x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Olimpiada se intoarce acasa

Olimpiada se intoarce acasa

09 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

In editia de colectie de astazi aflati totul despre Jocurile Olimpice care incep la 13 august la Atena. Cum se feresc grecii de atentate, cum se vor efectua controalele antidoping, care sunt sportivii ce ne vor reprezenta tara, dar si povestile fostelor glorii romanesti.

Olimpiada revine pe pamant natal

FLORIN GONGU

Emotii, lacrimi, suspine, sperante, bucurii, satisfactii… Cine poate oferi o asemenea suma de stari sufletesti? Nici un film indian, nici o carte de Sandra Brown. Nici macar o nastere sau o inmormantare! Tot acest spectacol va fi oferit de cea mai importanta competitie planetara, care va incepe la 13 august: Jocurile Olimpice de la Atena!

O data la 4 ani, toate natiunile de pe cele cinci continente isi trimit cei mai buni dintre sportivi pentru a se confrunta intr-o lupta ce se vrea dominata de spiritul olimpic, al fair-play-ului, unde orice disciplina este parte integranta a unei echipe. Iar echipa poarta numele tarii. Se incearca pastrarea idealului nutrit de baronul Pierre de Coubertin in anul 1892, care lansa ideea reluarii Jocurilor Olimpice "pe o baza conforma cu conditiile vietii moderne". "Cauza pacii va primi un nou si puternic sprijin", isi justifica francezul initiativa, ce a fost pusa in practica prin 1896 prin organizarea primei Olimpiade moderne, in batrana Elada, la Atena. S-au consumat de atunci 24 de editii, la un interval de 4 ani, cu exceptia perioadei dintre cele doua razboaie mondiale. Poate ca ar fi fost drept ca editia din 1996, ce marca 100 de ani de la prima editie, sa fie atribuita tot Atenei. De acest privilegiu s-a bucurat insa Atlanta. Apoi, in 2000, a venit randul orasului Sydney. Pentru ca, in sfarsit, in vara acestui an sa se inregistreze revenirea Olimpiadei la ea acasa. La Atena.

P.S. La editia din acest an, echipa Romaniei se va prezenta cu o delegatie ce va cuprinde 111 sportivi. Chiar daca nu este prea numeroasa, sperantele legate de performantele acesteia sunt mari. Pe toata perioada derularii Olimpiadei, Jurnalul National va va tine la curent cu corespondente zilnice de la fata locului despre tot ceea ce e fierbinte la Atena.

IMNUL OLIMPIC

"Spirit antic si etern, Creator al frumusetii, al maretiei si al adevarului Coboara printre noi, apari, straluceste precum fulgerul, Intru Gloria pamantului si a cerului tau.

In alergarea, si lupta, si greutatea Nobilelor Jocuri scanteiaza elanul, Pregateste coroana de ramura far’ de moarte Si da trupului forta otelului si demnitatea.

Campiile, muntii, marile scanteie in jurul tau, Precum un maret templu din purpura si alb Si inspre el alearga toate popoarele Pentru a se inclina inaintea ta, Spirit antic si etern"

A fost interpretat pentru prima oara la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena, 1896

Mascotele Olimpiadei

Athena si Phevos, mascotele Olimpiadei, sunt considerate de creatorii lor drept sora si frate, iar designul lor a fost inspirat de o veche papusa elena. Numele lor sunt legate de doua dintre cele mai cunoscute zeitati elene. Phevos, cunoscut mai ales sub numele de Apollo, si Athena, zeita protectoare a orasului gazda. Ele reprezinta legatura dintre istoria Greciei si Jocurile Olimpice Moderne.

Athena Phevos - Mascotele Olimpiadei (vizualizare)

OLIMPIADA SE INTOARCE ACASA - EDITIE DE COLECTIE (9 august 2004)

Din Antichitate si pana in prezent

Olimpiada a costat 10 miliarde de euro

Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

Gabriela Szabo, regina absoluta

Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

Linca, singurul campion

Sarbu, puscasul nemuritor

Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

Cancerul sportului

7 Mari si tari

Componenta delegatiei Romaniei la Olimpiada
×
Subiecte în articol: special