Academician Solomon Marcus: “Lusztig este al treilea matematician român din toate timpurile, după Bolyai şi Virgil Voiculescu”. “Ar fi trebuit să primească Nobelul matematicii, este foarte, foarte bun; la MIT a refăcut câteva subiecte de la zero şi le-a prezentat altfel, a fost impresionant”, povesteşte matematicianul Sergiu Moroianu referindu-se la omul de ştiinţă romăn George Lusztig. Matematicianul acad. Solomon Marcus îl mai numea pe Lusztig ca fiind “George Enescu al matematicii româneşti”.
Gheorghe (George) Lusztig s-a născut într-o familie de evrei timişoreni şi are 67 de ani. Din 1978 este profesor de matematică la renumita universitate americană din topul mondial - MIT, Massachusetts Institutute of Technology. În anul 2008, American Mathematical Society acorda lui George Lusztig premiul Leroy P. Steele pentru întreaga activitate, una din cele mai înalte distincţii în matematică. În motivarea deciziei se arăta că prin lucrările sale a reconfigurat în întregime teoria reprezentării, iar contribuţia sa a schimbat din temelii matematica.
Noţiuni importante din matematică îi poartă azi numele, cum e conjectura Kazhdan-Lusztig.
Prin cercetările sale, Luzstig a oferit noi soluţii în combinatorică şi geometria algebrică. Românul a rezolvat practic din nou problemele clasice, făcându-le mai interesante. O carieră impresionantă despre care depune mărturie un alt matematician român de excepţie ce i-a fost student la MIT cu ceva ani în urmă, Sergiu Moroianu. “Am urmat doar un curs (foarte bun) cu el. Profesional este foarte, foarte bun. Unul din rezultatele lui, pe care le cunosc, din teza lui cred, este cazul abelian din conjectura Novikov despre invarianta omotopică a signaturilor superioare. Se spune că în acel an ar fi putut/trebuit să primească medalia Fields (echivalentul Nobel al matematicii - n. red.) însă erau câţiva alţi candidaţi faimoşi. În restul carierei s-a ocupat de grupuri Lie şi practic a creat domeniul grupurilor cuantice. La cursul pe care l-am făcut cu el, curs pe care l-a predat doar trei ani, căci aşa se schimbă cursurile la MIT, a demonstrat cu grijă câteva rezultate greşit prezentate în monografiile de specialitate, practic a refăcut subiectul de la zero, ca să-l predea corect. A fost foarte impresionant. Ca om, nu este foarte vorbăreţ. Am vorbit mai mult cu el când l-am invitat (noi, studenţii români de la MIT) pe profesorul Stănăşilă din Bucureşti să ţină o conferinţă. A venit şi el cu soţia şi fiica şi s-au arătat foarte deschişi cu acea ocazie. A studiat la Timisoara, remarcându-se la olimpiadele internaţionale de matematică”, a spus matematicianul Sergiu Moroianu.
Profilul unui geniu al matematicii la nivel mondial
Născut într-o familie de evrei a ales matematica pentru că acesta era singurul obiect ce bătea dincolo de raza de acţiune a politicii, “un domeniu în care aveam şansa să fiu judecat în mod obiectiv”. A urmat liceul la Timişoara şi a reprezentat România la olimpiadele internaţionale de matematică în 1962 şi 1963. Apoi a început să publice lucrări în domeniu încă din timpul studenţiei la Facultatea de Matematică din Bucureşti. Dacă ar fi rămas în ţară nu ar fi avut o poziţie mai înaltă decât aceea de profesor de liceu la Sibiu. Cu toate acestea, Dan Papuc, profesor la Universitatea din Timişoara, i-a oferit un post universitar la Timişoara pe care l-a acceptat cu bucurie. Realizând că nu poate progresa a reuşit să rămână peste hotare după ce a participat la o conferinţă ştiinţifică internaţională. A plecat în Anglia, a petrecut două luni la Universitatea Oxford, unde s-a întâlnit cu Michael Atiyah care l-a invitat la Princeton după ce Lusztig i-a demonstrat capacitatea sa prin găsirea unei soluţii inedite la una din problemele importante ale matematicii. La Institutul pentru Studii Avansate de la Princeton a studiat cu Atiyah doi ani luându-şi şi doctoratul. Apoi a ajuns la celebra MIT, unde este profesor şi astăzi. A fost recompensat şi cu alte premii, cum sunt cele ale societăţilor de matematică din Marea Britanie, SUA, Olanda, dar şi România unde a primit Diploma Meritul Academic. Ales în numeroase organizaţii internaţionale de prestigiu a publicat numeroase lucrări importante în reviste cotate ISI. Este pasionat de yoga, după ce munca pasionantă în domeniu i-a afectat parţial sănătatea. Comunitatea academică îl consideră unul din cei mai mari matematicieni ai timpurilor noastre.
Lusztig a fost recent în ţară. “Prin ceea ce a publicat este în vârf”
La sfârşitul lunii iulie, Lusztig a fost prezent la Alba Iulia la o manifestare de profil. Academicianul Solomon Marcus, care a scris despre Lusztig, a fost şi el prezent la întâlnire. “Cu Lusztig am stat la masă de două ori la Alba Iulia, unde el a avut un invited report. A fost întâlnirea Societăţii Americane de Matematică şi a Societăţii Române de Matematică. Este căsătorit acum cu o chinezoaică informaticiană, dar are doi copii dintr-o căsătorie anterioară. Face yoga, mănâncă foarte atent, la micul dejun numai cereale şi fructe, la prânz salate şi peşte. Nu crede că e posibilă o educaţie matematică autentică pentru cei mulţi. Nu e de acord să se evalueze o lucrare ştiinţifică în primul rând după locul în care este publicată (aici fiind în contrast cu mentalitatea încetăţenită la noi). Nu are calităţi retorice deosebite în expunere, dar prin ceea ce a publicat este în vârf (a se vedea numele său pe google scholar). El, Lusztig, de la MIT şi Dan Voiculescu de la University of California-Berkeley sunt probabil cei mai importantţi matematicieni ce i-a dat România, după Janos Bolyai, în secolul 19. Îl cunoaşte bine pe Noam Chomsky ca om de atitudine politică şi ideologică, dar nu îi ştie şi opera ştiinţifică (sunt amândoi la MIT)”, a povestit acad. Solomon Marcus.