar nu ne-au chemat nici pe noi, nici pe ei. Ştiu că s-a făcut recurs şi acum o luăm de la capăt. Poate de data asta ne citează. Oricum, nu eu le-am desfiinţat asociaţia, ci Justiţia". Ionel Toderică, fostul şef al inginerului Dogaru, a dezaprobat acţiunea subalternului: "Eu căt am fost şef, orice acţiune in justiţie se făcea prin departamentul juridic. Nu ştiu ce a făcut el, cred că a profitat de ultimele zile ale mele ca inspector-şef ca să facă acele lucruri. Ştiu că este incă anchetat de Comisia de disciplină, dar despre asta numai actuala conducere a Inspectoratului vă poate da detalii".


JUSTIŢIA RELOADED. Constantin Borş a fost la un proces in care AJVPS Buzău cerea desfiinţarea sindicatului Cerbul. Instanţa de fond de la Rămnicu-Sărat le-a dat dreptate sindicaliştilor, care in schimb nu au fost inştiinţaţi despre recurs. Vicepreşedintele Borş a aflat de pe internet data procesului şi s-a dus la recurs impreună cu avocata sindicatului. Nu mare i-a fost mirarea cănd pe coridoare, la intrarea in sală, era directorul AJVPS, Gheorghe Cighir. "In sală intră şi completul, şi judecătorul Vişan m-a intrebat de unde ştiu de termenul ăsta. M-a intrebat pe un aer superior, de parcă nu trebuia să fiu prezent. In dosarul ăsta, de doi ani şi jumătate, un procuror ne-a pus sub urmărire, altul ne-a scos, a pus, AJVPS o plăngere la prim-procuror care a admis-o, alt procuror a zis că nu se confirmă. Mai mult, nu se combate braconajul. Noi am prins braconieri italieni, iar ITRSV Focşani nu a prins nici un braconier in şase judeţe, in trei ani", a declarat vicepreşedintele sindicatului Cerbul. In sindicat sunt aproximativ 500 de persoane care sunt nemulţumite de cotizaţii, de autorizaţii de vănătoare, de cum se folosesc maşinile asociaţiilor judeţene afiliate la Asociaţia Generală a Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi din Romănia.


De la falsuri la avansare

Din mai 2007, inginerul Alexandru Dogaru a fost avansat ca şef al compartimentului de control al vănătorii din ITRSV, dar este şi membru al AJVPS, instituţie pe care, de altfel, trebuie să o controleze. In opinia celor de la Cerbul şi Muflonul, situaţia aduce puţin a incompatibilitate, mai ales că de-a lungul timpului s-a cerut o inspecţie amănunţită asupra conducerii AJVPS şi a modului de dobăndire a licenţei asociaţiei de către mai mulţi vănători şi pescari. Urmarea a fost că mai mulţi vănători şi pescari au fost daţi afară din asociaţie. Printre ei, cei care au infiinţat Cerbul, Muflonul, dar şi juristul ITRSV Focşani. "Cu toate că a recunoscut că a făcut falsuri, Dogaru nu se lasă. La 26 iunie 2007, domnul Dogaru a luat maşina de serviciu BZ 53 MAP şi a mers să sărbătorească la Hotel Crăng impreună cu Cighir, directorul AJVPS Buzău, victoria absolută asupra legilor statului romăn. In acest răstimp, in diplomatul domniei sale zăcea delegaţia pentru Tulcea, nu pentru Buzău, iar inspectorul-şef ne asigura că ceea ce vedeam nu era adevărat, motiv pentru care am şi fotografiat maşina, iar Nissan-ul este deţinută de domnul Cighir", a explicat Dumitrache de la Muflonul. "Eu am fost tolerant cu Muflonul, dar ei vor fond de vănătoare aici in Buzău. Le-am explicat că eu nu am fondurile de vănătoare in buzunar. Cănd a fost licitaţie la minister nu s-au dus să ia fonduri in alt judeţ. Sunt membru vănător, intr-adevăr, dar eu nu verific AJVPS, ci subordonaţii mei. Eu mai mult cu detaliile de la birou. La Hotel Crăng m-am oprit pentru că erau 50 de grade afară şi m-am oprit să beau un suc, eram in afara orelor de serviciu. Era totodată şi o intălnire a vănătorilor din sud-estul ţării. Ei mi-au făcut sesizare şi la CNSAS, să vadă dacă nu am colaborat cu Securitatea", s-a apărat inginerul Alexandru Dogaru.

×