
Biroul Electoral Central a respins candidatura candidatului pro-rus Călin Georgescu.
Zece din cei 14 membri ai BEC au votat împotriva acceptării candidaturii.
Susținătorii lui Georgescu au început să fie extrem de violenți și au rupt gardurile de protecție.
Se pare că nu au fost respectate chestiuni „de formă și de fond”.
Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC.
Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorității Electorale Permanente și 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT și SOS.
UPDATE: În ședința din data de 09.03.2025, Biroul Electoral Central a adoptat următoarele decizii:
Decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Popa Ion la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
Decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a doamnei Marcu Maria la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
Decizie privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Dan Nicușor-Daniel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
Decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Georgescu Călin la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.
Textul integral al deciziilor adoptate va putea fi consultat, după publicare, pe pagina de internet a Biroului Electoral Central: https://prezidentiale2025.bec.ro/.

Știre inițială: Ședința BEC a fost suspendată după aproximativ o oră de la începere, pentru că documentele depuse de Călin Georgescu sunt incomplete.
Biroul Electoral Central a suspendat temporar ședința, după ce documentele depuse de Călin Georgescu în privința declarației de avere s-au dovedit a fi incomplete.
De asemenea, se pare că nu este semnătura candidatului pe toate documentele, potrivit unor surse politice.
Protestul din fața Biroului Electoral Central (BEC) continuă, duminică. Manifestanții strigă „Unitate”, „Demnitate”, „Nu plecăm acasă” și „Georgescu”.
Surse politice au declarat că la BEC s-au depus circa 1.300 de contestații împotriva candidaturii lui Călin Georgescu.
Simion, reacție după respingerea candidaturii lui Georgescu: Continuă lovitura de stat
Președintele AUR, George Simion, spune că respingerea dosarului lui Călin Georgescu este o „continuare a loviturii de stat”.
„Respingerea dosarului de candidat a lui Călin Georgescu e un nou abuz și o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie”, scrie George Simion, pe Facebook.
Acesta adaugă „Jos Ciolacu, jos dictatorii!”.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central.
Lider POT, după respingerea candidaturii lui Georgescu: Suntem în dictatură
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, spune că „suntem în dictatură”, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a decis, duminică, respingerea candidaturii lui Călin Georgescu.
Anamaria Gavrilă a scris duminică seara pe Facebook că „suntem în dictatură”.
„Suntem în dictatură. 10 oameni la 4 au votat împotriva dosarului lui CG (Călin Georgescu - n.r.) la BEC deși dosarul era ok”, scrie Gavrilă.
AUR și POT susțin candidatura lui Călin Georgescu.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central.
Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC.
Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorității Electorale Permanente și 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT și SOS.
Zegrean: Decizia BEC poate fi atacată la CCR
Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, spune, duminică seara, că dacă ar fi fost vorba doar de un document lipsă din dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, Biroul Electoral Central (BEC) ar fi amânat decizia, nu ar fi respins validarea.
Dacă ar fi fost vorba doar de un document lipsă din dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, acestuia i s-ar fi cerut „să vină cu dosarul, să aducă documentul lipsă”, iar BEC „nu ar fi respins, ar fi amânat (decizia - n.r.), dacă aducea documentul”, a spus, la Antena 3 CNN, Augustin Zegrean, după respingerea candidaturii lui Georgescu la BEC.
„Fiind vorba despre Călin Georgescu sigur că toată atenția celor de la BEC este acolo. Sunt 5 judecători de la Înalta Curte acolo. Sunt oameni care știu, sunt de la Secția de Contencios Administrativ care știu ce să facă acolo”, a spus Zegrean.
Acesta adaugă că decizia BEC poate fi atacată la Curtea Constituțională
Elon Musk, postări pe X după ce candidatura lui Georgescu a fost respinsă
Elon Musk a postat două retweet-uri, duminică seara, pe X, după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă de Biroul Electoral Central (BEC). Musk dă vina pe Soros.
„România i-a INTERZIS lui Călin Georgescu să candideze la prezidențiale. El a câștigat primul tur de scrutin înainte să fie anulat. Acum el conduce din nou în sondaje. Așa că acum pur și simplu i-au interzis să candideze. Apropo, acest lucru se întâmplă într-o țară din UE”, este o postare a lui Peter Sweden, distribuită de Elon Musk.
Musk scrie că „este nebunie”.
De asemenea, Musk a distribuit și o altă postare, a lui Mario Nawfal. Acesta afirmă că „un ONG finanțat de Soros, care a contribuit la crearea Digital Services Act (DSA) al UE și a condus eforturile de cenzurare a vocilor de dreapta din întreaga Europă, este cel care lucrează activ la blocarea candidatului la președinția României, Călin Georgescu”.
„Jurnalista de investigații din România, Iosefina Pascal, a descoperit că același ONG, Avaaz, care a cenzurat partidele conservatoare din Polonia, Spania, Germania și Franța, este cel care a intervenit în alegerile din România - sprijinind eforturile de contestare a candidaturii lui Georgescu în instanță. Grupul are un lung palmares de suprimare a mișcărilor de dreapta, închizând pagini și conturi ale politicienilor conservatori, blocând discuțiile privind migrația în masă și coordonând chiar campanii electorale împotriva dreptei în Spania, Franța și Italia. Avaaz a fost direct implicată în promovarea Legii UE privind serviciile digitale, chiar legea utilizată pentru a reduce la tăcere disidența online. Acum, cifre legate de acest ONG fac parte din lupta juridică împotriva lui Georgescu, în ciuda faptului că acesta a obținut peste 40 % în toate sondajele importante. Nu este vorba doar despre România - este vorba despre aceeași mașină de cenzură condusă de elite care a fost desfășurată în întreaga Europă și chiar împotriva lui Trump și Elon”, arată Nawfal, în postarea redistribuită de Musk pe X.
La această postare, Elon Musk scrie „Soros din nou”.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central. Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC.
Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorității Electorale Permanente și 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT și SOS.
(sursa: Mediafax)