Preocupările privind modificările climatice, împreună cu o necesitate de a asigura resurse energetice pentru viitor, vor determina înlocuirea treptată a surselor pe bază de carbon cu accesul la o energie obţinută în mod ecologic. Această cerinţă este îndeplinită de sistemele solare, care reuºesc să ofere o sursă de energie stabilă, ecologică şi gratuită. Utilizarea energiei solare s-ar putea dovedi, în viitor, cea mai bună cale de a susţine creşterea economică fără a afecta mediul natural. Doar cinci minute de radiaţie solară venită în contact cu suprafaţa terestră corespund actualului consum mondial anual de energie. Pentru latitudinea geografică din zona României, radiaţia globală în condiţii normale este în medie 1000 W/m2, ceea ce corespunde conţinutului energetic a 100 de litri de păcură.
Sistemul solar este o instalaţie de preparare a apei calde menajere, prin transformarea energiei solare în energie termică. Este alcătuit din instalaţia de încălzire a apei (boiler) ºi unul sau mai multe panouri solare (sursa de energie), în funcţie de capacitatea boilerului.
SISTEMUL SOLAR TERMOSIFON SUNSYSTEM PENTRU PREPARAREA APEI CALDE MENAJERE
Componenţa sistemului este pe cât de eficientă, pe atât de simplă: panou solar, boiler cu manta orizontală pentru montare exterioară şi vas de expansiune. Boilerul ºi panoul sunt completate cu suport, ţevi, fitinguri ºi izolaţie. Sistemele au la bază principiul de circulaţie naturală a apei calde, denumit ºi principiul termosifonului. Agentul termic primar circulă prin interiorul tuburilor de cupru cu aripioare ce formează colectorul solar. Prin încălzire, agentul termic se deplasează spre partea superioară a panoului, cedând căldura transportată în boiler, după care se răceºte ºi revine în partea de jos a panoului, moment în care ciclul se reia. Sistemele sunt simple ºi fiabile, nu conţin pompe, termostate ºi nici nu necesită alimentare cu curent electric.
SFATURI PRACTICE
Cuplarea încălzirii centrale cu un sistem solar reduce în mod spectaculos consumul de combustibil. Măsurătorile făcute în lunile de iarnă au dovedit că în zilele însorite, dar cu temperaturi cuprinse între -14°C şi -17°C, apa din boilerul solar ajunge la temperaturi de până la +42°C. În acest regim de funcţionare, achiziţionarea unui boiler solar se poate amortiza în maxim 30 de luni. Pentru a obţine un randament maxim, amplasarea instalaţiei se va face astfel încât panourile solare să fie orientate către sud, în locuri scăldate de soare pe parcursul întregii zile. Se poate calcula că, prin implementarea sistemelor de încălzire a apei cu ajutorul radiaţiilor solare, se poate face o economie de carburanţi care poate depăºi 60% din consumul actual. La noi în ţară, în mediul urban, unde terasele se desfăºoară pe suprafeţe imense, întreprinderile de termoficare ar putea amplasa boilere solare în lanţ, astfel încât la punctele termice să se realizeze o însemnată economie de energie.
DOMENIUL DE UTILIZARE
Sistemele solare produc apă caldă menajeră care poate fi folosită în diferite scopuri de la încălzirea bazinelor de înot, cât şi a duşurilor de pe plajă şi a instalaţiilor din campinguri până la ajutarea încălzirii termice centrale a imobilelor în perioada toamnă-iarnă-primăvară.
Avantajele sunt multiple şi încep de la faptul că nu contaminează mediul şi ajută la economisirea resurselor naturale. Fiecare mp de colector solar economiseºte aproximativ 750 m cubi de gaz pe an.
Panourile solare pot fi folosite la realizarea unui sistem de încălzire solară a apei. Astfel, în zonele în care nu există gaze sau electricitate, puteţi beneficia de confortul unui duº cald atâta timp cât este soare, indiferent de anotimp. Investiţia se face o singură dată cu funcţionare gratuită şi îndelungată fără să mai depindeţi de preţurile la energie sau ale gazului.