x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Financial Times: China este interesată de investiţii în energie, agricultură şi minerit în România

Financial Times: China este interesată de investiţii în energie, agricultură şi minerit în România

28 Iun 2010   •   00:00

China vrea să-şi extindă relaţiile comerciale în Europa de Est, prin proiecte de mai multe miliarde de euro, printre care construirea unei centrale termoelectrice de până la un miliard de euro, investiţii în energia eoliană, agricultură şi sectorul minier din România, titrează Financial Times.

Mai multe companii chineze au discutat în această lună cu guvernul României, interesat în a atrage investiţii. Astfel, China Development Bank a promis sprijin substanţial pentru dezvoltarea energiei eoliene. Totodată, un contractor important s-a angajat să construiască o nouă centrală termoelectrică , proiect care ar putea costa până la un miliard de euro. Alte companii au în vedere investiţii în sectorul agricol şi de minerit.

"Chinezii sunt pe cale să treacă Dunărea, nu cu tancuri sau propagandă comunistă, ci cu o ofensivă de farmec şi bani. Avansul este motivat comercial, iar sprijinul economic s-ar putea dovedi o binecuvântare pentru economiile slabite din regiune", notează Financial Times (FT).

Criza financiară a impulsionat diplomaţia chineză economică, iar Beijingul a folosit Expoziţia 2010 de la Shanghai pentru a promova extinderea relaţiilor cu noi parteneri europeni.

Guvernul elen a anunţat, luna aceasta, un acord de investiţii de mai multe miliarde de dolari prin care companii chineze vor construi terminale de containere şi aeroporturi. Investiţiile se vor îndrepta, de asemenea, spre şantiere navale.

Totodată, mai multe companii din China s-au angajat pentru stabilirea unei zone economice speciale în Sofia, iar guvernul local speră să atragă mai mult capital chinez pentru a acoperi diminuarea investiţiilor din Europa de Vest.

China devine o lumină călăuzitoare din punct de vedere economic pentru guvernele de la periferia Europei, potrivit publicaţiei.

China vede Europa de Est ca pe un cap de pod important. Ministerul de Comerţ a stabilit principii pentru noi centre de penetrare a pieţei locale prin care poate ocoli restricţiile comerciale ale Uniunii Europene (UE). Statele est-europene consideră binevenită şansa de a atrage China, în special pentru investiţii în distribuţie, construcţii, servicii publice, minerit şi agricultură, îndepărtând-o de Asia şi Africa.

Forţa comercială a Chinei poate crea oportunităţi importante pentru dezvoltarea Europei de Est. În aceste condiţii, Bruxellesul ar trebui să-şi evidenţieze politicile economice pentru a consolida influenţa în zonele periferice, în loc să încerce excluderea statului asiatic. Pe de altă parte, prezenţa în creştere a Chinei va face tot mai dificil pentru UE să atingă propriile obiective regionale. Cu cât va persista mai mult criza economică din Europa, cu atât mai disperată va deveni elita politică să caute afaceri în Est, subliniază FT.

×
Subiecte în articol: externe