Şi la finalul simulacrului de dezbatere publică organizată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe tema Codului Educaţiei, reprezentanţii PD-L şi PSD au rămas pe poziţii divergente în privinţa asumării răspunderii guvernamentale. În timp ce Emil Boc nu mai vrea "tergiversări", Ecaterina Andronescu reclamă "accentele politice", Codul Educaţiei fiind singura din cele patru legi cu care Boc vrea să se ducă în Parlament, la 2 septembrie, asupra căreia nu există acordul Coaliţiei.
În aceste condiţii, Educaţia ar putea deveni un pretext pentru un divorţ între PSD şi PD-L, mai ales că, fără semnătura ministrului Ecaterina Andronescu, premierul Emil Boc n-ar putea trimite în Parlament nici un proiect de lege pe acest domeniu. La finalul dezbaterii organizate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc a promis că va continua discuţiile cu specialiştii, dar a dat semne că nu renunţă la ideea promovării Codului Educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale.
"Vreau să ştiţi că nu sunt adeptul tergiversărilor, amânărilor şi al prelungirii discuţiilor cu orice motiv. Cred că este şi timpul deciziilor, al deciziilor corecte, însă şi fundamentate. De acest lucru vreau să vă asigur că voi face tot ce îmi va sta în putinţă să avem un proiect de lege bun, cel mai bun proiect posibil al Educaţiei, în momentul de faţă", a declarat Boc la finalul dezbaterii care a pus faţă în faţă cele două proiecte: cel elaborat de actualul ministru, Ecaterina Andronescu, şi cel elaborat la Cotroceni de o comisie specială condusă de Mircea Miclea.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a criticat "accente politice" ale dezbaterii, nemulţumită fiind că în discuţie s-au lovit "ambiţiile şi orgoliile". "Ceea ce nu mi-a plăcut au fost accentele politice care cred că nu îşi aveau rostul aici, nu îşi au rostul într-o dezbatere pe domeniul legislaţiei din învăţământ şi sper să avem înţelepciunea să adunăm într-o lege cele mai bune soluţii şi idei", a afirmat ministrul la finalul dezbaterilor, remarcând că "politicul a ocupat tot spaţiul public".
"Apreciez cum sunt viziuni diferite - unii se uită în trecut, alţii se uită în viitor, unii suprareglementează, alţiisubreglementează. Mi se pare că toate acestea ţin de politic", a spus ea. Ministrul Educaţiei a rămas în dezacord cu autorul proiectului elaborat la Cotroceni, Mircea Miclea, iar semnele că opiniile se vor armoniza sunt slabe.
Teodorescu: "Pretextul nu e bun"
Întrebat dacă există în acest moment toate motivele politice astfel încât subiectul Educaţiei să fie transformat într-un pretext pentru căderea Guvernului, politologul Bogdan Teodorescu a explicat că într-adevăr PD-L "vrea să scape de PSD şi nu ştie cum", dar că tema Educaţiei nu ar fi pretextul cel mai potrivit pentru a-şi exclude partenerul de la guvernare.
"Studiile din ultima vreme arată că românii vor penaliza partidul care îşi va da fără motiv afară partenerul de coaliţie sau partidul care va pleca, de asemenea fără motiv, de la guvernare", spune Teodorescu, arătând că, dacă PD-L va da afară PSD fără un pretext foarte bun, va pierde voturi. În acest context, Teodorescu spune că Educaţia nu este un pretext bun, pentru că "nu este pe agenda cetăţeanului". "Pe agenda cetăţeanului este întrebarea «când se termină criza?».
Detaliile din Codul Educaţiei nu le ştiu nici profesorii", precizează analistul politic. Dacă acest lucru se va întâmpla, va câştiga cel care va avea justificarea cea mai credibilă. "Contează cine vorbeşte mai bine după, cine dă mesajele justificative cele mai bune", a explicat Teodorescu. În plus, spune Teodorescu, situaţia unui Guvern depinde nu numai de lupta dintre liderii de partid, ci şi de interesele parlamentarilor, care pot fi sau nu convinşi să voteze pentru răsturnarea propriului Guvern.
Citește pe Antena3.ro