x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi eSporturile, o distracţie bănoasă

eSporturile, o distracţie bănoasă

de Paul Barbu    |    22 Dec 2015   •   20:16
eSporturile, o distracţie bănoasă

Sporturile electronice (esports) încep să prindă aripi şi în România, chiar dacă încă nu au statut de sport propriu-zis. Tinerii noştri câştigă sume frumoase din această activitate şi se şi distrează. Cei mai mulţi bani se câştigă la turneele internaţionale, dar şi concurenţa este acerbă aici, mai ales la jocuri precum CS:GO, Dota 2, Call of Duty, StarCraft2.

În România sunt aproximativ 2-3 milioane de gameri, iar fanii numără mai multe milioane. Industria esports înseamnă evenimente, organizații, sponsori, firme media de producție și producători de jocuri.

„Şi dacă la capitolul evenimente stăm foarte bine, avem mult de recuperat în privința organizațiilor esports autohtone care să antreneze jucători profesioniști”, ne-a declarat Silviu Stroie, președintele Professional Gamers League (PGL).

În 2015, industria esports s-a ridicat la aproximativ patru milioane euro, iar pentru 2016, estimările sunt de peste şase milioane de euro. Previziunile arată că în următorii 4-5 ani, industria esports va depăși sportul tradițional, cel puțin pe anumite segmente.

„PGL a făcut deja investiții masive în studiouri de producție, apoi cifra de afaceri a producătorilor IT care se orientează pe gaming este în continuă creștere”, ne-a mai spus Silviu Stroie. Creșterea esporturilor trage după ea multe alte domenii.

De exemplu, pentru evenimentul DreamHack Cluj-Napoca, din 29 octombrie – 1 noiembrie, la Cluj au venit peste 300 de jucători profesioniști, sute de fani din străinătate, jurnaliști, companii, iar de pe urma lor au beneficiat în primul rând firmele locale din industria turismului, restaurantele, cafenelele, barurile și chiar micii comercianți.

În România, evenimentele esports se pot împărți în 3 categorii: internaționale, naționale și locale. Primele două categorii sunt dominate de turneele PGL cu finale offline.

Românii sunt mari fani ai sporturilor de echipă, însă avem puțini profesioniști în jocurile de acest gen. Ei preferă să concureze individual.



„În ceea ce privește gamerii profesioniști, România are foarte puțini, până-ntr-o sută, însă PGL vede un trend de creștere al tinerilor care vor ajunge să participe, dar și să câștige premii importante în turneele de sport electronic”
Silviu Stroie, preşedintele PGL România

Din punctul de vedere al câştigurilor pe care le-au înregistrat gamerii în turnee, România este pe locul 25 în lume, cu 760.000 de dolari.

Suma a fost câştigată de cei 142 de jucători români monitorizaţi de site-ul esportearnings.com. Suntem încă departe de China şi Coreea de Sud, unde cei peste 2.200 de jucători au reuşit să adune mai mult de 62 de milioane de dolari din sporturi electronice.

Pe de altă parte, profilul gamerului român se înscrie în cel mondial. Jucătorul are o vârstă între 18 şi 34 de ani şi îşi petrece, în medie, 276 de minute pe site-urile de online gaming şi alte 169 privind jocuri online, pe săptămână. Printre jocurile practicate se numără League of Legends, CS:GO, Dota 2, Call of Duty, StarCraft2.

Cei mai bine plătiţi jucători români


Pittner Armand .....310.800 dolari (DOTA 2)
Aliwi Omar ..........152.900 dolari (DOTA 2)
Dima Radu ..............94.500 dolari (Heartstone: Heroes of WarCraft)
Andrei Pascu ..........36.100 dolari (League of Legends)
Silviu Lazăr ...............20.900 dolari (StarCraft II)
Sursa: esportsearnings.com
 

×