Intr-o telegrama confidentiala din 22 iulie 2005, oficialii ambasadei fac o radiografie amanuntita a liderilor maghiarilor din Romania. Partidul etnic al maghiarilor din Romania, UDMR, a participat la guvernare din 1996. Ambasada oferea Departamentului de Stat informatii biografice despre mai multi etnici maghiari din interiorul si exteriorul UDMR care au un impact asupra vietii politice si care apar in mod regulat in presa sau in rapoartele ambasadei.
Oficialii ambasadei imparteau clasa politica etnica maghiara in doua grupuri: moderatii care abordeaza gradual mai multe drepturi etnice si autonomie pentru etnicii unguri din Romania si asa numitii "radicalii" care cauta reforme mai rapide. Din 1993, moderatii condusi de Bela Marko au dominat politica UDMR si si-au atins tintele printr-un dialog cooperant cu partidele si liderii din Romania. Radicalii sunt impartiti in multe factiuni in care sunt si fosti membri UDMR nemultumiti de pasii grei in privinta schimbarii sau lipsa de sanse pentru tinerii membri. Unii cauta de asemenea schimbari cum ar fi o autonomie aproape totala pentru secuii din regiunile din centrul Transilvaniei si un sistem complet de segregare educationala. Grupurile cheie de radicali includ: Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania - CNMT, Uniunea Civica Maghiara - UCM si Consiliul National Secuiesc - CNS. Ambasada ofera de asemenea informatii biografice despre doi tineri tineri etnici maghiari si doi lideri proeminenti din Cluj-Napoca si judetul Maramures.
Moderatii maghiari
Bela Marko ramane cel mai important politician UDMR. El a condus partidul din 1993 si a indreptat eforturile UDMR spre conlucrarea cu partidele politice si nu impotriva lor. Ca urmare, el si-a condus partidul pe calea unei cooperari mai stranse cu partidele politice romanesti, efectiv definind rolul UDMR ca un partid "dealmaker" de centru, rasturnand coalitiile majoritare cand spre stanga, cand spre dreapta.
In timp, aceasta strategie a dat roade prin crearea scolilor separate in limba maghiara, restituirea proprietatilor religioase ale maghiarilor si folosirea limbilor nationale altele decat romana in instante si alte locuri oficiale de munca. El a refuzat sa intre in dialog cu Uniunea Civica Maghiara - UCM, o factiune radicala din UDMR. El si cei din jurul lui si-au aratat in mod repetat ingrijorarea ca prin proprii candidati impotriva UDMR, UCM risca sa divida voturile etnicilor maghiari. Aceasta ar putea face mai dificil pentru orice partid etnic maghiar sa indeplineasca cele cinci procente necesare pentru a intra in Parlament. Grupul lui Marko din UDMR a luat in mod repetat masuri pentru ca UCM sa nu candideze ca partid, cum ar fi contestarea cu succes a validarii unei petitii pe care UCM o circula pentru a candida la alegerile din iunie 2004. UDMR a contestat faptul ca peste 40.000 de semnaturi ale petitiei UCM nu erau valide.
Curtea Constitionala a decis in favoarea UDMR. Relatiile personale dintre Marko si Tariceanu sunt bune, conform contactelor ambasadei. Aceasta este in ciuda faptului ca, asa cum se intampla cu multi in UDMR, Marko este cunoscut ca preferand sa lucreze cu guvernele conduse de PSD. Dupa victoria surprinzatoare a lui Basescu din 2004, "informatorii UDMR ne-au spus ca Marko nu a avut alta optiune decat sa intre in negocieri cu PNL-PD. Aceasta se potriveste perfect cu filozofia lui ca partidul poate avea succes mai mare prin modificari progresive si prin cooperare cu ambele blocuri politice".
Laszlo Borbely este unul dintre cei trei puternici moderati de culise din UDMR, grup in mod curent numit "Cei Trei Neptun". Impreuna cu Gyorgy Frunda si Gyorgy Tokay, el a avut o intalnire secreta la Neptun in 1993 cu liderii PSDR, actualul PSD. La acea intalnire, el a negociat primul dialog de cooperare dintre UDMR si principalul partid politic. Liderii din miscarea radicala arata in mod frecvent catre aceasta cooperare initiala cu PSD ca o forma de tradare. Borbely este cunoscut pentru afinitatile sale cu liderii PSD si pentru aptitudinile sale organizationale si de negociator. El a fost arhitectul etnic maghiar cheie al protocolului de cooperare dintre UDMR si PSD, semnat anual intre 2000 si 2004, cat timp PSD a fost la putere. Borbely era vadit dezamagit de victoria lui Basescu din noiembrie 2004. "El nu a ezitat sa informeze oficialii ambasadei in ziua urmatoare victoriei lui Basescu ca UDMR va continua cooperarea cu PSD, desi cateva saptamani mai tarziu UDMR a intrat in coalitia condusa de Alianta Liberal-Democrata'.
Gyorgy Frunda este considerat "cel mai european' dintre liderii UDMR. Este charismatic si multi dintre membrii UDMR il caracterizeaza ca fiind cel mai bun vorbitor al partidului. Scopul sau principal declarat a fost "sa asigure dreputri vest-europene pentru etnicii maghiari si alte minoritati'. Experienta sa ca avocat pentru drepturile omului a ajutat de asemenea UDMR in cateva ocazii. Frunda sustine politica "pasilor marunti' a lui Bela Marko. In cadrul UDMR el este presedintele Consiliului Reprezentantilor, asa-numitul "mini parlament' care stabileste politica in cadrul miscarii.
Senator, liderul grupului UDMR din Senat, Attila Verestoy reprezinta un caz rar de politician UDMR care a devenit afacerist multimillionar. El are doctoratul in chimie si a fost cercetator de profesie in timpul regimului comunist. Si-a facut averea din cherestea si alimentatie dupa caderea comunismului. Din 2003, sotia si fiul sau au girja de afacerile lui. "Verestoy a avut afaceri stranse la inceputul anilor ’90 cu reprezentantii PUNR, un partid antimaghiar. El are de asemenea legaturi stranse cu lideri PSD, fiind unul dintre arhitectii semnarii protocolului de cooperare cu PSD intre 2000 si 2004. "Din cauza influentei sale economice, Verestoy este unul dintre cei mai puternici membri UDMR. La rubrica baroni regionali, din raportul "Cine detine de fapt Romania?', Attila Verestoy este mentionat ca fiind implicat in mai multe scandaluri. In 2005, el si Eugen Nicolaescu au fost implicati intr-o afacere de 7 milioane de dolari cu Ministerul Sanatatii cu Hungastro, o firma de servicii la care Verestoy a fost pana de curand principalul actionar. In mai 2007, el a fost implicat intr-o posibila schema de informatii din interior la Bursa de Marfuri.
Peter Eckstein- Kovacs este membru fondator al catorva ONG-uri locale pentru drepturile omului si un sustinator puternic al restituirii proprietatilor bisericilor unguresti si a altor religii confiscate in timpul comunismului. In timpul campaniei pentru alegerile locale din 2004, el a sustinut candidatul Aliantei DA, in loc de cel al PSD. Aceasta, in ciuda faptului ca UDMR sustinea guvernul PSD la acel moment. El s-a aratat transant impotriva protocoalelor de cooperare UDMR-PSD. El l-a sustinut puternic pe candidatul PNL-PD, Traian Basescu, desi UDMR deja avea un pact electoral cu PSD. ( n.r. – Eckstein-Kovacs este in prezent consilier prezidential pentru minoritati). "Vederile sale pentru o piata economica libera sunt in contrast cu cele ale majoritatii politicienilor UDMR care impartasesc viziuni social-democrate.' S-a nascut la Cluj din parinti cu descendenti evreiesti si unguresti. Iuliu Winkler, un alt moderat, este activ de mai bine de un deceniu. El are legaturi bune in interiorul si in afara UDMR. Intr-o convorbire privata cu personalul ambasadei, el s-a exprimat clar ca fiind pro american.
Radicalii maghiarilor
La loc de frunte este Laslo Tokes, episcop reformat. Tokes a fost un personaj important pe plan international al UDMR si unul dintre cei mai influenti membrii ai miscarii. "Totusi, agenda sa radicala de a presa UDMR sa ceara autonomie deplina pentru etnicii maghiari l-a izolat in timp, mai ales ca alti lideri UDMR au abordat una moderata. In acelasi timp, prestigiul sau a scazut pe plan intern si international, pe masura ce au aparut acuzatii de deturnare de fonduri si colaborare cu Securitatea'. Intre 1996 si 2000 Tokes a facut presiuni constante pentru ca UDMR sa se retraga de la guvernare si in 2003 Tokes a fost inlaturat din functia de presedinte onorific. El a parasit partidul si de atunci a devenit unul dintre cei mai aprigi critici ai conducerii UDMR si a politicii acesteia. In timpul campaniei electorale pentru primaria Cluj din 2004, el a declarat ca prefera "un roman extremist' unui "ungur tradator', sustinand pe nationalistul extremist Gheorghe Funar in locul unui candidat moderat al UDMR. Tokes este in prezent presedintele Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, o factiune etnica maghiara. Liderii UDMR si-au exprimat in mod repetat opinia ca Tokes nu reprezinta viziunea majoritatii partidului. Multi s-au plans ca este regretabil ca Tokes, care mai demult reprezenta simbolul "revolutiei' din Romania, este acum privit ca un radical marginalizat.
Zsolt Szilagyi a devenit unul dintre cei mai tineri deputati cand a intrat in Parlament in 1990, la varsta de 21 de ani. El a fost cunoscut ca un protejat al lui Bela Marko la inceputul carierei sale. Ideologiile lor s-au despartit in timp, Szilagyi devenind unul dintre cei mai vocali radicali. In 2004, impreuna cu alti 17 membri UDMR a parasit partidul. Tentativa lui de a crea un partid etnic maghiar rival, Uniunea Civica Maghiara - UCM, a fost pana in prezent fara succes. Eforturile lui au castigat suportul partidului de opozitie din Ungaria, FIDEZS. El este un sustinator puternic al episcopului Tokes si ulterior a facut presiuni pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Pe langa faptul ca este liderul UCM, el este si vicepresedinte al Consiliului National al Ungurilor din Transilvania, condus de Tokes.
Attila Marko si-a inceput cariera politica la filiala UDMR din Brasov, devenind rapid consilier pe probleme de drepturile omului al lui Bela Marko si este specialist in restituirea proprietatilor. Nascut pe 27 septembrie 1968 in Brasov, el a fost studentul Facultatii de Drept din Budapesta. Anton Niculescu a devenit din 2003, vicepresedinte executiv al UDMR, fiind seful departamentului de integrare in UE. "Intre pozitiile guvernamentale pe care le-a detinut, el a lucrat de asemenea pentru Ambasada SUA ca specialist politic'. Ca tanar si dinamic politician, Niculescu a fost implicat intr-o gama larga de activitati inca din studentie. La inceputul anilor ’90, el a fost ziarist la o publicatie de limba maghiara si colaborator la Radio Europa Libera. Mai tarziu, a devenit consilier politic la Freidrich Naumann Foundation, consilier pe probleme de politica externa al presedintelui UDMR, Bela Marko, si expert parlamentar la Senat. In ultimii ani, Niculescu s-a specializat pe probleme de integrare europeana, lucrand ca director la Open Society Foundation si consilier pentru alte programe finantate de UE. "Este cunoscut ca dezagreand certurile din propriul partid si cunoscut oficialilor ambasadei ca fiind mai moderat decat moderatii din UDMR. Este posibil sa urmeze pasii lui Frunda si sa urmeze o cariera axata pe integrarea europeana. Este cunoscut ca fiind bine conectat la Parlamentul European".
Americanii vedeau ca lideri locali importanti pe Gyongyike Bondi, prefect de Maramures si pe Janos Boros, viceprimar de Cluj-Napoca. Bondi reprezinta un caz rar de etnic maghiar care a ajuns intr-o pozitie importanta in UDMR. Membra a Partidului Comunist in timpul lui Ceausescu, Bondi a fost membru fondator a UDMR. Intre 1996 si 2004, ea a reprezentat judetul Maramures in Camera Deputatilor pentru doua mandate. In 2004, a parasit Parlamentul si a fost numita prefect de Maramures, avand functia de presedinte executiv al UDMR din judet. In prezent, nici o femeie membru UDMR nu face parte din Parlament sau este in vreo pozitie de secretar de stat. Intr-adevar, cativa politicieni etnici unguri s-au plans ambasadei "de lipsa evidenta de egalitati de sanse' in conducerea UDMR. Bondi reprezinta in prezent o exceptie de la regula. Boros este cunoscut ca avand stranse legaturi de colaborare cu primarul PD, Emil Boc. In timpul catorva intalniri cu ofiterul politic al ambasadei, Boros in mod repetat a indicat sustinerea lui Boc pentru investitiile americane in Cluj-Napoca. De curand, el a devenit partener al unui investitor american pentru a deschide "Justin’s", un cafe bar denumit dupa partenerul sau american. El a studiat patru ani la Institutul Romano-Catolic de Teologie din Alba-Iulia, sotia fiind in prezent profesor de fizica in Budapesta.
Intr-o alta telegrama din 16 octombrie 2006, oficialii americani au trimis la Washington a analiza legata de autonomia Tinutului Secuiesc. Sub presiunea mai multor partide etnice radicale unguresti si a nevoii de a pastra suficient suport in Parlament, UDMR a devenit mai vehementa in ultimul timp in cererile sale pentru o mai mare autonomie teritoriala pentru etnicii maghiari. "Este prima oara cand UDMR a facut presiuni publice pentru autonomie teritoriala, in trecut cerand autonomie culturala. De ce autonomie acum? Intr-o intalnire din aceasta toamna cu ofiterul politic, senatorul Csaba Sogor, senatorul Peter Eckstein Kovacs si Viktor Sata, consilier personal al presedintelui UDMR Marko Bela au remarcat ca cererea crescanda a UDMR pentru autonomie se datoreaza elementelor radicale tot mai numeroase din comunitatile maghiare, inclusiv Uniunea Civica Maghiara si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Aceasta presiune din partea altor formatiuni politice si a elementelor radicale din UDMR l-au fortat pe presedintele UDMR Bela sa adopte o pozitie mai agresiva".
Bela a admis ca o noua legislatie este necesara pentru a face autonomia posibila, printre care si proiectul de lege privind minoritatile nationale. Eforturile lui Bela si a aliatilor sai din primavara trecuta legate de proiectul de acets proiect de lege au produs "rapid probleme, atat pentru ca Bela a fost prins intr-un foc incrucisat aprig intre taberele presedintiei si a prim-ministrului, dar si pentru ca, fostul strateg politic al lui Basescu, Claudiu Saftoiu, crede ca UDMR este complet corupt si merita sa piarda suportul minoritatii maghiare'. Interlocutorii nostri din UDMR au oferit credibilitate viziunii Cotroceniului in incercarea de a justifica opozitia de neclintit a UDMR fata de Agentia Nationala de Integritate – ANI. In timp ce Sogor a insistat ca partidul se opune proiectului de lege ANI din cauza unor chestiuni "procedurale', Kovacs si Sogor "au admis pe sleau ca exista ceva adevar in perceptia publicului ca UDMR are o istorie a coruptiei si ca unii membri UDMR sunt reticenti sa sustina crearea unei agentii anticoruptie puternica'. Kovacs a notat ca "nu este vorba despre banii pe care ei ii au acum, ci despre primul milion pe care l-au facut'. In comentariile oficialilor americani se arata ca acutala presiune a UDMR pentru o autonomie etnica (si financiara) mai mare pare sa fie sortita esecului, avand in vedere chestiunea demografica, competitia altor organizatii maghiare si opozitia ferma a tuturor partidelor politice importante din Romania.
In 10 martie 2006, liderul UDMR Bela Marko i-a spus ambasadorului ca el si partidul sau nu sustin "proclamarea autonomiei' etnicilor maghiari pe 15 martie. Marko si-a manifestat frustrarea ca guvernul de centru-dreapta nu a reusit sa treaca proiectul legii statului minoritatilor, acuzandu-l pe presedintele Traian Basescu si PD de acest impas. Consilierii lui Basescu au spus ca ei sunt nervosi ca UDMR nu sustine recenta legislatie anticoruptie. Un mic grup de extremisti din comunitatea secuilor au ales data de 15 martie cand ungurii din toata lumea comemoreaza Revolutia de la 1848, sa proclameze "autonomia Tinutului Secuiesc'. Totusi, cei mai multi lideri UDMR si Bela Marko au spus ambasadorului pe 10 martie ca UDMR se disociaza fara echivoc de aceasta incercare. Marko a subliniat ca majoritatea etnicilor maghiari din Romania vad 15 martie ca pe un fel de zi a "mandriei nationale maghiare', fara context politic. El a fost impotriva prezentei in uniforma a politiei la Odorheiul Secuiesc pe 15 martie. (Nota: un ofiter de informatii de rang inalt a spus ambasadorului pe 9 martie ca in timp ce Guvernul este ingrijorat de posibile violente la eveniment, este planificata o prezenta de securitate "discreta').
Conform consilierului personal al lui Marko, Viktor Sata, Consiliul National Secuiesc are mai putin de 2.000 de membri. Marko l-a caracterizat pe primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, ca un om "fara valori, doar interese', axat exclusiv pe propria-i agenda politica. Marko a admis ca partidul de opozitie din Ungaria, FIDESZ, ar putea fi prezent la adunare pentru a strange voturi din partea radicalilor secui ale caror familii traiesc in Ungaria. Jeno Szasz, primarul din Odorheiul Secuiesc si liderul CNS, a spus oficialilor ambasadei ca minoritatea secuiasca "a obosit sa astepte' si este nerabdatoare cu ceea ce el a descris ca indiferenta birocratica romaneasca. "El a afirmat ca minoritatile etnice din alte tari au avut rezultate prin «rezistenta activa»'. Marko l-a rugat pe ambasador sa-l indemne pe Basescu sa sustina legea minoritatilor si sa nu-l lase pe presedinte sa mearga la Odorheiul Secuiesc pe 15 martie, pentru ca ar fi o greseala si va produce tensiune. "Ambasadorul a promis sa discute aceste chestiuni cu presedintele roman in timpul intalnirii din 13 martie'. Saftoiu a precizat ca motivul real al reticentei UDMR legat de legea anticoruptie reflecta faptul ca "UDMR este la putere de 10 ani' sub diferite guverne si are multi "lideri corupti' care efectiv se tem de legea anticoruptie. "Procurorii', a sugerat el "ar trebui sa-i ancheteze energic pe unii dintre ei'.
La trei zile dupa intalnirea cu liderul UDMR, ambasadorul american s-a intalnit pe 13 martie cu Basescu care a caracterizat evenimentul ce urma sa aiba loc pe 15 martie ca un produs al luptei pentru putere dintre UDMR si activistii radicali. Basescu a spus ca "suspecteaza nationalistii din Ungaria de antrenare a oalei etnice din Romania, mentionandu-l pe Victor Orban si Fidesz in mod special'. Ambasadorul a spus ca orice incident la Odorheiul Secuiesc ar avea impact negativ pe 15 mai, data cruciala pentru raportul de aderare al Romaniei. Basescu imediat a asigurat ca situatia va ramane sub control. "Noi suntem inteligenti', a subliniat el, "noi ii vom lasa pe unguri sa vorbeasca... si ii vom opri pe romani sa mearga la Odorheiul Secuiesc'. Basescu a spus ca a vorbit recent cu Vadim Tudor si l-a avertizat sa nu mearga la Odorhei sau sa-si trimita adeptii acolo. Presedintele roman a spus ca forte de securitate vor bloca drumurile si ii vor intoarce pe etncii romani care calatoresc spre Odorhei pentru evenimentul din 15 martie. Intrebat de ambasador daca vrea sa mearga la Odorhei, Basescu a spus ca se mai gandeste, dar se va duce doar daca are asigurari ca orice declaratie nu va fi "impotriva Constitutiei'. Basescu a invinovatit agitatorii externi, aratand spre Viktor Orban ca fiind "unul dintre ultimii extremisti ai Europei', ca si partidul Fidesz.
In comentariile oficialilor americani legat de demisia din iulie 2007 a lui Marko Bela din functia de vicrepremier se arata ca hotararea are la baza decizia nefericita de a intra in coalitia anti-Basescu legata de suspendarea presedintelui. "Marko este de asemenea sub presiune din partea liderilor UDMR rivali, printre care si senatorul Peter Eckstein-Kovacs, care public a indemnat pe Marko si alti lideri sa demisioneze din partid". Mai multe dovezi legate de prapastia dintre conducerea UDMR si comunitatea etnica maghiara care pot fi gasite si in ultimele doua sondaje ce arata ca partidul nu are in prezent suficienta sustinere pentru a avea cei 5% necesari intrarii in Parlament. "Exista rapoarte constante, inclusiv din mass media, ca Marko si alti lideri UDMR ar putea face fata unor acuzatii de coruptie in cazul unor anchete in derulare.'
In timpul unei intalniri din 10 august 2007 cu oficialii americani, consilierul pentru politica externa al lui Marko, Kinga Tontsch, a admis ca senatorul Attila Verestoy si Peter Eckstein-Kovacs au creat factiuni separate in interiorul UDMR. Tontsch l-a descris pe asediatul Marko ca bazandu-se pe un grup mic de loialisti, printre care Zsolt Nagy, Laszlo Borbely si Hunor Kelemen, dar a adaugat ca lui Marko "ii place sa fie singurul care ia deciziile in partid'. Ea a spus ca Hunor Kelemen (n.r. - devenit intre timp presedintele UDMR) este prima persoana pe care Marko l-a sustinut ca posibil succesor si a remarcat ca Hunor este o "copie perfecta' a lui Marko. Intr-o intalnire separata pe 26 iunie, senatorul Kovacs a adaugat ca problemele reale sunt in sanul UDMR: "Marko este vechea generatie – este uzat'. Eckstein a spus ca Marko, impreuna cu Verestoy si Nagy, au probleme cu coruptia si ca UDMR nu a avut de castigat la imaginea publica prin rezistenta impotriva masurilor anticoruptie. Kovacs a spus ca Marko "a pierdut controlul" bazei sale politice si a preconizat ca daca Tokes va candida pentru Parlamentul European din afara UDMR, partidul "va pierde pragul de 5%" .
Senatorul Peter Eckstein-Kovacs i-a spus ofiterului politic pe 14 aprilie 2008 ca negocierile dintre partidul sau si partidul Civic Maghiar, de curand inregistrat, erau chestiunea cea mai importantaa pentru etnicii maghiari in vederea alegerilor locale din 1 iunie. Eckstein a recunoscut ca aparitia PCM a radicalizat ambele partide etnice maghiare, avand in vedere ca ambele concureaza pentru votul maghiarimii prin punerea accentului pe o autonomie tot mai mare. Eckstein-Kovacs l-a descris pe presedintele Basescu ca "nasul' Partidului Civic Maghiar. Basescu a incurajat infiintarea noului partid ca razbunare pentru ca UDMR s-a aliat cu PNL in guvernul Tariceanu, dar si ca mijloc de a diviza voturile etnicilor maghiari. Si Tibor Toró, (n.r. - pe atunci deputat UDMR) un confident apropiat al episcopului Laszlo Tokes, i-a descris ofiterului politic pe 15 aprilie "relatia speciala' dintre PCM si Basescu, aratand ca Basescu a fost elementul cheie in ceea ce priveste inregistrarea PCM ca nou partid politic, impotriva obiectiilor UDMR.
Pe 29 ianuarie 2008, dupa patru ani de amanari, Tribunalul Bucuresti a inregistrat un nou partid politic care reprezinta etnicii maghiari, Partidul Civic Maghiar. Noul partid are ca tinta oferirea unei alternative la UDMR vazuta de unii ca "un partid corupt, ai carui lideri au abandonat interesele ungurimii pentru propriile lor interese'. De la infiintarea sa, in 2004, PCM a sustinut autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc. Noul partid, sustinut fatis de presedintele Basescu, va avea proprii candidati la alegerile locale. "Jeno Szasz, liderul PCM si primar la Odorheiul Secuiesc, are viziuni radicale si sustine aprig autonomia maghiarilor. PCM asteapta cu nerabdare partea sa de bani de la guvernul Romaniei care in mod normal este alocata UDMR. Basescu a sustinut deschis PCM si a promis sustinere pentru europarlamentarul Laszlo Tokes care a fost ales prin PCM". Liderii UDMR sustin ca Basescu intentioneaza sa divida populatia etnica maghiara ca razbunare fata de UDMR pentru suspendarea sa din mai. Dupa inregistrarea PCM, presedintele executiv al UDMR. Hunor Kelemen a declarat ca "in afara de PD-L, presedintele Basescu are acum si un partid etnic maghiar'. "Sustinatorii autonomiei Tinutului Secuiesc au aratat in mod repetat paralele intre situatia lor si Kosovo", se mai arata in telegrama ambasadei.
O telegrama din 26 noimebrie 2008, arata ca in timpul unei vizite in zonele locuite de maghiari din Transilvania, liderii UDMR au declarat ca vor participa la guvernare, indiferent de cine va castiga alegerile si au admis ca PD-L nu este o alegere principala, din cauza conflictului legat de autonomia ungurilor in Transilvania. "Avem o experienta negativa in cooperarea cu partidul presedintelui Basescu', a spus primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, oficialilor americani. "UDMR intotdeauna mentioneaza autonomia in timpul perioadelor electorale. Nu s-au facut pasi concreti. Autonomia a devenit un os de ros pentru caine – adica alegatorul', a spus oficilialor americani la Sf. Gheorghe un membru al PCM. "Ni s-a spus', se mai arata in telegrama ambasadei, ca "etnicii maghiari sunt demoralizati din cauza UDMR – PCM'. Deputatul Petre Strachinaru, singurul parlamentar roman de Covasna, ne-a spus ca "noi doar ne prefacem ca avem campanie electorala aici. Romanii stiu ca vor pierde'. El a facut un portret sumbru al romanilor din Covasna si Harghita: "Cei mai multi romani sunt nemultumiti, satui de etnicii maghiari care pretind ca-i reprezinta si pe ei, dar si de politicienii romani care le ignora situatia disperata'. Strachinaru i-a invinovatit pe politicienii UDMR de sabotarea dezvoltarii zonei pentru a pastra avantajul etnic maghiar. Mai multe sanse de angajare, este gandirea lor, va deschide portile unui val de romani si va face din unguri, minoritari in zona. Primarul PD-L din Targu Mures, Dorin Florea, a spus ca: "liderii UDMR nu sunt interesati de chestiunile reale legate de infrastructura si economie'. Fiind oras cu populatie mixta, viceprimarul este ungur "si acum el este sub presiune din partea UDMR sa nu coopereze cu mine. Este strigator la cer ca noi avem proiecte importante de infrastructura si imobiliare aici si nu avem ministri sau parlamentari UDMR care sa incerce sa implementeze aceste proiecte. In schimb, ei incurajeaza propriile lor ONG-uri sa le blocheze', le-a mai spus primarul americanilor.