Fraudele grosolane prin care PDL a reuşit să treacă de Camera Deputaţilor proiectul legii privind sistemul unitar de pensii ar putea duce la reluarea votului final asupra actului normativ respectiv.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cea care anunţa cu seninătate exprimarea a 170 de voturi "pentru" în timp ce sub ochii ei nu erau mai mult de 80 de parlamentari, a anunţat că liderii coaliţiei au căzut de acord ca votul să fie reluat dacă va exista o contestaţie oficială din partea opoziţiei.
Contestaţia a venit de la PNL, Biroul Camerei a decis să se reia votul, dar disponibilitatea Robertei Anastase nu demonstrează decât că a comis o fraudă cu bună ştiinţă, fraudă pe care încearcă acum să o acopere printr-un artificiu procedural neprevăzut de regulament. Chiar şi aşa, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că social-democraţii tot vor face plângere penală împotriva ei. "Abuzul în serviciu, falsul şi uzul de fals oricum au fost comise. PSD oricum va depune plângere penală împotriva Robertei Anastase", a spus liderul PSD. El a anunţat totodată că PSD are pregătită contestaţia privind legea pensiilor pe care o vor depune la Curtea Constituţională, însă aşteaptă ca preşedintele Camerei Deputaţilor să anunţe forma finală a legii. De asemenea, Ponta a anunţat că social-democraţii îi vor trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi vor solicita să condamne "votul fraudulos" dat de Camera Deputaţilor la Legea pensiilor. Liderul PSD a spus că dacă Traian Băsescu nu va răspunde până astăzi la solicitarea PSD, atunci parlamentarii social-democraţi nu vor participa la şedinţa Parlamentului de după-amiază în care preşedintele va prezenta un mesaj.
Votul asupra proiectului legii sistemului de pensii s-a dat miercurea trecută, aproape de miezul nopţii. Ziua repectivă a fost una foarte agitată în Parlament. Era ziua în care pedeliştii erau obligaţi să se facă luntre şi punte pentru a adopta proiectul, întrucât premierul Emil Boc trebuie să se prezinte cu el adoptat şi promulgat la întâlnirea cu delegaţia FMI care va veni în ţară la sfârşitul lunii octombrie. Scenariul zilei a fost unul obişnuit: PDL forţează votul pentru a adopta legile aşa cum vor Emil Boc şi Traian Băsescu, se încalcă regulamentul şi toate cutumele, opoziţia neputincioasă iese din sală, PDL strică sistemul de vot electronic - pentru a nu se mai înregistra lipsa de cvorum - şi continuă să voteze singur pe bandă rulantă.
Ora 10:00. Deputaţii încep dezbaterea moţiunii simple privind Ministerul Muncii, în care opoziţia critică haosul din domeniu. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, cere de la tribună ca votul asupra moţiunii să fie dat nu la finalul dezbaterilor, adică la ora 13:00, ci abia după ce se dezbate şi proiectul legii pensiilor la sfârşitul şedinţei de după-amiază. Pedeliştii încearcă astfel să se asigure că îi vor determina pe cei din Opoziţie să rămână în sală pentru a le asigura cvorumul şi la legea pensiilor.
Ora 13:00. Se încheie dezbaterea moţiunii, fără să se dea votul asupra ei.
Ora 13:50. Pedeliştii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, Maria Barna, Claudia Boghevici, Cornel Ghiţă şi chiar ministrul Ioan Botiş se prezintă în biroul Robertei Anastase cu raportul asupra legii în dinţi. Deşi regulamentul arată că un raport asupra unui proiect legislativ trebuie redactat şi distribuit parlamentarilor cu trei zile înaintea dezbaterii în plen a legii respective, Comisia de muncă a ignorat acest aspect şi, presată de comenzile politice, a terminat raportul abia cu zece minute înaintea dezbaterii din plen.
Ora 14:00. Deputaţii se adună pentru şedinţa de după-amiază. Dezbaterea proiectului de lege privind sistemul de pensii începe şi se desfăşoară însă într-o harababură procedurală rar întâlnită în Parlament. Cum PDL este obligat să adopte legea în doar câteva ore de dezbateri parlamentare, nu are altă soluţie decât să încalce orice fel de procedură şi cutumă. Liderii opoziţiei reclamă, bineînţeles, faptul că membrii Comisiei de muncă au depus raportul cu doar câteva minute înainte de începerea şedinţei de plen. Deşi acest lucru este repetat la microfonul plenului de nenumărate ori de Aura Vasile (PSD) şi Eugen Nicolăescu (PNL), nimeni nu se sinchiseşte. Timp pentru multiplicarea rapoartelor evident că nu a mai fost, aşa că textele amendamentelor adoptate sau respinse de comisie nu au ajuns decât la liderii de grup. Majoritatea deputaţilor nu au primit raportul, aşa că habar nu au ce se supunea la vot. Se uită cu disperare la liderul de grup, privilegiatul care deţine un exemplar din preţiosul document, iar acesta le face semn cu degetul mare în sus sau în jos, indicându-le dacă trebuie să voteze "pentru" sau "împotrivă", după caz.
Ora 20:00. Dezbaterile merg în ritm accelerat, iar deputaţii adoptă cu chiu, cu vai amendamentele dorite de PDL: militarii intră în sistemul unic de pensii, iar beneficiarii drepturilor de autor se înrolează în rândul plătitorilor obişnuiţi de impozite. Dar nici măcar liderii de grup nu pot să ţină pasul cu ritmul impus de Roberta Anastase şi pierd frecvent şirul amendamentelor pe care doreau să le susţină. Aşa că viceliderul de grup PSD, Aura Vasile, se tot prezintă la tribună ca s-o întrebe pe Anastase ce supune la vot. Asta până când nici Roberta Anastase nu mai ştie pentru ce solicită votul deputaţilor, şi asta face ca articolul privind vârsta de pensionare să se voteze în două variante contradictorii. Mai întâi, deputaţii aprobă ca vârsta de pensionare să fie 65 de ani şi pentru ambele sexe, conform variantei Guvernului, iar după câteva minute, după ce PSD şi PNL fac scandal pentru că nu apucaseră să-şi susţină amendamentele, se votează ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, cum propunea opoziţia. UDMR spune că n-a înţeles ce a votat, PDL cere reluarea votului, PSD şi PNL cer pauză de consultări, iar concluzia e trasă de deputatul PDL Cezar Preda: "Azi am reluat şi am votat de n-am mai ştiut ce votăm". În fine, Anastase mai pune o dată la vot amendamentul PSD-PNL de diferenţiere a vârstei de pensionare şi rezultatul iese cum voia PDL: toată lumea o să muncească până la 65 de ani.
Ora 22:00. Pensiile sunt îngheţate pentru anul 2011, iar punctul de pensie este stabilit la 732,8 lei. PSD şi PNL propuseseră ca punctul de pensie să fie egal cu 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, dar amendamentul a picat la vot, deşi fusese adoptat cu o zi înainte în Comisia de muncă. PSD părăseşte sala de şedinţă, amendamentul urmând să fie oricum respins, pentru că în sală mai sunt puţini liberali şi pesedişti care să-l susţină. Liberalii pleacă şi ei imediat, iar formula guvernamentală de stabilire a punctului de pensie primeşte 116 voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi 11 "abţineri". În sală mai rămâne doar liberalul Mihai Voicu, obligat de regulament să rămână la prezidiu în calitate de secretar. Liberalii cer ca votul asupra moţiunii dezbătute dimineaţă să se dea săptămâna următoare.
Ora 23:00. Deputaţii PDL şi UDMR rămaşi în sală adoptă pe bandă rulantă restul articolelor. Partea stângă a sălii, acolo unde stă opoziţia, este complet goală. Opoziţia plecase, sperând că PDL rămâne fără cvorum. Nici o şansă: PDL anunţă că sistemul electronic de vot s-a stricat, cel care înregistrează automat prezenţa deputaţilor, aşa că se trece la votul prin ridicare de mâini, practic imposibil de controlat. Sunt ocupate doar scaunele din jumătatea dreaptă a sălii de maximum 80 de deputaţi. La prezidiu, Roberta Anastase anunţă rezultatul voturilor la fel de repede cum o operatoare CFR anunţă mersul trenurilor. În stânga ei, Sever Voinescu, secretar de şedinţă, îi şopteşte: 260 de voturi "pentru", 180 de voturi "pentru", 190 de voturi "pentru". În dreapta, Mihai Voicu - mut ca un peşte. Anastase nu vede că în faţa ei nu sunt mai mult de 80 de parlamentari, dar repetă mecanic ce îi spune Voinescu.
Ora 23:00. Se dă votul final prin ridicare de mâini. Voinescu şopteşte în urechea Robertei Anastase: 170 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei "abţineri". Anastase repetă papagaliceşte: 170 de voturi "pentru...", legea a fost adoptată. Şedinţa se încheie, pedeliştii se felicită că au mai trecut cu brio un examen al ordinului de partid.
Citește pe Antena3.ro