x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pentru ei primul glont tras e viata

Pentru ei primul glont tras e viata

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - CUM NE APARAM

Pentru ca pe teritoriul nostru national sa nu aiba loc atentate teroriste vegheaza Departamentul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din Serviciul Roman de Informatii.
RAZVAN BELCIUGANU

"Singurul arbitru in munca noastra este viata. Este arbitrul suprem!", declara seful Brigazii Antiteroriste a Serviciului Roman de Informatii (SRI). Unitatea sa are rolul, se poate spune chiar ingrat, de a interveni in cazul unui atentat terorist. Luptatorii pe care ii conduce sunt ultima solutie impotriva teroristilor si actul lor indica faptul ca atentatul n-a putut fi prevenit sau impiedicat pe caile informative. "Suntem una dintre putinele structuri unde intreg personalul are dreptul si este obligat sa ia decizii. Decizia pe care o iei este intre a fi sau a nu fi. Si deciziile le iei in fractiuni de secunda, pentru ca timpul ne preseaza cel mai mult. O actiune de interventie nu poate fi o confruntare de gherila, o actiune militara de rutina sau una à la long", descrie seful antiteroristilor romani principiile profesiei sale. Pana la interventie, luptatorii Brigazii Antiteroriste mai executa misiuni de protectie la obiective diplomatice potential sau efectiv amenintate, gardari si protectie antiterorista unor demnitari romani sau straini, protectie antitero si controlul antiterorist si antideturnare pe aeroporturile aviatiei civile. Formarea unui luptator antiterorist dureaza, conform sefului brigazii, cel putin doi ani pentru a se putea conta pe el in cazul unor operatiuni extrem de periculoase. Pentru ca un astfel de luptator sa fie cu adevarat eficient, varsta sa nu depaseste, pentru interventie, 37 de ani din cauza faptului ca incep sa scada calitatile fizice.

PRINCIPIILE. "Cand pornim intr-o interventie stim ca terorismul se afla in pole-position. Are un plan bine conturat in minte, are initiativa, controleaza situatia. Noi avem niste planuri de principiu si o conceptie de actiune. Luptatorul antiterorist trebuie sa se adapteze foarte usor astfel incat sa castige initiativa. A incepe o interventie si a nu avea initiativa inseamna un fiasco. Trebuie sa ai initiativa in dialog, pe directii de actiune, in modificarea raportului de forta fata de terorist. In fond, durata interventiei este ideal sa fie cat mai mica pentru a nu-i permite teroristului o abatere de la planul sau initial", vorbeste sacadat seful Brigazii Antiteroriste.

INTERVENTIA. Pentru ca expertii antiteroristi sa reuseasca in actiunile lor cat mai bine, intr-un caz de forta majora, orice om care poate sa cada ostatic trebuie sa stie, conform ofiterului amintit, cateva lucruri: "Victima trebuie sa isi pastreze calmul, sa nu faca gesturi bruste, sa nu aiba atitudini adverse, sa se autocontroleze astfel incat teroristul sa nu fie iritat si mai rau. Este de preferat, asadar, sa aiba o atitudine conformista. Apoi este important sa faca un studiu personal asupra teroristului, sa dea curs solicitarilor acestuia si sa nu aiba initiative personale. In momentul declansarii interventiei - sa dea curs solicitarilor echipei de interventie si sa tina mainile la vedere, pentru ca, in interior, luptatorul trateaza pe toata lumea la fel, fiindca nu intotdeauna stie care sunt teroristi si care victime. Primul glont tras este cel mai important pentru noi, de el poate depinde succesul sau esecul interventiei".

FARA CURIOZITATI. Seful Brigazii Antiteroriste mai declara ca Serviciul Roman de Informatii resimte o mare nevoie de informare reala si la timp despre persoane care se intereseaza sa procure substante ce ar putea fi folosite in scopuri teroriste sau care fabrica, detin si transporta ilegal armament, munitii, substante periculoase. De asemenea, este de ajutor si semnalarea prezentei repetate sau prelungite a unor persoane neautorizate pe langa obiective ce ar putea fi tinte teroriste, precum si a persoanelor interesate sa studieze locuri aglomerate, cum sunt garile sau statiile de metrou, si a cailor de transport fara motive plauzibile. Ofiterul ii sfatuieste pe toti cei care sunt martori ai unui atentat sa isi stapaneasca pe cat posibil curiozitatea de moment, sa elibereze zona si sa respecte semnalele si avertizarile fortelor de ordine. Orice greseala, cat de marunta, i-ar putea costa viata.

"Ostaticul trebuie sa isi pastreze calmul, sa nu faca gesturi bruste, sa nu aiba atitudini adverse, sa se autocontroleze astfel incat teroristul sa nu fie iritat si mai rau" - Seful Brigazii Antiteroriste

"In momentul declansarii interventiei, sa dea curs solicitarilor echipei de interventie si sa tina mainile la vedere, pentru ca, in interior, luptatorul trateaza pe toata lumea la fel" - Seful Brigazii Antiteroriste

DE CE TREBUIE SA NE TEMEM

Exista mai multe motive pentru care Romania ar putea fi tinta gruparilor teroriste. Participarea Romaniei la coalitia antiterorista, precum si probabilitatea dislocarii in viitor a unor baze NATO pe teritoriul national sporesc riscul producerii unor atentate. Totodata, prezenta in Romania a unor simpatizanti/sustinatori ai gruparilor teroriste, care sunt dispusi sa ofere suport logistic celulelor teroriste sau ar putea fi activati ca membri ai acestor structuri pot pune tara noastra in fata faptului implinit. Folosirea de catre gruparile crimei organizate si teroriste a ONG-urilor, cu sau fara stiinta organizatorilor sau donatorilor, alimenteaza pericolul. Foarte important, dispunerea geografica a Romaniei in Balcani, unde se afla principalele rute pentru traficul ilegal de bunuri si persoane, ne situeaza in calea intereselor teroristilor. Romania se afla in proximitatea unor zone de criza (Caucaz, Transnistria) si de conflict (Afganistan, Irak). Autoritatile au format structuri care sa poata sa previna, sa analizeze si sa intervina. SRI a fost desemnat imediat dupa atentatul de la 11 septembrie 2001 Autoritate Nationala in materie antiterorista. Astfel, Departamentul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului este cel care raspunde de planificarea, organizarea si executarea intr-o conceptie unitara, a prevenirii, descoperirii, neutralizarii si anihilarii actiunilor teroriste. SRI a infiintat Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista unde sunt reprezentate permanent ministere (MapN, MAI etc.), SIE, SPP, STS, Parchetul General, BNR, Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

ROSU INSEAMNA CA VA FI SIGUR UN ATENTAT

Sistemul de alerta terorista are cinci trepte, in functie de iminenta producerii atacurilor teroriste. Alarma maxima se declanseaza in momentul in care pragul este rosu/critic. A doua treapta din punct de vedere al gravitatii este portocaliu/ridicat (risc semnificativ). Urmeaza galben/moderat, cand se estimeaza ca un atentat este posibil, albastru/precaut (risc scazut) si verde/scazut.

DEOCAMDATA SUNTEM IN ALERTA "ALBASTRA"

Nivelul de alarmare privind securitatea nationala ramane "precaut", corespunzator culorii "albastre". Precizarile au fost facute pentru Rompres in iulie, de surse din cadrul SRI, in contextul in care temuta retea Al-Qaeda a amenintat Europa cu atentate.

LINIA TELEFONICA LA CARE RECLAMI CE TI SE PARE SUSPECT

Brigada Antiterorista are o linie de telefon la care orice roman poate apela in cazul in care observa persoane pe care le suspecteaza de terorism sau cand vede bagaje suspecte in locuri aglomerate, de exemplu. Numarul pus la dispozitie este 0800.800.100.

DEPARTAMENTUL ANTITERO AL PARCHETULUI

O veriga importanta din cadrul organizarii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar lipsa inca din sistem, este Departamentul Antitero. Un astfel de Departament solicita specializarea procurorilor in infractiuni de terorism si criminalitate organizata, pentru evitarea balbelor judiciare. Este vizata infiintarea unei Directii Nationale de investigatii criminalistice si antiterorism, cu structura si organizare proprii, dar sub coordonarea procurorului general al Romaniei. (Andreea Tudorica)

FOTO

  • Luptatori in formatie de asalt

  • Genist cu dispozitiv pentru dezamorsat

  • Genist cu robot multifunctional

  • Lunetist si observator

    PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

    Ce este in mintea teroristului

    Aceasta este lumea lor

    Ochiul dracului tine iadul pe pamant

    Predicatorul sfarsitului

    Ucenicii groazei

    Lovituri de gratie

    Cel de-al patrulea Razboi Mondial

    Alerta globala

    Romani la razboi

    Pentru ei primul glont tras e viata

    Troc de partid cu Fratii musulmani

    Descoperiti in calea terorii
  • ×