Legea Spaţiilor Verzi pe Bucureşti, practic o hotărâre de consiliu din 2001 prăfuită care mai mult distrugea decât proteja parcurile. Jurnalul Naţional a propus edilului-şef, Sorin Oprescu, la începutul mandatului modificarea acesteia, prezentându-i un proiect nou. Pornind de la ideile noastre, cei de la Capitală au pus pe hârtie o hotărâre care se află în dezbatere publică şi care încearcă să diminueze defrişările zonelor verzi. Amenzile vor fi de 30 de ori mai mari.
Hotărârea Consiliului General nr. 10 din 2001, cea care ar fi trebuit să apere spaţiile verzi din Capitală, era mai mult formală. Nimeni nu mai ţinea cont de ea. Făcută pe picior, cu texte interpretabile, cu amenzi de doi lei, aceasta nu făcea altceva decât să permită oricui să defrişeze şi să construiască pe zonele verzi.Plăteau câţiva lei şi scăpau basma curată. Împreună cu Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Ecocivica, am refăcut ordonanţa cu pricina, modificând cam tot. Proiectul a fost dat primarului general care la rândul său a mai adăugat unele pasaje şi în acest moment se află în dezbatere publică, urmând a ajunge în şedinţa Consiliului General.
Astfel, noul proiect permite călcarea şi staţionarea pe iarbă precum şi intrarea cu biciclete pe aleile parcurilor, grădinilor, pe traseele special amenajate, cât şi accesul cu role.
Persoanele fizice vor primi amendă de la 350 la 500, iar cele juridice de la 500 la 1.000 de lei pentru ruperea şi scoaterea din rădăcină a florilor, lianelor, deteriorarea ramurilor de la gardurile vii, călcarea peste ronduri de flori, plantaţii de arbuşti, precum şi utilizarea spaţiilor verzi din parcuri pentru antrenamente sportive şi concursuri care implică mai mult de cinci participanţi. Vor plăti şi cei care vor înnopta, aprinde şi întreţine focuri pe zonele verzi.
Proiectul interzice aruncarea de ţigări, gumă de mestecat, ambalaje, resturi menajere, cadavre de animale pe spaţii verzi, alei, fântâni, lacuri şi bazine. De asemenea, vor lua amenzi şi cei care se vor bălăci în lacurile şi fântânile arteziene din parcurile Capitalei, în salba de lacuri de pe râul Colentina sau în râul Dâmboviţa, precum şi cei care vor pescui fără autorizaţie.
Dacă hotărârea va fi adoptată şi de consilierii generali, nu va fi permisă comercializarea pe spaţii verzi a oricăror produse, depozitarea deşeurilor menajere, parcarea în perimetrul acestora, repararea şi spălarea automobilelor, motocicletelor, ATV-urilor sau a obiectelor casnice pe spaţii verzi, maluri de lacuri, râuri, trotuare şi străzi.
5.000 de lei = UN COPAC
Distrugerea zonelor verzi cu agenţi poluanţi, sare, detergenţi, produse petroliere, inclusiv arderea exemplarelor ocrotite se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei atât pentru persoane fizice, cât şi juridice. Tot atât vor scoate din buzunar şi cei care vor tăia copaci şi vor schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau în curs de amenajare, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.
Amenda va fi luată şi de investitorii care vor deteriora zonele verzi prin realizarea de lucrări de construcţii, infrastructură edilitară şi transport.
Persoanele fizice şi juridice care primesc aviz de defrişare au obligaţia de a planta în compensare minimum cinci arbori pentru fiecare copac tăiat pe terenul propriu, iar în cazul în care nu există această posibiltate se va executa pe o suprafaţă de teren indicată de către Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement sau de Primăriile sectoarelor 1-6.
Toate detaliile referitoare la modul de executare a plantărilor în compensare vor face obiectul protocolului ce se va încheia între solicitantul avizului şi una din instituţiile mai sus amintite. După efectuarea plantărilor se vor face fotografii şi se va încheia un proces-verbal privind recepţia plantărilor în care se vor menţiona speciile, numărul şi amplasamentul arborilor, precum şi obligaţiile referitoare la asigurarea prinderii materialului şi întreţinerea acestuia.
Unele parcuri, cerute de sectoare
Din diferite motive, unele mai controversate decât altele, unii primari de sector vor cu orice preţ să aibă în subordine mai multe spaţii verzi. Ar fi fost mult mai bine să creeze altele, însă de ce atâta efort? Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului General au fost trecute mai multe proiecte de hotărâri prin care Parcurile Izvor din Sectorul 5, Crângaşi din Sectorul 6 şi I.C. Brătianu din Sectorul 3 să fie trecute în administrarea primăriilor pe raza cărora se află. Până la închiderea ediţiei, şedinţa nu s-a terminat.
În cazul în care consilierii vor fi de acord cu solicitărilor edililor de sector, primarul Oprescu va ataca în instanţă deciziile.