În fix a treizecea zi prevăzută de lege, prim-ministrul Ludovic Orban și-a publicat declarația de avere și declarația de interese pe site-ul Guvernului României. Din primul document rezultă că în ultimul an fiscal doar președintele PNL a adus bani în casă, soția nefigurând în acest document cu venituri realizate. Iar banii din care soții Orban au trăit, conform documentului publicat, au fost la limita subzistenței, având în vedere poziția și calitățile de om politic importante ale președintelui PNL. 37.356 de lei în 11 luni. Interesant este că, tot anul acesta, Ludovic Orban a reușit ca, din acești bani, să restituie o datorie de 47.000 de lei către senatorul liberal Mircea Cazan. Creditul a dispărut doar din declarația lui Orban, nu și din cea a lui Cazan, depusă pe site-ul Senatului la data de 14 iunie.
Dacă, pe vremuri, Adriean Videanu declara că nu a fumat și nu a băut pentru a strânge avere, prim-ministrul liberal Ludovic Orban pare că nici nu a mâncat în ultimul an, dar nu pentru a face avere, ci pentru a-și achita datoriile. Cel puțin așa rezultă din declarația de avere pe care premierul s-a îndurat, în al 12-lea ceas, să o facă publică pe site-ul Executivului.
Conform acestui document, Ludovic Orban nu deține niciun teren și are în coproprietate cu soția sa, Mihaela, o casă de vacanță, în suprafață de 200 de metri pătrați, în comuna Dobroești, județul Ilfov, pe care a cumpărat-o în anul 2014. Orban mai deține un autoturism Volskwagen Passat, fabricat în anul 2007, iar banii din conturi – 5.535,57 de euro la Raiffeisen și 6.275,17 euro la BCR – sunt economiile soției.
S-a hrănit cu aer?
La capitolul venturi realizate, în ultimul an fiscal, împreună cu familia, premierul României și președintele Partidului Național Liberal confirmă informațiile apărute în presă, conform cărora a lucrat la compania de construcții din Mureș - SC Revicond Canaltech SRL, de unde a încasat „fabuloasa” sumă netă de 28.356 de lei, din consultanță tehnică.
De asemenea, Ludovic Orban cofirmă și dezvăluirea făcută de senatorul Daniel Zamfir, recunoscând că a lucrat, în ultimele luni, în calitate de consultant tehnic la casa de avocatură SCP Doru Trăilă & Asociații, de unde a încasat un venit total net de 9.000 de lei.
Adunate, cele două sume înseamnă 37.356 de lei, venitul total al familiei lui Ludovic Orban în ultimele 11 luni. Din care, teoretic, cei doi soți ar fi trebuit să se întrețină.
Se pare însă că lucrurile nu sunt chiar așa, și că Ludovic Orban a trăit „cu aer” în toate aceste luni. Deoarece în declarația de avere depusă a menționat că nu are nicio datorie.
Datoria de 10.000 de euro către senatorul Cazan, achitată în ultimele 5 luni
Din documente oficiale, respectiv din declarațiile de avere pe care Ludovic Orban și Mircea Cazan le-au depus, începând cu anul 2014, în calitate de deputați PNL, rezultă că între cei doi a fost încheiat, în data de 24 octombrie 2014, la notariat, un contract de împrumut, cu numărul 1574, prin care Cazan l-a împrumutat, pe perioadă nedeterminată, pe Orban cu suma de 220.000 de lei și 30.000 de euro. Conform declarației de avere depusă de Mircea Cazan la începutul anului 2016, Ludovic Orban i-a restituit mare parte din această datorie, rămânând restant cu suma de 10.000 de euro.
Creditul a figurat în declarația de avere depusă, în luna ianuarie a anului 2017 de Ludovic Orban, la ieșirea din mandatul de deputat, dar a dispărut din declarația de avere a lui Orban din 3 decembrie 2019, în calitate de prim-ministru.
Creditorul său, Mircea Cazan, este, în prezent, senator PNL și a depus, în această calitate, declarații de avere în datele de 13 iunie 2017, 15 ianuarie 2018, 13 iunie 2018 și 14 iunie 2019. În toate aceste documente figurează datoria lui Ludovic Orban, în sumă de 10.000 de euro.
Nemenționarea vreunei datorii de către premier în declarația de avere de acum două zile poate însemna un singur lucru. Că a achitat-o. Cu ce bani? Nu se știe. Cert este că, din cei 37.356 de lei pe care i-a încasat în ultimele 11 luni este imposibil să fi restituit suma de 47.000 de lei și să îi mai fi rămas suficiente resurse încât să-și întrețină și familia.
Orban specialist în „miracole” financiare
Nu este pentru prima dată când Ludovic Orban dovedește că poate săvârși miracole financiare. Anul trecut, în Monitorul Oficial al României, au fost publicate datele financiare privind finanțările partidelor politice în anul 2017, inclusiv lista membrilor Partidului Național Liberal care au plătit, în 2107, cotizații a căror valoare depășește baremul de zece salarii minime pe țară.
Acest document devoalează faptul că președintele PNL, Ludovic Orban, a reușit să achite către sediul central al partidului, din București, sectorul 1, suma totală de 14.460 de lei. Banii au fost virați în datele de 8 și 9 martie, 19 iulie, 30 octombrie, 13 noiembrie și 11 decembrie 2017, în condițiile în care abia la data de 12 decembrie 2017 politicianul a fost încadrat cu jumătate de normă, respectiv de patru ore pe zi, la firma de construcții Revicond Canaltech SRL, din Târgu Mureș, controlată de apropiatul său Daniel Ioan Boca.
Ministrului „Grindă” i-au dispărut 400 de metri pătrați din casă
Nu doar declarația de avere a premierului Ludovic Orban conține informații spectaculoase, ci și cea a unuia dintre subalternii săi cei mai importanți de la Palatul Victoria. Este vorba despre ministrul Dezvoltării Regionale, Ștefan Ion, care declară, în decembrie, că deține două case de locuit, una de 130 metri pătrați, în comuna Holboca, județul Iași, și alta, construită în anul 1999, în municipiul Focșani, în suprafață de 524 de metri pătrați.
Cea de-a doua proprietate este celebra casă cu grinda pe care „a greșit-o constructorul” și pentru care ministrul nu și-a achitat taxele și impozitele. Casă care, în declarația de avere a lui Ștefan Ion, depusă, la 11 iunie 2019, în calitate de deputat, avea 910 metri pătrați.