Pe 25 septembrie, preşedintele Traiana Băsescu a anunţat nominalizarea lui George Maior şi a lui Claudiu Săftoiu pentru conducerea SRI, respective SIE. Predecesorii lor au demisionat din cauza scandalului legat de fuga lui Omar Hayssam, un om de afaceri de origini siriene acuzat de complicitate la răpirea în Irak în 2005 a trei jurnalişti români.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană a spus într-o conferinţă de presă că această decizie a preşedintelui a fost una "curajoasă" şi că ar putea pune capăt unui "război total" dintre partidele de la putere şi cele din opoziţiei, sau folosirea serviciilor secrete ca armă politică. Liderii PNL, pe de altă parte, au primit această veste cu consternare, deplângând lipsa de consultare cu aşa zis-ul partener de coaliţie şi şi-au exprimat îngrijoarea asupra faptului că această reconciliere ar puta da semnalul înlocuirii PNL din coalţie cu PSD.
Geoană a telefonat ambasadorului pe 26 septembrie să laude alegerile făcute de Băsescu pentru cele două poziţii, spunând că cei doi nominalizaţi nu au legături cu fosta Securitate. Geoană a mai spus că Maior "l-a rugat" să nu-l nominalizeze pentru funcţia de director al SRI, spunând că "va fi făcut bucăţele" din punct de vedere politic în timpul procedurii de confirmare. Geoană a mai adăugat că a discutat ulterior problema cu Băsescu. Geoană a mai spus telefonic ambasadorului că Maior va fi aprobat fără probleme, pe când Săftoiu ar putea atrage obiecţii din partea deputaţilor PNL.
Geoană a mai spus şi că a primit asigurarea şefului PRM Vadim Tudor că PRM se va abţine, dar va "susţine indirect" cele două candidaturi. Tot Geoană şi-a exprimat speranţa că "ambasada va susţine cele două candidaturi" şi l-a îndemnat pe ambasador să susţină propunerea sa ca această mişcare să devină o regulă, adică şefia SRI să fie rezervată partidelor de opoziţiei. Ambasadorul nu a dat nici un răspuns legat de această ultimă solicitare. Pe 26 septembrie, Claudiu Săftoiu a avut o conversaţie telefonică cu un alt oficial al ambasadei căruia i-a spus că "este foarte sigur" că nominalizarea sa va fi acceptată.
În urma celor două nominalizări, oficialii ambasadei au tras următoarele concluzii: "Decizia preşedintelui Băsescu de a încuviinţa poziţia cheie într-unul dintre cele mai importante servicii secrete partidului de opoziţiei a fost o mişcare surprinzătoare". Nominalizarea lui Săftoiu şi Maior a fost şi un răspuns abil la cererile aliaţilor liberali din partidul prim-ministrului Tăriceanu ca aceste posturi ar trebui să fie date unor civili "curaţi" decât unor ofiţeri din serviciile secrete. Nominalizarea ca şef al SRI din sânul partidului de opoziţie a retezat într-un mod calculat afirmaţiile PNL că Băsescu foloseşte serviciile secrete ca instrument politic. În timp ce vocile anti-Băsescu din tabară prim-ministrului şi-au exprimat frustrarea faţă de nominalizarea lui Maior şi Săftoiu, Tăriceanu a decis să reziste oricărei confruntări politice publice cu Băsescu în acest moment "exact cum a prevăzut Geoană".
Ambasada SUA consideră că ambii nominalizaţi sunt cunoscuţi în rândul diplomaţilor americani de la Bucureşti, ambii şi-au demonstrat orientarea transatlantică şi doresc să coopereze strâns cu guvernul american. Despre Săftoiu, americanii au mai adăugat că el a avut un rol cheie în trasarea noii legislaţii a serviiclor secrete şi securităţii care se afla în dezbatare la Parlament.
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional
Citește pe Antena3.ro