x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiografia comunismului

Radiografia comunismului

26 Dec 2004   •   00:00

MARIONETELE DICTATURII
Actori mai mari sau mai mici, ca varsta, au realizat momente de neuitat. Si un lucru este cert: umorul pacalea adeseori cenzura.
CATALINA IANCU, SIMONA ECOVOIU

Fara sa vorbeasca intre ei, multi artisti ne-au declarat ca au apucat televiziune pe viu. Este una dintre expresiile lor preferate. La fel ne-a spus si actorul Ion Lucian. "Se juca "pe viu", se canta "pe viu". Multe dintre momente le-am realizat impreuna cu Aurel Giroveanu, care ma acompania la pian. Una dintre scenetele memorabile pe care le-am realizat impreuna cu Stefan Tapalaga a fost difuzata in plin regim comunist si era, de fapt, o radiografie a sistemului. La acea vreme, impactul a fost foarte mare. Locul era o arena de circ. Eu infingeam niste piroane din 50 in 50 de centimetri. Tapalaga venea din urma mea cu un cleste si le scotea. El ma intreba: "Ce faceti dumneavoastra aici?". Eu scoteam din buzunar un act pe care i-l aratam. Iar el imi zicea: "A… atunci continuati!". La un moment dat ma ajungea din urma si eu il intrebam: "Dar dumneavoastra ce faceti aici?" Scotea si el un act pe care mi-l arata. La care eu spuneam aceeasi replica: "A… atunci continuati!" Nici acum nu stiu cum a reusit sa scape aceasta sceneta, dar dupa aceea am primit vreo trei telefoane "de sus". Unul dintre oamenii de la partid, Gogu Ra-dulescu, mi-a zis doar atat: "Ne-ai facut-o!"."

PAPUSA. Dupa cum ne-a spus maestrul, sceneta, care nu dura mai mult de jumatate de minut, s-a difuzat mai tarziu de zeci de ori. Dar este de actualitate si acum. Au mai fost si alte texte in genul acestuia, dar erau in asa fel "impachetate" incat mai scapau pe post. Ion Lucian insa n-a mai avut acelasi noroc cu o alta sceneta. "Pe ecran aparea o papusa care avea chipul meu. Abia dupa aceea apaream si eu in cadru manevrand papusa, cu niste sfori. Cadrul devenea si mai larg si se putea observa ca si pe mine ma "manevreaza" alte maini. Dar acest moment n-a mai trecut de cenzura. Mai am si acum papusa aceea pe care a realizat-o Irina Borovschi", ne-a povestit Ion Lucian.

BULVERSATA. Desi am vizionat si cateva scenete cu actrita Cristina Stamate, in mare voga in acei ani, ea ori nu vrea, ori chiar nu-si aminteste de filmarile pentru Revelion ’90. De obicei, retii doar lucrurile importante, zicea cineva destept, asa ca nu o punem la zid pe Cristina, care, cu amabilitate, ne-a povestit totusi ce a insemnat pentru ea acea iarna: "Am filmat multi ani pentru programul de Revelion realizat de TVR, dar ceea ce va intereseaza pe voi nici ca-mi amintesc ceva. Uite, de pilda, nu mai stiu nici faptul ca am avut o sceneta cu actrita Paula Radulescu, colega mea de la Teatrul de Revista "Constantin Tanase". Voi mi-ati spus asta. Stiu insa ca, la cumpana dintre ani, nu mai eram eu, nu stiam ce sa fac cu mine. S-a intamplat ca a fost Revolutia, ceea ce filmasem n-a mai fost difuzat, spectacolele pe care trebuia sa le sustin in provincie s-au anunat… Ce mai, am fost total bulversata. Mi-era teama de vremurile ce urmau sa vina. Greu Revelionul ’90! Dar cum exista in orice si o parte buna a lucrurilor pot spune, cu mana pe inima, ca, dupa atatia ani de munca, nu m-am mai simtit eu, artista Cristina Stamate, ci la fel ca celelalte, o femeie oarecare".

EXPLOATARE LA MAXIMUM
Tudor Vornicu se pricepea sa foloseasca oamenii la maxima lor capacitate. "Incuia scriitorii intr-o vila la munte si nu le dadea drumul pana nu aveau proiectul gata. Apoi, planul era impartit unor mari umoristi - Mazilu, Baiesu, Tudor Popescu, Valentin Silvestru si altii. Trebuia sa ai texte de valoare pentru a inlocui carisma lui Toma Caragiu sau Amza Pellea, care nu mai erau. Bine ca ii aveam pe Stela, Arsinel sau Tamara", spune Ioana Bogdan.

CHELNERUL E DE VINA!
Restrictiile impuse de cenzura se rasfrangeau si asupra tematicii umorului. "Personajele cu care nu aveam niciodata probleme erau chelnerul si seful de service. Am avut noroc de textieri care stiau sa speculeze vorbele, astfel incat publicul sa citeasca substratul. Culmea este ca oamenii de la cenzura nu-si dadeau seama de "soparlite" decat cand vedeau reluarea la televizor!", afirma Dumitru Morosanu, realizator tv.

SI-A PASTRAT NUMELE
Paula Radulescu a jucat si ea in cateva scenete, intr-una avand-o ca partenera pe colega ei de la Teatrul de Revista "Constantin Tanase", Cristina Stamate. Paula a fost casatorita ani buni cu celebrul actor Dem Radulescu, iar dupa divort a preferat sa-i pastreze numele de familie, pentru ca asa o stia lumea. Si in prezent blonda actrita cu glas pisicos joaca pe scena teatrului care a consacrat-o.
×
Subiecte în articol: special