x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doar dracul fuge de icoane si de tamaie

Doar dracul fuge de icoane si de tamaie

de Daniela Cârlea Şontică    |    26 Noi 2006   •   00:00

Nu exista o lege care sa interzica afisarea icoanelor si simbolurilor religioase in locuri publice. Dreptul la libertatea de constiinta religioasa contra dreptului la aceeasi libertate.

DREPT. In Romania fiecare om isi poate exprima liber credinta

Nu exista o lege care sa interzica afisarea icoanelor si simbolurilor religioase in locuri publice. Dreptul la libertatea de constiinta religioasa contra dreptului la aceeasi libertate.

Cand intra la ora, Emil Moise le spune elevilor: "Daca nu dati icoana asta jos de pe perete, nu va tin ora!". Stim acest lucru de la Paul Negoita, inspectorul scolar pe probleme de religie de la Buzau, caruia i s-au plans atat profesorii de religie si dirigintii, cat si copiii care sunt astfel intimidati de profesorul amintit.

PROCESE. Emil Moise preda filosofia la un liceu cu profil agricol din Buzau si are acest ideal: vrea sa dispara toate icoanele de pe peretii claselor in care intra. Si orice desen cu tenta religioasa ori cruce sau altceva care aminteste de Dumnezeu. Daca le vede pe holurile scolii, se enerveaza si mai tare. Nu se mai simte liber in constiinta sa religioasa. Sustine ca nici copiii nu sunt liberi daca vad icoanele acolo. S-a hotarat de aceea sa ceara scoaterea acestora din spatiile de invatamant. A intentat doua procese Inspectoratului Scolar Judetean Buzau. Inspectorul Negoita: "Au fost doua acuzatii: prima - ca fiica dansului ar fi lezata in drepturile sale de prezenta simbolurilor religioase, iar a doua - legata de ceilalti copii, care crede dansul ca ar fi si ei lezati in drepturile lor. Instanta a respins cererile sale, intai pentru ca nu avea baza legala, iar apoi, solicitarea venea din partea unui parinte ortodox, copilul lui mergea la orele de religie, iar el, ca parinte, nu a facut cerere pentru ca fiica sa sa nu mearga la aceasta ora, conform legii. A fost respins si al doilea cap de cerere: nu s-a putut constata care erau drepturile incalcate ale celorlalti copii, intrucat nu a fost nici o cerere din partea parintilor lor. Si nici la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau nu exista vreo plangere sau reclamatie de acest gen". Emil Moise nu numai ca nu vrea icoanele pe peretii claselor de curs, dar si ora de religie in sine il deranjeaza. "Desi spune ca nu are nimic cu ora de religie, el a depus numeroase memorii pentru ca sa nu mai existe titularizare pentru aceasta ora", spune inspectorul Negoita. "Nu se incalca nici un drept al nimanui in scolile de la Buzau. Este normal ca elevii, cu dirigintele lor, la inceputul anului scolar, cand primesc sala de curs, sa o infrumuseteze cum vor. Si daca ei vor sa puna o icoana, nu ii opreste nimeni, dupa cum nimeni nu ii obliga sa o faca", mai spune pr. prof. dr. Paul Negoita.

PETITII. Petitia formulata de Emil Moise "privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant" si inaintata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) la data de 12 august 2006, sustinuta de cateva nume sonore, s-a soldat cu o "recomandare" din partea CNCD catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a afisa aceste simboluri doar in cabinetele de religie si numai in institutiile cu profil religios. Asociatia Civic Media si reprezentantii societatii civile au semnat si adresat recent, la randul lor, o petitie aceluiasi CNCD, in care se arata ca Emil Moise si cei impreuna semnatari cu el jignesc si lezeaza 18.806.428 de crestini ortodocsi din aceasta tara si ca nu exista o lege care sa interzica prezenta simbolurilor religioase in spatiul public din Romania, dupa cum nici in Uniunea Europeana nu exista. In incheierea petitiei se arata: "Atata vreme cat in Romania este promovat respectul fata de simbolurile altor religii in contra libertatii de exprimare, cum a fost in cazul caricaturilor profetului Mahomed, apreciem ca discriminatorie fata de cei 18.806.428 de crestini ortodocsi, ca si fata de cei peste 2.000.000 de crestini de alte confesiuni o eventuala decizie de eliminare a simbolurilor crestine din scolile publice".

OPINIE. Iar daca societatea civila si Biserica au luat pozitie astfel, si un reprezentat al Bisericii armene din Romania se arata indignat de reactia profesorului buzoian: "Domnul Emil Moise se doreste a fi un vajnic aparator al drepturilor copiilor atei, dar insusi conceptul de ateu nu-i sustine teza. Ateul este indiferent, neutru, in ceea ce priveste simbolurile divine, el il neaga pe Dumnezeu, nu il combate. Doar dracul fuge de icoane si, eventual, de tamaie, fiind potrivnic lui Dumnezeu", spune pr. Paul Bogdan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Armene din Romania.

"Patriarhia Romana ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa «afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios», care aduce atingere libertatii religioase, garantata de Stat prin articolele 29-30 din Constitutia Romaniei. Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc"
Patriarhia Romana
×
Subiecte în articol: observator religie religioase simbolurilor