x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Radu Timofte

A murit Radu Timofte

19 Oct 2009   •   00:00
A murit Radu Timofte

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii a murit în această dimineaţă.

SRI: Timofte pleacă dintre noi cu discreţia a cărei dovadă a făcut-o permanent

Serviciul Român de Informaţii anunţă "cu adânc regret" dispariţia lui Radu Timofte, menţionând că prin personalitatea şi activitatea sa, fostul director al Serviciului a oferit "un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei".
"Domnul Alexandru Radu Timofte s-a aflat permanent în rândul promotorilor intereselor româneşti de apărare şi securitate naţională prin întreaga sa activitate. Prin personalitatea şi activitatea sa, domnul Alexandru Radu Timofte a oferit un model de ataşament faţă de ţară şi de valorile democraţiei. Domnul Alexandru Radu Timofte pleacă dintre noi cu discreţia a cărei dovadă a făcut-o permanent. Conducerea Serviciului Român de Informaţii, împreună cu personalul instituţiei, deplâng dispariţia domnului Alexandru Radu Timofte şi sunt alături de soţia şi copiii acestuia în aceste triste împrejurări", se arată într-un comunicat al SRI.

Iliescu: "Timofte a fost un om decent, pertinent. Uite că boala a fost necruţătoare"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, fost şef al statului, a declarat că Radu Timofte a fost un om "decent, pertinent, la locul lui", adăugând: "Uite că boala a fost necruţătoare". Iliescu a mai spus că vestea moţii lui Radu Timofte este una tristă.

Năstase: "A trecut prin multe, a avut şi bucurii şi supărări, de morţi numai de bine"

Fostul premier, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, şi-a manifestat părerea de rău faţă de moartea fostului director SRI şi coleg de partid, Radu Timofte, el precizând că acesta suferea de multă vreme de leucemie. "Îmi pare tare rău. Radu Timofte, din câte ştiu, suferea de multă vreme de leucemie. Îmi pare rău pentru oricare dintre colegii care, iată, se sting aşa, unul după altul: ieri Ovidiu Muşetescu, azi Radu Timofte", a spus Năstase. "A trecut prin mute. A avut şi bucurii, a avut şi supărări. De morţi numai de bine. Să ne aducem aminte de lucrurile bune pe care le-a făcut. Să ne rugăm să aibă familia lui cât mai puţină suferinţă şi să treacă cu bine prin încercarea asta", a adăugat Năstase.



Radu Timofte s-a născut la data de 7 aprilie 1949 şi a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, Facultatea de Comandă şi Stat Major.

Radu Timofte a fost ofiţer activ în Ministerul Apărării Naţionale până în anul 1988, când a fost trecut în rezervă, ca urmare a rămânerii ilegale în străinătate a surorii sale. A intrat imediat în politică, şi în decembrie 1989 face parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman. În 1990 este ales senator de Neamţ pe listele FSN, FDSN şi PDSR.

A demisionat din Parlament în 2001, când a fost numit de Ion Iliescu director al Serviciului Român de Informaţii şi înaintat la gradul de general de brigadă în rezervă. Rămâne director al SRI şi în timpul mandatului lui Traian Băsescu. În 2006, după fuga din ţară a lui Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism, şi-a dat demisia. (V.A.)

×