"Căruţa cu paiaţe", monument dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale, va fi amplasată în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti în mai puţin de două luni.
Grupul statuar, creat de sculptorul Ioan Bolborea şi format din 16 personaje ale lui Caragiale, ar fi trebuit să troneze în Piaţa Universităţii încă din toamna anului trecut, însă a fost amânat din cauza unor conflicte avute cu reprezentanţii de la parcarea Hotelului Intercontinental. Mai precis, locul pe care va fi aşezat monumentul se află chiar deasupra parcării hotelului, prin urmare proiectul sculptorului Bolborea a avut nevoie de câteva modificări. Odată refăcut planul, un alt impediment care a întârziat montarea sculpturilor la începutul acestui an a fost zăpada.
Ansamblul monumental este unicul de acest gen din ţară, având în vedere concepţia lui şi dimensiunile. "Căruţa cu paiaţe" va ocupa o suprafaţă de 10/7 m, are în jur de 8 m înălţime, cântăreşte aproximativ 25 de tone şi a costat un milion şi jumătate de euro, bani suportaţi de Primăria Generală şi de Ministerul Culturii.
REFĂCUTĂ DE TREI ORI
Bolborea s-a apucat de această operă arhitecturală încă din 2003, după ce cu un an în urmă câştigase un concurs organizat de Primăria Capitalei. Deşi s-a speculat faptul că ansamblul sculptural va poposi temporar în faţa Teatrului Naţional, Ioan Bolborea infirmă informaţia. "Va sta aici definitiv. Există un proiect de reamenajare a spaţiului respectiv (inclusiv faţada Teatrului Naţional) şi atunci, desigur, dacă proiectanţii vor găsi de cuviinţă să fie montat 1 metru sau 2 metri mai departe, atunci aşa se va face.
Dar puţin probabil, pentru că este o muncă destul de mare pentru montarea şi demontarea lui. Oricum, se va decide în momentul respectiv. «Căruţa cu Paiaţe» este cea mai importantă lucrare a mea şi una dintre cele mai importante din ţară. Este una din cele mai mari şi mai ample, având în vedere cele 16 personaje, plus statuia lui Caragiale." Fiecare figură reprezentată de Bolborea în bronz a fost refăcută, în timp, de cel puţin trei ori.
"Am insistat pe portrete şi pe compoziţii, astfel încât a necesitat o durată atât de îndelungată. A fost şi o documentare serioasă, pentru fiecare personaj în parte, documentare care a avut la bază diverse piese de teatru, fotografii şi filme pe care le-am vizionat în toţi aceşti ani. Am încercat să prind cele mai importante mişcări ale personajului. Am fost foarte atent la fizionomia lui. La mimică. Am vrut să mă apropii cât mai mult de viziunea lui Caragiale."
Printre personajele ce vor saluta trecătorii în zona Pieţei Universităţii din "Căruţa cu Paiaţe" se numără Cetăţeanul Turmentat - al cărui portret face trimitere la Birlic, Farfuridi şi Brânzovenescu, cu trimitere la Mircea Diaconu şi Dem Rădulescu, Veta şi Ziţa - personaje ale căror portrete sunt anonime -, Trahanache, inspirat din portretul actorului Alexandru Giugaru, Caţavencu, Mamiţa şi Mam'mare (inspirată de Lucia Sturza Bulandra).
Momentul amplasării monumentului va fi organizat sub forma unui eveniment în cadrul căruia se vor juca scenete din operele lui Caragiale şi vor vorbi, printre alţii, academicianul Răzvan Theodorescu, actorul Radu Beligan, criticul de artă Dan Hăulică.
Citește pe Antena3.ro