Anul 1916 nu le-a adus romanilor nu numai intrarea in prima conflagratie mondiala, ci si cativa hoti profesionisti internationali, refugiati la noi din fata Marelui Razboi.
Se pare ca spargatorii, indiferent de nationalitate, se inteleg de minune unii cu altii. Acest lucru l-au inteles politistii in anul 1916, cand avusesera loc in Capitala multe spargeri, iar autorii erau de negasit. Presata de opinia publica, Siguranta se vede silita sa ia masuri. Toti politistii sunt mobilizati, agentii se raspandesc ca lacustele prin toate colturile orasului, in locurile cunoscute ca barloguri ale banditilor. E cules, laolalta cu alti borfasi, Marin Athias, cunoscut hot fara granite. Politistii observa ca pe degetul mic al mainii drepte are un inel cu piatra rosie. Politistii pot sa-l tina mai departe in arest, dar, intuind ca au de-a face cu un peste mai mare, il elibereaza si hotarasc sa-l urmareasca.
Cum se vede liber, Athias se duce tinta pe Soseaua Grozavesti si intra intr-o casa suspecta. Politistii, dupa el! Oamenii legii se posteaza la panda. Nu trece mult timp si inauntru intra cunoscutul spargator Nicu Beldei si alt hot, Gheorghe Stoica, zis Buli. Politistilor nu le trebuie mai mult. Inconjoara casa si forteaza usa. Spargatorii stiu ca sunt inconjurati si-i ameninta cu pistoalele. Dar sticletii nu se sperie, intra in casa si-l aresteaza pe Athias, pe care-l gasesc sub pat, cu revolverul in mana. Stoica "Buli" avea un cutit in mana, dar nu pune probleme.
ELECTRICIANUL. Cauta politistii prin casa si ce gasesc: bijuterii, bani, chitante de la casele de amanet unde vandusera o parte din bijuterii. Ii duc pe pungasi la sectie si ii interogheaza. La inceput mai timizi, cei trei incep sa povesteasca. Faceau parte dintr-o banda de spargatori ce mai cuprindea alti 18 oameni. Banda se numea "Crucea Rosie".
Banda fusese infiintata de un impiegat de la CFR, Alexandru Neagoe, si de Petre Ciupagea, fost electrician la un cinematograf. Cei doi se intalneau cu alti prieteni: Trasnea Radulescu, elev la o scoala de electricieni, Marin si Iosif Athias, Nicu Beldie, Dumitru Georgescu, poreclit Ciurubea, Cristache Voiculescu si Gheorghe Constantinescu, zis Pitigoi. Ciupagea insa avea mai multe idei decat ceilati, idei culese din filmele de actiune vazute cat timp lucrase ca electrician la cinema. Atat de mult i-au placut filmele acelea, incat i-a convins pe prieteni sa-si cumpere masti negre si sa formeze o banda asa cum vazuse el pe ecran.
Cu timpul, creatia lui Ciupagea a inceput sa functioneze bine, atat de bine, incat atunci cand seful Ciupagea a lipsit de la o intalnire, a pierdut conducerea, capetenie fiind ales Alexandru Neagoe.
DIURNI. Banditii nu lucrau decat ziua. Spargeau mai mult ateliere de bijuterii, iar prada era apoi dusa de elevul electrician Trasnea la casa de amanet. Tanarul lua chitantele si le vindea functionarilor, spunandu-le ca a amanetat bijuterii de familie. Peste 60 de spargeri a dat "Crucea Rosie" in frunte cu cinefilul lor conducator, iar banii si bijuteriile capturate valorau mai bine de 200.000 de lei, o suma imensa in acele vremuri, cand un functionar castiga doar doi lei pe zi.
|
TALHARII SUNT CAM UITUCI"Crucea Rosie" daduse atatea lovituri, incat banditii nici nu si le mai aminteau in totalitate. Hotii marturisisera cateva ascunzatori, unde erau pitite bijuterii, Politia le gasise, dar comisarii nu le puteau returna pagubitilor din cauza faptului ca faptasii nu mai stiau de la cine le-au furat. Unuia dintre pagubiti, Radu Ionescu, talharii ii furasera aproape 24.000 de lei din casa situata pe strada Principesa Elena, doua treimi din bani fiind in bonuri de valoare. Seful bandei a luat numerarul, dar bonurile au fost vandute de Neagoe unui functionar de la CFR, care apoi, de frica, le-a aruncat pe foc.
DUREREA DE STOMAC POATE ADUCE LIBERTATEAAlexandru Neagoe, cel care vindea prada, a fost arestat pe cand se afla intr-o carciuma de pe Calea Grivitei. Viitorul electrician fusese ridicat de la distractie de trei comisari ai Sigurantei. Comisarii il urcasera intr-un automobil si il duceau la o sectie de Politie pentru ancheta, dar, pe drum, lui Neagoe i-a venit o idee. Le spuse oamenilor legii ca a ascuns un inel furat intr-o casa si le propuse sa se duca la ascunzatoare si sa-l gaseasca. Comisarii fura de acord si se oprira in fata casei. Ba chiar intrara tustrei in casa pentru a cauta valorosul inel. Cum plecara comisarii, pe Neagoe il apucara incredibile crampe. Soferului i se facu mila si-i dadu voie pustanului sa-si rezolve problemele. Dar cum cobori din masina, Neagoe se facu nevazut. L-au cautat politistii mai bine de doua ore prin tot Bucurestiul. Intr-un tarziu l-au gasit tocmai in Gara de Nord, pe picior de plecare spre locuri mai linistite. Neagoe voia sa se urce in cursa care ducea la Roman. Desi provenea dintr-o familie bine vazuta in societatea acelor timpuri, Alexandru era atat de rau, incat parintii nici nu mai voiau sa stie de el.
UN CUTREMUR PREVESTITORLa 14 ianuarie 1916, in aceeasi zi in care banditii de la "Crucea Rosie" erau arestati, pe la ora 10 fara un sfert, un cutremur scurt, dar puternic zguduia Bucurestiul. Cutremurul avea o directie dinspre nord-vest spre sud-est si a fost masurat pe scara Rossi-Forel cu o intensitate de 4 grade. Seismul s-a simtit pana la Pitesti, facandu-i pe romani sa se intrebe daca este sau nu o pedeapsa de la Dumnezeu pentru razboiul care devasta Europa. Singura victima din tara a fost la Campulung: sotia unui pensionar care a facut infarct. |
Continuare: Terente, crai de balta veche