x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DEMITERE - Adomniţei a căzut cu elicopterul

DEMITERE - Adomniţei a căzut cu elicopterul

de Monica Iordache Apostol    |    08 Oct 2008   •   00:00
DEMITERE - Adomniţei a căzut cu elicopterul

Deşi obţinuse o clemenţă de la premier până la rezolvarea problemei cu sindicatele, sfârşitul lui Cristian Adomniţei ca ministru a fost grăbit de gafa de a merge cu elicopterul MIRA la propria nun­tă. Aceasta a fost însă ultima dintr-o serie de gafe care l-au iritat pe Tăriceanu.



Deşi obţinuse o clemenţă de la premier până la rezolvarea problemei cu sindicatele, sfârşitul lui Cristian Adomniţei ca ministru a fost grăbit de gafa de a merge cu elicopterul MIRA la propria nuntă. Aceasta a fost însă ultima dintr-o serie de gafe care l-au iritat pe Tăriceanu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a operat schimbarea de la Ministerul Educaţiei ieri-dimineaţă, la prima oră, fără să-l anunţe în prealabil pe Cristian Adomniţei, ci doar pe succesorul acestuia, secretarul de stat în minister Anton Anton. Tăriceanu hotărâse să-i ofere un răgaz lui Adomniţei să rezolve problema cu sindicatele din Educaţie, fără să dea vreun semnal că intenţionează să-l schimbe din funcţie pentru a nu-i submina credibilitatea în faţa sindicaliştilor. La finalul negocierilor aştepta însă ca acesta să părăsească scaunul de ministru. Deşi în şedinţa de luni a Biroului Politic al PNL demisia lui Adomniţei a fost cerută de Ludovic Orban, Tăriceanu a făcut pe împăciuitorul, spunând că ministrul are nişte negocieri de derulat. Cariera de ministru a lui Cristian Adomniţei a fost curmată însă brusc de gafa acestuia de a pleca de la Bucureşti la Iaşi, la propria nuntă, cu un elicopter al Ministrului Internelor, gafă comisă sâmbăta trecută.  Tăriceanu a aflat, se pare, de isprava lui Adomniţei în direct la postul public de televiziune, unde a fost pus să comenteze gestul ministrului. Pe un ton iritat, Tăriceanu a spus că nu ştie despre ce e vorba, dar că va cerceta şi, dacă se confirmă, ministrul trebuie să suporte "consecinţele politice". Ieri-dimineaţă, Tăriceanu i-a şi propus preşedintelui Autorităţii de Cercetare, Anton Anton, să devină ministru, fără să mai asculte explicaţia lui Adomniţei cum că a folosit elicopterul de la MIRA pentru că l-a invitat ministrul de Interne, Cristian David, care pleca la Albiţa.

TĂRICEANU SE BAZEAZĂ PE BĂSESCU
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru, a motivat oficial demiterea lui Adomniţei prin faptul că nu a susţinut punctul de vedere negativ al Guvernului faţă de Legea de mărire a salariilor profesorilor. În câteva ore de la anunţ, la Cotroceni erau aprobate atât cererea de revocare a lui Adomniţei, cât şi cea de numire a lui Anton Anton. Mai mult, surse liberale spun că Tăriceanu se bazează şi pe faptul că preşedintele Traian Băsescu nu va promulga legea de mărire a salariilor profesorilor, şeful statului asigurându-l deja de acest lucru, cu o singură condiţie: "Să nu fie lăsat în ofsaid ca în cazul măririi pensiilor". În iulie 2006, Băsescu ameninţa că nu promulgă legea de majorare a pensiilor dacă nu îi sunt prezentate sursele de finanţare, lucru care i-a atras acuzaţia că nu îl interesează situaţia grea a pensionarilor. Supărările liberalilor se îndreaptă şi spre ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, pentru că n-a pregătit dezbaterea legii de majorare a salariilor, spre liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, pentru că nu şi-a coordonat colegii să voteze împotriva proiectului, şi nu în ultimul rând, spre preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu.

CE SPUN POLITICIENII

Liberalul Ludovic Orban a declarat că măsura de revocare a ministrului Educaţiei este una normală. "E o măsură normală, dar aş fi preferat ca ministrului Adomniţei să i se dea posibilitatea să-şi dea demisia", a susţinut Ludovic Orban. La rândul său, vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a spus că premierul Tăriceanu a avut o reacţie întârziată, menţionând că ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu trebuia să fie revocat, ci trebuia să nu fie numit în această funcţie de ministru. Pentru liderul UDMR, Marko Bela, "este clar că a apărut o divergenţă între primul-ministru Tăriceanu şi ministrul Educaţiei". Potrivit purtătorului de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, decizia de înlocuire în funcţie a lui Adomniţei era una aşteptată, pe fondul ultimelor evenimente, dar care nu rezolvă problemele de fond din sistemul de învăţământ, care este unul neperformant atât pentru elevi şi părinţi, cât şi pentru cadrele didactice. O idee similară a fost susţinută şi de vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu: "Este evident faptul că, în actualul moment, Guvernul, confruntat cu o criză faţă de care nu mai are soluţii, a început să ia decizii nervoase, nemotivate, ce dovedesc absenţa oricărei strategii sectoriale în domeniul educaţiei". În schimb, prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a cerut demisia Guvernului, arătând că intenţia de a-l scoate ţap ispăşitor pe Cristian Adomniţei nu se susţine, pentru că responsabilitatea pentru criza actuală din România este a lui Călin Popescu Tăriceanu, ca premier şi ca lider PNL.

CONTESTAŢIE NEDEPUSĂ
Pe de altă parte, secretarul general al guvernului, Gabriel Berca, a declarat ieri pentru Mediafax că încă nu a depus la Curtea Constituţională contestaţia privind legea de majorare a salariilor profesorilor, votată săptămâna trecută de toţi deputaţii, inclusiv de Adomniţei, deşi premierul a anunţat luni că această contestaţie a fost deja depusă. Berca a mai spus că a obţinut avizele necesare de la Ministerele Justiţiei şi Finanţelor, iar contestaţia va fi depusă în termen legal.


"O serie de lucruri acumulate"

Premierul Tăriceanu a declarat ieri că ministrul Educaţiei a fost demis pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a monitoriza dezbaterile din comisiile parlamentare şi nu a evitat "derapaje" precum adoptarea legii de majorare a salariilor profesorilor. "O astfel de Lege, odată adoptată, creează aşteptări. Este vina sa într-o măsură apreciabilă, nu exclusivă, iar pentru astfel de greşeli este nevoie de anumite responsabilităţi stabilite foarte clar", a declarat premierul. Tăriceanu a mai spus că gestul de a merge la nuntă cu elicopterul MIRA este "inacceptabil", dar că nu pentru asta a fost demis Adomniţei. "Cred că decizia alegerii momentului îmi revine mie, este responsabilitatea mea. Nu cred că este cel mai important momentul. O serie de lucruri acumulate în ultima vreme m-au făcut să iau această decizie", a declarat Tăriceanu.


Averea lui Anton Anton

Anton Anton are 59 de ani şi este pro­rec­tor la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, unde a predat şi premierul Tăriceanu. Potrivit declaraţiei de avere, Anton deţine un apartament de 80 de metri pătraţi în Bucureşti, cum­pă­rat de el în 1981, dar şi o casă de 160 de metri pătraţi, construită în 2005, în comuna Voluntari, pe numele soţiei sale. Tot pe numele soţiei este trecut şi un teren cumpărat în 1998, în suprafaţă de 900 de metri pătraţi, situat în intravilanul comunei Voluntari. Anton Anton şi soţia sa mai au şi două maşini, un Ford Mondeo şi un Chevrolet Spark, cumpărate în 2001 şi, respectiv, 2006. Pe lângă acestea, Anton Anton a mai trecut în declaraţia sa de avere şi un cont bancar în care are su­ma de 6.000 de euro.

Anton Anton a ab­sol­vit Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timişoara în 1972. În 1974, a obţinut o diplomă postuniversitară în informatică şi matematică la Universitatea Bucu­reş­ti, iar în 1987 a susţinut teza de doctorat la Universitatea de Construc­ţii Bucu­reşti. Este un specialist recunoscut în inginerie urbană şi hidraulică. Predă cursuri la catedra de Hidraulică şi protecţia mediului. A desfăşurat activi­tăţi în organizarea cercetării ştiinţifice şi este membru al Partidului Naţional Liberal din anul 1996. În ianuarie 2005, a fost numit secretar de stat pentru activitatea de cercetare în Ministerul Educaţiei şi Cer­ce­tării. Prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), ca instituţie independentă, sub coordonarea MECT, a fost numit şi preşedinte al ANCS.

Sindicatele îl invocă pe Băsescu

Reprezentanţii sindicatelor din învă­ţă­mânt spun că revocarea din funcţie a ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu va rezolva problemele din educaţie şi susţin că vor continua ac­ţiu­nea de protest împotriva sa, chiar dacă nu mai este la conducerea ministerului.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, consideră că premierul trebuia să-l demită mai de mult pe ministrul Cristian Adomniţei. În opinia lui Nistor, gestul premierului nu rezolvă problemele din învăţământ.

Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, spune că tot Guvernul ar trebui demis, nu doar ministrul Adomniţei, pentru că nu el este principalul vinovat de situaţia cadrelor didactice. "Principalii responsabili sunt ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu", a declarat Aurel Cornea. "Cerem implicarea responsabilă şi a Preşe­din­ţiei. Într-adevăr, acum se impune convocarea CSAT pentru a analiza faptele iresponsabile ale acestora şi pentru a cere o anchetă penală care să-i trimită pe cei trei în faţa instanţei", a declarat şi Cătălin Croitoru, preşedinte FEN.

×