În fiecare domeniu bazat pe criterii estetice tendinţele se schimbă de la an la an, iar noile produse sunt prezentate în târguri cu tradiţie. Un astfel de eveniment se desfăşoară săptămâna aceasta la Romexpo şi aduce în atenţie cele mai noi idei ale designerilor de interior legate de mobilă, decoraţiuni de interior şi accesorii. Târgul Internaţional de Mobilă BIFE - TIMB, ajuns anul acesta la cea de-a XIX-a ediţie, reuneşte 219 expozanţi din 12 ţări europene şi asiatice printre care Italia, Germania, Franţa sau China. BIFE reprezintă un punct de reper pentru amenajările interioare. Pornind de la exponatele târgului se face o analiză atentă a pieţei de profil şi se creează direcţiile anului viitor.
Chiar dacă anul acesta târgul nu are aceeaşi amploare ca în anii trecuţi, am găsit acolo o gamă variată de piese de mobilier şi accesorii pentru toate gusturile şi buzunarele. Se poartă produsele din lemn natural sau din HPL vopsit în combinaţie cu sticlă. Stilurile predominante sunt clasic, neoclasic şi modern care dacă nu au culoarea lemnului sunt realizate în nuanţe puternice de de roşu, grena, mov, argintiu sau alb şi negru.
SE POARTĂ MATERIALELE NATURALE
Este uşor de observat chiar de la intrarea în primul pavilion expoziţional că există o tendinţă către stilul natural. Majoritatea corpurilor de mobilier expuse sunt create din lemn masiv sau din HPL vopsit în nuanţe de cireş, măr, wenge, nuc sau fag. Pentru canapele şi paturi tendinţa este către piele sau materile textile din fibre naturale precum bumbacul sau inul. Pentru dormitoare esclusiviste nu lipsesc exponatele cu deja cunoscutele cristale swarowski.
Nu lipsesc nici piatra, sticla, inoxul sau fierul. Decoraţiunile de interior şi chiar piesele de mobilier au în componenţa lor unul sau mai multe dintre aceste materiale. Cel mai adesea inoxul, combinat cu piele sau ţesături, este întâlnit la paturi şi canapele, în timp ce sticla şi fierul forjat alcătuiesc mese în diferite forme.
Predominant rămâne însă lemnul natural şi corpurile de mobilier compacte, cu aspect sobru, care încep să se depărteze de stilul minimalist.
Mare parte din exponatele din lemn sunt realizate în stilul clasic şi neoclasic, în timp ce foarte puţine corpuri prezintă o linie modernă. Destul de întâlnit este şi mobilierul de artă, în stil rococo sau baroc, cu sculpturi încărcate în nunaţe de gri şi argintiu, dar este evident că acest tip este destinat iubitorilor de artă. Pentru încăperi elegante pot fi găsite piese create pe aceleaşi idei, dar mult simplificate şi stilizate care tind către latura modernă.
FORMĂ ŞI CULOARE
Cu toate că lemnul natural este vedeta acestui an la BIFE, există şi firme care au expus mobiler din HPL, vopsit în nuanţe puternice de roşu, grena sau mov. În cele mai multe cazuri acesta este destinat bucătăriilor îndrăzneţe şi celor care vor să renunţe la monotonie. De data aceasta, predominant este stilul modern, cu tendinţe minimaliste, iar formele geometrice par să fie la modă şi nu numai în bucătărie, ci şi în dormitor. Patul rotund prezentat la unul dintre standuri reprezenta un punct de atracţie pentru vizitatori.
Dacă nu vorbim de nunaţe intense, putem să aducem în discuţie mobilierul pictat sau chiar personalizat care poate fi încadrat cu uşurinţă atât într-un spaţiu modern, cât şi într-unul orientat către clasicism. Cele mai apreciate se dovesc a fi imaginile cu părţi din natură, indiferent că este vorba de o floare, o ramură sau o insectă, dar acest tip de mobilier este mai degrabă potrivit camerelor pentru copii. Desigur, puteţi găsi la târg astfel de corpuri şi pentru dormitorul propriu, cu imagini stilizate sau cu portretul unor vedete. Literele imprimate sau pictate alături de imagini rămân un criteriu apreciat de designeri.
Dacă nu este pictată sau vopsită mobila din PAL sau HPL poate fi decorată cu autocolant. Aici există o plajă foarte largă de opţiuni pentru că autocolantul poate fi făcut cu orice imagine doreşte clientul.
ACCESORII ŞI DECORAŢIUNI
O bună parte a spaţiului destinat expoziţiei este ocupată de firme care comercializeză accesorii şi decoraţiuni. Saltelele au anul acesta un loc deosebit, iar majoritatea firmelor au expus produse confecţionate din aşa-numita "memory-foam" sau "spumă cu memorie". Saltelele şi pernele din acest material sunt considerate cele mai bune, dat fiind faptul că iau forma corpului celui care este aşezat pe ele şi revin la normal imediat după ce aceasta se ridică. Sunt recomandate celor cu probleme ale coloanei vertebrale, dar nu cumpăraţi o astfel de saltea sau pernă fără îndrumarea unui specialist pentru că există mai multe modele concepute în funcţie de înălţime, greutate şi modul de a dormi al fiecăruia.
Un alt produs care a ieşit în evidenţă au fost plitele vitroceramice şi cu inducţie care ocupă teren în defavoarea celor clasice.
Tehnologia încorporată în ele şi aspectul deosebit atrag interesul cumpărătorilor şi în special al celor tineri. Aici inconvenientul vine de la preţ, care este peste cel al plitelor normale, dar şi de la consum. Ambele modele sunt electrice şi este bine ca înainte să vă lăsaţi mituiţi de aspect să aflaţi mai multe detalii despre ce costuri implică aceste produse.
Şemineele au fost întotdeauna imaginea unei locuinţe care se respectă, fie ea clasică sau modernă. Zilele acestea, la BIFE, câţiva expozanţi au ales să prezinte şeminee electrice sau pe bază de combustibil lichid. Pot fi amplasate oriunde şi puse în funcţiune imediat ce au fost instalate. Nu scot fum sau mirosuri urâte şi au un aspect plăcut.