x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primul clopotel, in zgomot de motoare

Primul clopotel, in zgomot de motoare

de Paula Anastasia Tudor    |    13 Sep 2005   •   00:00
Primul clopotel, in zgomot de motoare

Elevii Colegiului "Mircea cel Batran" din Constanta s-au straduit ieri, cu mic, cu mare, sa nu intarzie de la prima intalnire cu scoala din acest an. Fiecare a ajuns cum a putut - unii cu taxiul, altii, mai dotati, cu masina lor, altii adusi de catre un adult sau... cu motorul.

INVATAMANT
Elevii Colegiului "Mircea cel Batran" din Constanta s-au straduit ieri, cu mic, cu mare, sa nu intarzie de la prima intalnire cu scoala din acest an. Fiecare a ajuns cum a putut - unii cu taxiul, altii, mai dotati, cu masina lor, altii adusi de catre un adult sau... cu motorul.

Agitatie, zarva mare, claxoane, motoare ambalate, flori, pupaturi si apoi o incursiune pe la terasele din apropiere - asa s-ar putea caracteriza prima zi de scoala a anului 2005-2006 la Colegiul National "Mircea cel Batran" Constanta. Si un spectacol cu muzica, dansuri populare si alte cantari din repertoriul national si international sustinut tot de elevi ai liceului, insa doar pentru cei care au avut rabdare si chef sa ramana spectatori. Ceilalti elevi, si ei cu veleitati de vedete, s-au dat si ei in spectacol, dar nu in curtea liceului, ci in parcarea acestuia.

VACANTE AFARA. La Colegiul National "Mircea cel Batran", festivitatea de deschidere a anului scolar a inceput la o ora rezervata "boierilor", 9:30. Si asta pentru ca trecerea de la diminetile relaxate de vacanta la programul matinal si tumultos de scoala sa nu fie prea brusca. Elevii s-au prezentat la careu linistiti, pentru ca stiau ca, macar in prima zi de scoala, nu vor fi chinuiti si cu ore de curs. Micsorarea vacantei cu trei zile nu i-a afectat prea mult pe elevii constanteni. "M-am trezit de dimineata cam greu si cu o oarecare parere de rau dupa vacanta, dar ma bucur ca m-am intalnit cu colegii, mai ales ca nu i-am vazut toata vara", imi spune o eleva in clasa a X-a.

Imbratisari, lacrimi, emotii... "Cum a fost in Germania?"... Schimb de impresii despre excursii, calatorii... sau telefoane nou-achizitionate de ultima generatie. Suspine de admiratie in fata unor ceasuri de marca placate cu aur. Comentarii despre vechi colege... si despre colegele cele noi, etalari de haine si de camere foto digitale, demonstratii cu motoare... cam asta a fost atmosfera din prima zi de scoala la Colegiul National "Mircea cel Batran".

BUCHETE DE ORHIDEE. Sentimentele elevilor in prima zi de scoala sunt aceleasi de generatii: nostalgia dupa vacanta, dar si incantarea revederii unor colegi si, de ce nu, chiar si a unora dintre profesori. Chiar daca ieri nu s-a intrat in clase, liceenii au venit inarmati cu buchete de flori din cele mai variate. De la aranjamente multicolore cu flori de camp pana la adevarate ikebana cu orhidee si alte plante exotice. In floraria din imediata vecinatate a liceului nu mai era decat un fir de orhidee: "Nu am stiut ca incepe scoala pe 12 septembrie", imi spune cu o oarecare parere de rau patroana. "Oricum, copiii astia sunt intr-o vacanta continua", isi da cu parerea sotul acesteia. "Ii vezi ca vin la scoala, dar ei continua cursurile pe terasa." "Dar cum, «Mircea» e un liceu de prestigiu, au foarte multe rezultate dintre cele mai bune!", incercam sa le tinem apararea. "Ei, doamna, da, unii intr-adevar au rezultate exceptionale, dar altii... au parintii bani", continua omul. "Dar cat costa un buchet de flori?", intrebam noi curiosi, privind la un pretentios aranjament ce se desavarsea in fata mea. "Pai, orhideele sunt la pret de angro - 650.000 lei firul", ma lamureste autoarea aranjamentului.

PARCAREA PLINA. La ora 10:00, cu greu mai gaseai in fata liceului un loc unde sa-ti lasi masina

AU CU CE... "Cam scump inceput de an", gandim in timp ce parasim floraria. Ne lamurim insa imediat ca 650.000 de lei nu e o avere, privind la frumosul peisaj ce ni se asterne in fata ochilor. Frumosii cai-putere ai motoarelor ambalate la greu pana acum isi trag sufletul in parcare. Octavia, Felicia - poate sunt si cateva fete cu acest nume care au venit azi la scoala, dar nu numai. Audi A3, A4, inca unul care nu stiu ce nume poarta, dar e rosu ca focul si pe deasupra... decapotat, Volkswagen-uri, Peugeot-uri, CitroIn-uri, Opel Tigra, BMW 320, Alfa Romeo, Grand Cherokee... O suita demna de o gala automobilistica. Dimineata, la ora 8 fara un sfert, parcarea Liceului "Mircea cel Batran" era goala. La ora 9:45 - parcarea si aleea din fata liceului erau deja pline - de masini si de elevi. Spatiul rezervat soferilor a devenit in scurt timp neincapator, la ora 10:00 cu greu mai gaseai un loc unde sa-ti lasi masina.

"INDRUMATORII". Taxatoarea din parcare nu mai face fata. "Ce faceti, cum va descurcati cu incasarile?", o intrebam noi. "Ce incasari?", raspunde femeia oarecum suparata, "astia nu platesc niciodata parcarea, imi spun ca de ce le cer bani, ca e parcarea liceului, iar ei au venit la scoala. Nu stiu de ce au venit si cei care au terminat anul trecut - uite cate locuri au ocupat. Ei spun ca au venit sa-i cunoasca pe boboci si sa-i indrume. Eu oricum nu mai am curaj sa le cer bani de parcare pentru ca o data unii chiar au dat peste mine cu masina", imi povesteste femeia cu naduf. "Acum nu am reusit sa tai decat 10 bilete si uitati-va ca nu mai e loc sa arunci un ac in parcare, iar astia la serviciu ma cearta ca eu am cele mai mici incasari."

In curtea liceului, pe langa spectacolul organizat de conducerea acestuia si sustinut de elevi, un alt spectacol - al hainelor si accesoriilor. O adevarata explozie de bucurie, tinerete si culoare. De la jeansi simpli si fuste hippie la bluze neincapatoare, urme de fuste si ciorapi de dantela. De la pantaloni si rucsacuri hip-hop la pantaloni mulati stralucitori, din cauza reflectarii soarelui in paiete. La o ora dupa inceperea anului scolar, doar un sfert din elevi mai erau in curtea liceului, unde ii asteptau pe colegii care au evoluat pe scena. Ceilalti erau deja la cafea pe terasele din apropiere.

REZULTATE EXCELENTE


Liceul "Mircea" este cel mai vechi si mai renumit liceu al Constantei, directorul acestuia, in speach-ul de deschidere, mentionand cu mandrie ca rezultatele obtinute l-au promovat pe locul 2 pe tara. Acest liceu face parte din elita liceelor invatamantului secundar romanesc inca din anul 1928, cand s-a si inaugurat cladirea in care functioneaza si in prezent. L-au promovat in randul elitelor rezultatele obtinute de-a lungul anilor de catre elevii sai. Dupa anii ‘90, ponderea admisilor in invatamantul superior este de 95%-98%, iar numarul premiilor la olimpiadele nationale a ajuns la 20-30 anual, conform statisticii interne a liceului.

ISTORICUL LICEULUI


La 1 septembrie 1896 s-a infiintat gimnaziul clasic de baieti. In 1911 se transforma in liceu cu sectie moderna, urmand ca dupa doi ani sa se introduca si o sectie reala in profilul liceului. La 13 octombrie 1923 s-a pus prima piatra la temelia actualului Colegiu National "Mircea cel Batran", iar in 1928 se inaugureaza noua cladire a liceului. In timpul primului razboi mondial, in cladirea liceului s-au suspendat cursurile, aceasta devenind spital militar. Cursurile s-u reluat abia in 1923, deoarece razboiul si lipsa de fonduri si-au pus amprenta pe liceu, lasandu-l in ruina. "Criza economica, apoi cel de-al doilea razboi mondial aduc ani grei peste «Palatul cultural» al Dobrogei, cum a fost supranumit in presa. Localul fusese ocupat, in toamna lui 1944 , de Armata sovietica. Cursurile se vor tine (pana in 1958, vara) dupa-amiaza, in localul actualului liceu «M. Eminescu». Alti fosti elevi vor pleca pe front, fara a se mai intoarce: Chiriac Mitica, Emil Niculescu, Joca Alexe, Gh. Ghinea, Gh. Lupescu, Sandu Coja (promotia 1934 )" (extras din istoria liceului). Dupa 100 de ani de la infiintare, in 1996, i se acorda titlul Colegiul National "Mircea cel Batran". Colegiul dispune de doua imobile cu 29 sali de clasa, 14 laboratoare, o biblioteca cu 25.000 de volume, sala de sport de 500 mp, sala de fitness, doua cabinete medicale, cabinet stomatologic, cabinet de consiliere psiho-pedagogica, sala de festivitati, retea locala de 80 de PC-uri, trei laboratoare de informatica.
×
Subiecte în articol: special mircea scoala liceului national mircea