KINOdiseea este un eveniment dedicat tinerilor spectatori cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani şi propune o experienţă cinematografică alternativă la producţiile de serie omniprezente pe marile şi micile ecrane. Începând cu această ediţie, KINOdiseea îşi va extinde programul, dedicând adolescenţilor un segment exclusiv.
"Sunt foarte optimist pentru această a doua ediţie a festivalului KINOdiseea. Îmi doresc ca acest festival să fie popular şi spectatorii să fie încântaţi de filmele prezentate. Ca noutate, la această ediţie vor fi prezenţi şi spectatori din provincie. Vor veni din Braşov, 50 de copii pentru premiera filmului «The magic tree». Sper ca acest tip de iniţiativă să ia amploare la nivel naţional, iar la următoarea ediţie KINOdiseea să avem un festival itinerant", a declarat directorul festivalului, producătorul Daniel Mitulescu.
Programul festivalului va include 23 de premiere naţionale împărţite în patru secţiuni: Competiţia Filmului pentru Copii şi cea a Filmului pentru Adolescenţi şi cele două secţiuni Panorama dedicate celor mai premiate producţii de film pentru copii şi adolescenţi din ultimii doi ani. Kinodiseea va organiza, de asemenea, o Retrospectivă Specială dedicată "legendei" Albert Lamorisse, câştigător al premiilor Palme d'Or şi Oscar pentru scurtmetrajele sale, "Balonul Roşu" şi "Coama Albă", care vor fi proiectate la KINOdiseea anul acesta.
KINOdiseea va avea şi de această dată o serie de invitaţi, precum regizorul ungur Simon Szabo, realizatorul filmului "Paper Planes", selectat pentru competiţia filmului pentru adolescenţi şi Jesus del Cerro, care se va afla în România pentru proiecţia filmului său "Carlito are şansa vieţii". Jesus del Cerro a realizat, printre altele, şi o serie de coproducţii în România, precum lungmetrajul "Ho-Ho-Ho" şi serialul de televiziune "Cu un pas înainte".
Festivalul va dedica ziua de sâmbătă, 25 septembrie, Filmului Românesc pentru Copii şi Adolescenţi, incluzând în program o serie de lung şi scurtmetraje româneşti multipremiate în circuitul festivalier din ultimii ani. Printre filme se enumeră "Eu când vreau să fluier, fluier", câştigător al Ursului de Argint Jury's Grand Prix ( Berlinale 2010), "Muzica în sange" regizat de Alexandru Mavrodineanu cât şi o serie de filme regizate de adolescenţi, printre care Marc Solomon şi Luca Istodor, foşti membrii ai juriului din prima ediţie Kinodiseea.
La fel ca şi anul trecut, în paralel cu proiecţiile de film a fost pregătite ateliere de cinema ce includ: actoria, regia de film, efecte speciale, machiaj de film şi costume. Workshop-urile vor fi susţinute de profesionişti precum Florin Şerban (regizorul filmului "Eu când vreau să fluier, fluier") sau actorul Andi Vasluianu ("Hârtia va fi albastră"). Evenimentele sunt deschise oricărui copil şi adolescent cu vârsta între 6-13 ani (atelierele pentru copii) sau 14-18 ani (atelierele pentru adolescenţi).
Festivalul are în program şi o serie de alte evenimente atractive pentru copii, printre care spectacole de teatru Dell'Arte şi Balul Mascat, bal ce va închide cea de-a doua ediţie a festivalului.
Citește pe Antena3.ro