x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ostrov - Bursa tiglei furate, la "radio-sant"

Ostrov - Bursa tiglei furate, la "radio-sant"

de Irina Munteanu    |    02 Mai 2006   •   00:00
Ostrov - Bursa tiglei furate, la "radio-sant"

Dupa ce Dunarea le-a distrus casele si le-a inundat pamanturile, satenii din localitatea tulceana Ostrov vegheaza de pe dealuri ceea ce a mai ramas deasupra apelor: acoperisurile. Traiesc cu spaima ca hotii vor veni noaptea cu barca si vor fura tigla. Seful de post sustine ca nu a primit plangeri si ca oamenii sunt doar panicosi.

Ca sa ajungi in Ostrov trebuie sa o iei pe un drum plin de praf, prin camp, urmand indicatoarele care au fost puse acum cateva zile. Drumul judetean sta sub ape pe o portiune de 3,5 kilometri la intrarea in sat si mai departe, spre Daieni, inca vreo patru. Cativa centimetri daca mai urca apa, intra si in casa lui nea Ion Coman, aflata chiar la strada principala. Omul spune ca sotia lui s-a speriat in noaptea in care s-a dat alarma; dar el, care e si "putin constructor", a iesit, a masurat apa si a realizat ca ar trebui sa mai creasca vreun metru pentru a fi el si casa lui in pericol. Ceva a pierdut totusi nea Ion: doua hectare de teren, cultivate partial cu lucerna, unde urma sa puna si porumb, se afla acum sub ape. Asemeni lui, si altii au amanat sa-si paraseasca locuintele pana in ultima clipa, desi recunosc: "Stiam de acum o luna ca vor veni apele". Aurel si Valentina Scapan au venit pe deal si privesc melancolici intinderea imensa de apa stralucind in soarele arzator. Sub acoperisul care inca se mai zareste au lasat dormezele si o soba de teracota, dupa care plang. Si-au impartit in doua tabere cei patru copii, pe care-i cresc din alocatie si din ajutorul social, si i-au cazat la bunici.

TEMERI. Pe deal, pe langa sateni, au venit sa vada uluitoarea schimbare de peisaj si oameni din alte localitati invecinate. Daca ei pot privi detasati barcile ce aluneca pe unde altadata treceau carutele, pe oamenii locului continua sa-i macine grijile. Rosu la fata, Ion Neacsu coboara din barca incaltat cu cizme pescaresti si trage de niste bucati de lemn ud. "Pusesem o setca aici, unde era gradina, ca voiam sa mananc in loc de pateul de la ajutoare un peste. Dar m-am trezit si fara setca, si fara peste. Trebuie sa scot lemnele, sa nu mi le fure. Fura hotii tiglele, apoi le iau si le vand. Noaptea vine jandarmul cu girofarul, dar ei isi duc barca dupa cate o casa si ies cand trece pericolul." In opinia sefului de post Sorin Popa, pericolul vine in continuare din ape. "Cei care se urca pe casele inundate risca sa-si piarda viata, pentru ca ele se pot surpa oricand." Paza este asigurata zilnic de 13 oameni, folosind doua barci si o masina. Si primarul Nicolae Onea spune ca toate vorbele astea despre furturi tin de "radio sant", ca oamenii inventeaza. Tinzi sa-i acorzi crezare primarului, mai ales atunci cand un sinistrat vorbeste despre "cele opt camere" ce se afla sub ape, dar casa pe care ne-o arata nu are mai mult de doua. Satenii au primit apa, alimente si paturi. Au fost vaccinati in proportie de 50%. Se afla acum sub apa 126 de case; cei care le locuiau stau la rude si se vor putea muta in cele 12 corturi de zece persoane ce vor fi instalate pe zonele inalte.

Dunarea revine in Dunare

PERICOL. Mai multe diguri sunt sub monitorizare stricta
In doua localitati din zonele inundate s-a lucrat ieri pentru a se sparge digurile, astfel incat apa sa fie dirijata inapoi in Dunare. Artificierii au muncit pentru a face o bresa dinspre canalul Dorobantu pentru a se deversa in Dunare apa din incinta Surlati-Dorobantu. "In incinta, nivelul apei este mai mare cu 27 de centimetri decat in Dunare. Exista conditiile sa se scurga apa gravitational in Dunare", a explicat ieri ministrul Mediului, Sulfina Barbu. O operatiune similara s-a desfasurat ieri si in judetul Dolj, acolo unde au fost inundate localitatile Plosca, Bistret si Barca. In acelasi timp, mai multe diguri sunt inca sub monitorizare stricta. Conform ministrului Mediului, Sulfina Barbu, in aceasta categorie se afla digul de la Fetesti, ce a fost refacut pe o distanta de doi kilometri, si cel de la Noianu Chiscani din Braila. Acesta are o lungime de 3,2 km si este in continuare sub presiune. Digul are mai multe infiltratii care au fost echilibrate. In Noianu-Chiscani s-a facut o a doua linie de aparare pentru localitatea Varsatura si celelalte localitati din aval. Digul de la Bratesul de Jos, din judetul Galati, si cel din dreptul localitatii Borcea sunt si ele sub monitorizare, la fel ca si digurile din Delta Dunarii. (Adrian Mihai)

×
Subiecte în articol: special