x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2014, sub semnul binecuvântării Sfântului Constantin Brâncoveanu:

Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2014, sub semnul binecuvântării Sfântului Constantin Brâncoveanu:

de Cristinel C. Popa    |    14 Oct 2014   •   17:37
Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2014, sub semnul binecuvântării Sfântului Constantin Brâncoveanu:
“Voi (pelerinii - n. red.) sunteţi purtătorii duhului civilizaţiei creştine” - ÎPS Teofan
Prim-ministrul României a pontat cu noroc încă o sărbătoare frumoasă la Iaşi, de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Alături de soţie, premierul a asistat pe toată durata ei la slujba specială oficiată cu această ocazie, fiind însoţit de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii Rovana Plumb şi alţi demnitari importanţi, incluzând aici şi oficialităţile locale. Premierul a profitat de ocazie şi s-a întâlnit cu oamenii pe toată durata şederii la Iaşi. Ieşenii au ţinut să-l salute, înainte şi după ceremonia religioasă întinzându-i mâna cu prietenie în Curtea Mitropoliei. Victor Ponta a avut o scurtă întrevedere la Palatul Mitropolitan cu înalţii prelaţi români şi de peste hotare prezenţi la Iaşi la invitaţia ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei. Pe drum, în Curtea Mitropoliei, el a dat mâna cu credincioşii prezenţi la eveniment şi a ascultat pe fiecare în parte. La intrarea în clădire, prim-ministrul s-a oprit să stea de vorbă cu doamna Ana Floareş (73 de ani) (foto) de la care a primit o scrisoare. Victor Ponta i-a promis că îi va rezolva problema. “Sunt convins că viitorul preşedinte al României, Victor Ponta, îmi va rezolva problema. Până acum am trimis de patru ori scrisoarea la Preşedinţie, dar nu s-a rezolvat nimic. Este vorba despre o problemă de retrocedare. Eu la 73 de ani nu mai am timp să aştept şi sunt sigur că premierul înţelege acest lucru. Sunt foarte bucuroasă că l-am văzut. Şi că s-a oprit să mă asculte şi mi-a luat documentele (mai multe acte – n. red.) promiţându-mi şi rezolvarea”, a spus ieşeanca Ana Floareş, care a cerut sprijinul reporterului pentru a coborî treptele Palatului Mitropolitan din Iaşi unde tocmai intrase grupul de politicieni şi înalte feţe bisericeşti, o parte dintre ei urmând să ia parte la evenimentele programate pe întreaga durată a zilei.

Sărbătoarea, pas cu pas
Peste 140.000 de pelerini au poposit la Iaşi pe parcursul a mai multe zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. În acest an, lângă racla Cuvioasei au fost aşezate şi osemintele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. Vremea a fost bună în toată această perioadă aşa încât tot mai mulţi credincioşi s-au bucurat să fie prezenţi la Iaşi la unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale anului. Singurul incident tragic a fost acela că o credincioasă din Brăeşti (Iaşi) a murit după un stop cardio-respirator ce nu a răspuns la resuscitare. Încă de dimineaţă, pe răcoare pelerinii se îndreptau către Mitropolie, mai toţi încărcaţi de bagaje. La rândul ce se întindea până dincolo de străzile adiacente Mitropoliei se aşezau om după om. Fiecare avea să stea în medie cam trei-patru ore. Am întrebat la ora 9.00 o credincioasă cu un copil în braţe ce era deja lângă baldachin cât a stat la rând. “De la ora 5.00, stăm de patru ore, dar sunt mulţumită că am ajuns şi că am venit şi în acest an”, spune femeia, o bucureşteancă de 35 de ani. Lângă baldachin, mai multe călugăriţe stau în genunchi. Au ochii închişi, par că nu aud şi nu văd. Stau cu mâinile agăţate de marginea grilajului, părând suspendate în timp. O femeie în vârstă plânge sprijinită de jandarmi. “Nu mai pot maică, trebuie să-mi alin suferinţa, să ajung la ea (Sfânta – n. red.). Sunt tare necăjită, mi-a murit băiatul, a pus un cerşaf şI a căzut de la etajul trei. Nu mai suport viaţa de atunci, sufăr în continuu. Trebuie să îmi alin durerea, nu mai am pentru ce trăI, sunt bătrână, ce să mă mai fac?”, întreabă ea plângând. Ajunge şchiopătând la moaşte, se întinde, le sărută. Se sprijină pe raclă, apoi e preluată de jandarmi, coboară încet scările, plângând. Oameni cu pături, haine, le ştergeau de moaşte, pentru noroc, belşug în case, success în carieră şI în viaţă, sănătate, pentru bani, pentru de toate. “Mulţumim, Sfânta Parascheva, atâtea minuni ai făcut şi credem că vei mai face, inclusiv în familia mea”, spune Miron Apostoae, venit la Iaşi tocmai din zona Neamţului.

Premierul a venit de la începutul slujbei
Slujba era începută la nouă şi câteva minute. Victor Ponta însoţit de politicieni era deja prezent încă de la început. Un sobor numeros de preoţi, între care mitropoliţi, înalte feţe bisericeşti din străinătate au oficiat Sfânta Liturghie. Au luat cuvântul pe rând. Au fost descrise vieţile şi lupta întru Hristos ale Brancovenilor şi Sf. Parascheva. ÎPS Teofan a avut la final un cuvânt de mulţumire către pelerine, către politicieni, către toţi credincioşii din ţară. “Lumea, în general, şi România dimpreună cu ea se manifestă din ce în ce mai puţin ca o lume creştină. Nimic sau aproape nimic din ceea ce se arată pe micul ecran, în supermarketuri sau pe străzile marilor oraşe nu prezintă semnul prezenţei civilizaţiei creştine. Dincolo de această constatare de suprafaţă există România tăcută, România profundă, România creştină. Hramurile din mănăstiri, viaţa monahală, adunările creştine, pelerinajele…dau mărturie despre România creştină. Valul de pelerine care se revarsă spre racla Sfintei Parascheva constituie mărturia cea mai clară că România creştină se manifestă şi la suprafaţă…”, a spus ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei…”Chipul luminos al Sfintei şI duhul Brâncovenilor prezent la IaşI şI pruin sfintele moaşte întăresc determinarea multor români de a rămâne statornici în modul creştinesc de a fi”, a adăugat ÎPS Teofan.

Momentul special al slujbei a fost premierea unei familii cu 13 copii din Roznov, judeţul Neamţ. Părinţii, Eugenia şI Neculai Popa, alături de copii au primit binecuvântarea ÎPS Teofan care le-a înmânat distincţiile oferite de ÎPS Daniel, Patriarhul României. Popa Neculai, inginer de profesie, se ocupă acum cu agricultura, alături de familie. El a primit Ordinul Sfântul Constantin Brâncoveanu. Eugenia, soţia sa, Ordinul Maria Brâncoveanu. “Niciodată nu m-am plâns de cum am trăit, de copii. Ne-am descurcat, cu mic ,cu mare. Niciodată nu am cerut ajutor. Dacă e greu cu copii mulţi? E greu mai degrabă cu unul sau doi. Atât că avem tot timpul ocupat, dar asta e bine. Dacă mai facem şI alţI copii?…Cum a vrea Dumnezeu”, a spus pentru reporterul Jurnalul Naţional Neculai Popa. La finalul slujbei oamenii s-au îngrămădit pentru a primi binecuvântarea şi nelipsita anafura de la mitropolit. Alţii s-au grăbit la Cantina săracilor din apropiere unde au primit cu toţii sarmale, vin, suc. Mulţi credincioşi ceva mai flămânzi îi mulţumeau printre sughiţuri Sfintei Parascheva ca s-au îndestulat cu mâncare pentru o zi întreagă. Măcar o dată pe an. Manifestările legate de sărbătoarile Iaşiului continuă. Primăria IaşI a programat la ora 18.00 Seara Valorilor, un program în care urmează să fie premiaţI ieşenii de frunte care s-au remarcat prin realizări deosebite. Sărbătorile se vor încheia mâine seara cu un spectacol extraordinar de muzică cu artişti deosebiţi între care Loredana, Smiley şi Marius Moga, totul culminând cu un grandios foc de artificii.

×