x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Alberto CONTroversat

Alberto CONTroversat

de Sorin Anghel    |    21 Iul 2010   •   00:00
Alberto CONTroversat
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

● Corespondenţă din Bagneres-de-Luchon - Franţa

Gestul lui Alberto Contador, din etapa a 15-a, când a atacat într-un moment în care Andy Schleck avea o problemă tehnică la bicicletă, nu a fost pe placul multora. Primii care l-au taxat pe spaniol au fost spectatorii din Bagneres-de-Luchon. În clipa în care rutierul de la Astana a îmbrăcat tricoul galben, publicul a început să huiduie.

Nemulţumirea faţă de fapta lui Contador este una generală. Ibericul se apără din nou făcând pe prostul, aşa cum s-a întâmplat şi după etapa a 12-a, când l-a întrecut pe Vinokourov, deşi Astana lucrase tot traseul pentru victoria rutierului din Kazahstan. "Nu mi-a mers casca, nu ştiam la ce distanţă este Vinokourov", a fost explicaţia dată atunci de Contador. Una pe care nici măcar el nu o putea crede.

La fel stau lucrurile şi acum. "Eu am declanşat atacul fără să ştiu că Andy Schleck are probleme cu bicicleta. Aş fi pedalat în acelaşi ritm, indiferent de situaţie", spune ultimul câştigător al Marii Bucle. Acesta s-a enervat în momentul în care a fost acuzat de lipsă de fair-play.

Problema nu trebuie pusă însă numai pe seama spaniolului care a primit tricoul galben la sosire. În momentul în care lui Andy Schleck i-a căzut lanţul, în spatele rutierului de la Saxo Bank se afla Vinokourov, coleg cu Contador la Astana. Ciclistul din Kazahstan ar fi putut ridica mâna către cei aflaţi în spate, pentru ca aceştia să-l aştepte pe luxemburghez.
Numai că nici "Vino" şi nici ceilalţi oameni care erau în apropiere nu au recurs la un asemenea gest cavaleresc. Contador aruncă vina asupra lui Samuel Sanchez, ocupantul locului trei în clasamentul general.

Campionul olimpic l-a urmat pe conaţionalul său în momentul atacului. "Sanchez a fost cu mine. Dacă eu mă opream să-l aştept pe Schleck, el s-ar fi dus înainte şi ar fi putut lua tricoul galben", spune rutierul de la Astana.
În regulamentul de desfăşurare al Turului Franţei nu este stipulat nimic cu privire la situaţiile de acest gen. Contador acuză faptul că nici Schleck nu l-a aşteptat în etapa a treia, când s-a pedalat pe "pavate" în momentul în care a avut probleme cu bicicleta. Numai că atunci în lupta pentru tricoul galben se mai aflau Sylvian Chavanel, Fabian Cancellara, Tony Martin, David Millar, Lance Armstrong, Cadel Evans şi mulţi alţii.

Bjarne Riis, managerul lui Saxo Bank, a încercat să evite orice polemică, fiind convins că rutierul său va fi în stare să poarte din nou tricoul galben la Paris. "Nu ştiu la ce să mă aştept în astfel de momente. Noi am fi vrut ca Alberto Contador să-l aştepte pe Andy Schleck. Acum nu mai contează. Trebuie să ne concentrăm pentru viitoarele etape. Suntem încrezători", a spus Riis.

În momentul în care Contador a primit tricoul galben, Schleck nu a mai rezistat în zona podiumului, s-a întors cu spatele şi a plecat într-o mică plimbare.
Ieri, în etapa a 16-a, s-a pedalat de la Bagneres-de-Luchon la Pau. Traseul a cuprins două căţărări cu grad maxim de dificultate - Col du Tourmalet şi Col d'Aubisque - pe care Jurnalul Naţional le-a trecut fără probleme datorită lui Renault Koleos, un automobil ideal pentru mersul în coloană, datorită cutiei de viteze automate. Astăzi este zi de pauză în Marea Buclă.

×
Subiecte în articol: special observator turul frantei