Vasile Blaga, ministrul de Interne, a declarat luni la bilanţul Poliţiei de Frontieră că pe masa Guvernului există o notă prin care magazinelor duty-free le va fi interzis să mai comercializeze alcool şi ţigări. Această notă de fundamentare a fost concepută de Ministerul de Finanţe şi vineri va fi pe lista proiectelor ce se vor discuta în şedinţa de guvern. Blaga a mai precizat că aceste magazine nu au decât să vândă electronice şi parfumuri.
Această tentativă de a limita afacerile cu ţigări prin intermediul duty-free-urilor nu este prima, încercările anterioare fiind făcute tot în mandatul lui Sebastian Vlădescu ca ministru al Finanţelor şi al lui Blaga ca ministru de Interne. În 2006 magazinele duty-free alimentau aproximativ 55% din piaţa ilegală a ţigărilor din România. De aceea în iunie acelaşi an, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care s-a decis închiderea acestora, dar în numai câteva săptămâni li s-a permis din nou să funcţioneze. Apoi, la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, duty-free-urile au fost din nou închise pentru ca în mai acelaşi an, printr-o lege, să se redeschidă la graniţele non-UE. Autorităţile române şi marii producători de ţigări sunt de comun acord că acest tip de magazine nu se justifică din punct de vedere economic pentru că sunt situate la graniţe cu state în care preţul ţigărilor este mai mic decât cel din duty-free. Cu toate acestea, ele funcţionează şi statul pierde zeci bune de milioane de euro numai din neplata accizelor la aceste mărfuri. Este interesant de văzut care va fi rezultatul acestei de-a treia încercări de a limita vânzarea de ţigări şi alcool prin magazinele duty-free, mai ales că precedentele tentative s-au soldat cu presiuni enorme venite din partea patronilor de duty-free, toţi conectaţi politic.
VAMEŞI AVIONAGII
Introducerea ilegală în România a ţigărilor cumpărate din magazinele duty-free i-a adus la exasperare anul trecut pe şefii din Ministerul de Interne. Aceştia au dispus ca poliţişti de frontieră din alte judeţe ale ţării să fie mutaţi pe o anumită perioadă la punctul de frontieră Stamora - Moraviţa aflat la graniţa cu Serbia, zonă considerată a fi lider naţional în ceea ce priveşte traficul cu ţigări prin magazinele duty-free. Echipe de mascaţi, jandarmi înarmaţi au primit ordin să verifice orice maşină. Câteva săptămâni au stat nou-veniţii în zonă, vânzările au scăzut drastic la Stamora - Moraviţa, dar au crescut la punctul de frontieră de la Porţile de Fier. Nu numai poliţişti de frontieră au fost relocaţi la Moraviţa, ci şi vameşi. Unii dintre aceştia îşi permiteau luxul de a face naveta Bucureşti - Timişoara cu avionul. Vameşii avionagii îşi plăteau biletele din buzunarul propriu, conform Autorităţii Naţionale a Vămilor - ANV care a refuzat să ofere mai multe detalii despre transferul temporar al propriilor angajaţi la Moraviţa. În 2009, aici media baxurilor de ţigări vândute a fost de 800 pe zi, iar la Jimbolia, un alt punct de trecere a frontierei din judeţul Timiş, a fost de 500. În perioade de vârf au fost zile în care s-au vândut şi introdus în ţară şi 2.000 de baxuri. Este cunoscut printre traficanţii din zonă că, pentru un cartuş de ţigări, şpaga este cuprinsă între 3 şi 5 euro. Mai mult, nu există nici un secret în ceea ce priveşte amorul de serviciu dintre lucrătorii din duty-free-uri şi autorităţi. Vameşi, poliţişti de frontieră şi poliţişti din IPJ Timiş au rude sau membri ai familiei angajaţi la aceste magazine. Pe de altă parte, mare parte din capturile de ţigări sunt urmarea luptelor dintre grupările de traficanţi şi dintre grupările de influenţă din politică şi administraţie care-i protejează.
"Măsurile pe care le vom lua se referă la anularea vânzării de ţigări şi băuturi alcoolice în duty-free. Nu au decât să vândă electronice şi parfumuri"
Vasile Blaga - ministrul de Interne
Citește pe Antena3.ro