Jamie este, în mod clar, un gurmand. Nimeni şi nimic pe lumea asta nu l-ar putea împiedica vreodată să gătească şi să savureze din plin un fel de mâncare.
E îndrăgostit de miresme, de arome, de condimente. Adoră chilliul şi nu s-ar despărţi de ierburile lui aromatice niciodată. Îi place, în mod special, mâncarea italienească, dar nici bucătăriile franţuzească, englezească sau cea asiatică nu-i sunt străine. În ceea ce priveşte cărnurile, Jamie este un mare fan al peştelui şi al fructelor de mare. Când are timp, îi place chiar să meargă să pescuiască. Iar mâncarea preparată din propriile "capturi" este, cu siguranţă, mai gustoasă.
Gustos şi sănătos
E un lucru bine ştiut că Jamie Oliver nu se încurcă: găteşte bine şi mănâncă bine. Mâncărurile lui sunt gustoase şi uşor de preparat. Singurul lucru la care ţine foarte mult când e vorba de gătit este ca ingredientele folosite să fie de cea mai bună calitate.
Este foarte atent, mai ales cu peştele. "Studiaţi întotdeauna locul de unde cumpăraţi peşte şi fructe de mare, fie că e vorba de un supermarket sau de un furnizor independent. Dacă peştele are un miros prea puternic şi nu miroase a mare, atunci daţi-le de înţeles că ar fi bine să pună mai mult accent pe calitate decât pe varietate". Pentru bucătarul britanic, peştele nu este numai gustos, ci şi un aliment foarte sănătos. "O naţiune sănătoasă trebuie să consume cantităţi uriaşe de peşte şi fructe de mare. Eu cred că noi nu mâncăm suficient peşte".
Pescuitul - o experienţă inedită
Una dintre cele mai interesante experienţe ale lui Jamie, legată de fructele de mare, a avut loc în Italia unde un grup de pescari l-a luat într-o zi la pescuit. Jamie a aflat, astfel, cum se pescuiesc scoicile Saint-Jacques şi midiile, unele dintre preferatele lui. "Am aflat că scoicile Saint-Jacques cresc în nisipul din fundul mării şi fie sunt culese cu mâna de către scafandri, fie cu ajutorul unei bărci speciale - dragă - care răscoleşte bancul de nisip. Merg foarte bine cu sos aďoli de usturoi, ardei iute, costiţă şi, fireşte, zeamă de lămâie sau lămâie verde. Midiile sunt creaturi mărunte, care trăiesc în cochilii şi trebuie cumpărate vii, bine închise. Dacă cochilia e deschisă şi nu se închide când o loviţi uşor, nu le consumaţi, pentru că înseamnă că scoica e moartă. Sunt uşor de găsit şi delicioase. Datorită aromei lor fantastice, uşor sărate, este suficient să adăugaţi câteva bucăţi într-o supă pentru a obţine o mâncare cu totul deosebită".
Supă de fructe de mare cu plante aromatice, pâine prăjită şi sos de usturoi (aďoli)
6 porţii
Ingrediente: 795 g amestec de fructe de mare (calamar, barbun, crevete şi peşte-undiţar), 795 g midii, o conservă de 400 g sau opt roşii prunişoare mari, bine coapte, ulei de măsline extravirgin, doi căţei de usturoi descojiţi ori tăiaţi felii, doi-trei ardei iuţi roşii proaspeţi, curăţaţi de seminţe şi feliaţi, două mâini mari de dovlecei, feliaţi fin, două pahare mari de vin alb, sare şi piper negru proaspăt măcinat, două mâini mari de amestec din plante aromatice proaspete, rupte cu mâna, (busuioc, pătrunjel, fenicul, maghiran), sos de usturoi - aďoli, o lămâie.
Preparare: Mai întâi de toate curăţaţi fructele de mare. De obicei, eu îl rog pe vânzător să înlăture solzii, intestinele şi oasele peştelui şi să cureţe calamarul în locul meu - mă scuteşte de multă bătaie de cap. Astfel, nu mai trebuie să îndepărtez decât mustăţile midiilor. Dacă folosiţi roşii proaspete, scoateţi-le codiţele ori cufundaţi-le în apă clocotită pentru un minut - astfel, pieliţa se va desprinde mai uşor -, apoi clătiţi-le repede sub un jet de apă rece şi decojiţi-le. Într-o cratiţă bine încinsă turnaţi patru linguri mari de ulei de măsline extravirgin şi adăugaţi midiile. Puneţi deasupra usturoiul, ardeiul iute şi dovleceii, agitaţi bine, apoi turnaţi şi vinul alb. În timp ce sfârâie zdrobiţi roşiile şi puneţi-le în cratiţă împreună cu restul fructelor de mare. Daţi focul mai mic şi fierbeţi aproximativ cinci minute, până când se deschid midiile. Aruncaţi-le pe cele care au rămas închise. Asezonaţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat şi cu ierburi aromatice. Serviţi supa în castroane mari cu pâine prăjită şi, dacă vreţi să fie cu adevărat grozavă, adăugaţi o linguriţă mare de sos aďoli şi o felie de lămâie deasupra.
Comentariul lui Jamie
Această supă e de-a dreptul fabuloasă! Dacă mi-ar servi-o un prieten, aş fi mai mult decât impresionat. Încercaţi-o - vă va plăcea cu siguranţă! Eu folosesc multe midii, pentru că sunt gustoase şi accesibile. Puteţi adăuga orice alte fructe de mare doriţi. În cazul acestui preparat, aďoli joacă un rol esenţial, dar e minunat şi ar trebui să-l încercaţi.
Citește pe Antena3.ro