Ministerul Culturii poartă negocieri pentru prelungirea contractului de închiriere a Castelului Peleş, deoarece la 1 martie expiră perioada până la care statul român rămâne administrator. Deşi ministrul Hunor susţine că familia regală doreşte să vândă Peleşul, Adrian Vasiliu, avocatul acesteia, neagă.
"Casa Regală doreşte să văndă castelul, şi noi, în momentul în care vom fi notificaţi În scris, trebuie să dăm un răspuns, dacă folosim dreptul de preempţiune sau nu. Dacă nu vom folosi acest drept, întrebarea este ce se va întămpla cu cele 60.000 de piese care se află în Castelul Peleş şi în pelişor, ce se va întămpla mai tărziu cu castelul"
Kelemen Hunor - ministrul Culturii
În 2007, Casa Regală a primit înapoi domeniul Peleş din Sinaia. Printre imobilele retrocedate se numără şi castelele Peleş şi Pelişor. "La retrocedare, Casa Regală a primit numai imobilele. Cele peste 60.000 de piese din interiorul Peleşului, multe clasate în categoria tezaur, nu au fost date pentru că fac parte din patrimoniul naţional. Sunt obiecte de patrimoniu. Dacă Muzeul se închide, le strângem şi le depozităm în condiţii microclimatice corespunzătoare", ne-a declarat Dana Voitescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Peleş. Conform legii, statul a avut un termen de trei ani. Ori cumpără, ori se mută.
30 DE MILIOANE DE EURO ÎN 2007
"Casa Regală a cerut, în 2007, conform evaluărilor efectuate, 30 de milioane de euro. Noi sperăm să rămână aşa cum este acum. Peleşul este un brand de ţară", a adăugat Dana Voitescu. Ea a mai spus că statul urmează să poarte negocieri cu Casa Regală pentru a se stabili soarta Muzeului Peleş după 1 martie. "Dacă statul român nu ar cumpăra acest castel, atunci proprietarul nu este obligat să îl păstreze tot ca muzeu. Este obligat, clădirea fiind monument istoric, să aibă grijă de imobil", a precizat Dana Voitescu. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, conform Agerpres, că a început negocierile cu reprezentanţii Casei Regale, pentru prelungirea contractului de închiriere a Castelului Peleş. În prezent, Casa Regală primeşte 600 de milioane de lei vechi lunar drept chirie de la Ministerul Culturii.
La audierile din Parlament pentru obţinerea portofoliului Culturii, Kelemen Hunor declara că "dacă se ajunge la renegociere pe termen lung cu Casa Regală, ar fi o posibilitate de cumpărare în viitor, inclusiv prin rate anuale a sumei negociate".
Potrivit avocatului Casei Regale, Adrian Vasiliu, "Castelul Peleş nu este de vânzare". "Ministerul Culturii, care reprezintă Guvernul, şi-a exprimat dorinţa de a prelungi contractul de închiriere - care expiră la 1 martie - pe durata anului 2010, în căutarea fondurilor, pentru ca statul să cumpere Peleşul. Nu există nici cea mai mică posibilitate ca Peleşul să nu fie în continuare muzeu şi să nu fie muzeu pe vecie, aşa cum Majestatea sa Regele şi-a exprimat dorinţa şi cum şi statul român doreşte. Condiţiile de preţ nu vor fi cele mai dure posibil, dimpotrivă", a declarat ieri Vasiliu la RFI, citat de Agerpres.
Citește pe Antena3.ro