Legile decise împreună cu FMI, precum Legea unică a salarizării şi Legea pensiilor, sunt necesare României, nefiind neapărat impuse de Acordul de finanţare, i-a spus premierul Emil Boc directorului FMI Dominique Strauss - Kahn, aflat în vizită la Bucureşti.
„Legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu sunt neapărat impuse de Acordul nostru internaţional. Fie că vorbim despre Legea pensiilor, Legea salarizării sau despre cea a responsabilităţii fiscale, toate acestea sunt absolut necesare unui stat de drept”, a declarat Boc la începutul discuţiilor de la Palatul Victoria. Premierul a spus că România şi-a respectat angajamentele internaţionale în 2009 şi că autorităţile de la Bucureşti nu au „cedat” presiunilor publice generate de campania electorală. „Guvernul şi-a asumat responsabilitatea şi decizia nepopulară de a face ceea ce trebuie pentru România şi de a face mai puţin ceea ce ar dori. Măsurile noastre sunt aspre cu prezentul,dar corecte cu viitorul României”, a spus Boc, citat de Mediafax.
Directorul FMI Dominique Strauss - Kahn a invocat, printre motivele vizitei sale la Bucureşti, „relaţia excelentă” pe care reprezentanţii FMI o au cu Executivul român. El a spus că reprezentanţii Fondului Monetar ştiu că economia românească a fost lovită de criză „destul de dur”, dar că vor identifica o soluţie pentru menţinerea echilibrului, ţinând totodată cont de nevoile României.
„Mă bucur să aud că acele măsuri pe care le-am decis sunt cele pe care şi dumneavoastră le consideraţi necesare”, a spus Kahn, referindu-se la afirmaţiile premierului cu privire la legile de reformă convenite cu FMI. "România este o ţară foarte importantă pentru noi, suntem aici să încercăm să vă ajutăm să reveniţi pe drumul cel bun, să vă ajutăm să implementaţi politicile pe care dumneavoastră le alegeţi şi, chiar dacă uneori echipa FMI poate părea un pic mai dură, pentru că aşa este necesar, tot ceea ce aud este că relaţia cu Guvernul şi Banca Naţională a fost de cea mai înaltă calitate posibilă. Desigur că înţelegem că criza a lovit economia şi trebuie să remediaţi această situaţie şi, de aceea, cu siguranţă în aceste zile există o presiune asupra bugetului. Deci suntem foarte clar capabili să înţelegem acest lucru şi să încercăm să vedem împreună cu dumneavoastră cum păstra echilibrul, ţinând cont totodată de nevoile pe care le susţineţi", a mai spus directorul general al FMI.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Citește pe Antena3.ro