Nicolae Ceausescu si Lenuta Petrescu au fost incununati cu inalte distinctii si onoruri stiintifice, desi absolvisera doar clasele primare.
In toamna lui 1925, Ceausescu A. Nicolae este inscris la scoala sateasca din Scornicesti. Strabatand drumul catre scoala descult, folosind rechizite imprumutate, Nicolae era recunoscut ca un copil ager, incapatanat, dar mediocru la invatatura.
Criza economica declansata in 1929 il obliga pe Nicolae, la nici 11 ani, sa renunte la scoala pentru a munci la camp. Dar baiatul alege solutia Bucurestiului, unde avea deja doi frati. In Capitala, a fost ucenic de cizmar, dar a vandut si ziare in Gara de Nord.
GIMNAZIST LA 47 DE ANI. Apropiindu-se de cercurile comuniste din Bucuresti, interzise de Siguranta, Nicolae Ceausescu va fi aruncat pentru mai multi ani in inchisori, de unde a iesit in august 1944.
Devenit liderul PCR, Ceausescu avea nevoie de o biografie "potrivita" noii sale posturi. Astfel ca, in decembrie 1965, Scoala medie nr. 10 "Zoia Kosmodemianskaia" (Bucuresti) a eliberat "Diploma de maturitate" "gimnazistului" Ceausescu Nicolae, in varsta de 47 de ani. La doar o luna, in ianuarie 1966, Ceausescu devenea licentiatul Institutului de Stiinte Economice "V.I. Lenin". "Diploma" de licenta a fost semnata de Manea Manescu, pe atunci rectorul Institutului. Pentru acest serviciu si altele de acelasi fel, in 1974, Ceausescu il va inalta la rangul de premier.
Dupa anul 1968, cand intra in atentia Occidentului ca prezumtiv opozant al URSS, Ceausescu devine rasfatatul universitatilor si academiilor internationale, adunand in palmaresul sau titluri stiintifice si onorifice.
REPETENTA ELENA PETRESCU. Nascuta intr-o familie de tarani saraci din satul Petresti (Dambovita), Elena Petrescu a frecventat scoala cu o singura clasa din sat. Un carnet de note, pastrat de fosta ei invatatoare, arata ca Lenuta ramanea corigenta la aproape toate materiile. In clasa a IV-a a ramas repetenta. Convinsa ca nu-i placea scoala, dar nici munca la camp, Elena Petrescu a luat drumul Bucurestiului. A lucrat intr-o fabrica de textile, apoi intr-un atelier improvizat de produse farmaceutice. In 1939, ea il intalneste pe ilegalistul Nicolae Ceausescu, de care isi va lega destinul pana la moarte.
Ajunsa "prima tovarasa a tarii", Elena Ceausescu a fost inscrisa la cursurile de fara frecventa ale Facultatii de Chimie Industriala. In 1978, patru cercetatori de la ICECHIM au primit ca sarcina sa scrie o teza de doctorat pentru "tovarasa". In ziua si la ora stabilite pentru prezentarea tezei, comisia de examinare a aflat ca lucrarea fusese prezentata deja, in spatele usilor inchise, la sapte dimineata.
"PERSPETIVA, UNAMITATE, ESPORT". Astfel a ajuns Elena Ceausescu director al renumitului institut de chimie ICECHIM si "savanta de larga recunoastere internationala". Constantin Mitea, fost membru si secretar al Comitetului Central, povesteste ca "tovarasa" scria cu litere mari, tremurate si nesigure, "manca" litere si cuvinte intregi. Au fost cuvinte pe care nu va reusi niciodata sa le pronunte, cum ar fi "perspectiva, unanimitate, export".
La capitolul recunoastere internationala, nu a stat mai prejos decat sotul ei. "Tovarasa" a primit numeroase premii si distinctii "pentru inalta sa contributie stiintifica si tehnica la progresul romanesc si mondial". Drumul catre aceste premii era "pavat" cu misiunile si eforturile Securitatii si ale diplomatilor trimisi peste hotare.
|
CEA DINTAI INTRE SAVANTI
Dupa caderea regimului comunist, in 1989, multi dintre apropiatii familiei Ceausescu au facut dezvaluiri despre vietile celor doi. Secretarul care avea in sarcina relatia cu presa - Constantin Mitea - povesteste despre atitudinea Lenutei fata de adevaratii oameni de stiinta. "Cu ocazia aniversarii savantului C.I. Parhon, observand cata atentie i se oferea omului de stiinta, are o reactie tipica ei: "Si p-asta l-ati facut savant? Asta daca nu era regimul nostru, nu era nimic. V-ati gasit voi destepti!"" OMAGIU CONDUCATORULUI Paul Niculescu-Mizil, presedintele Comisiei superioare de diplome, a tinut un discurs cu ocazia decernarii lui Nicolae Ceausescu a titlului de Doctor Honoris Causa a Universitatii Bucuresti, in 1973 unde afirma: "Subliniem cu acest prilej contributia esentiala pe care o aduce tovarasul Ceausescu la activitatea teoretica a partidului nostru, la generalizarea (...) experientei revolutiei si constructiei socialiste, la dezvoltarea in spirit creator, militant si imbogatirea marxism-realismului, a gandirii si practicii noastre revolutionare". BANCURI DIN VREMEA LOR De-a lungul timpului, inclusiv in "epoca de aur", s-au inventat multe glume pe seama analfabetismului si a ignorantei sotilor Ceausescu. Se spune ca, dupa discutia cu Prunaru, primul roman trimis in Cosmos, cam nedumerit, Ceausescu o ia deoparte pe Leana. " - Asculta, Lenuto, Prunaru zicea ca a avut unele probleme din cauza legii gravitatiei. Nu tii tu minte cand am dat eu legea asta? - Ce ma-ntrebi pe mine, Nicule, eu sunt cu stiinta, tu esti cu legile!" |
Continuare: Mostenitorul din Scornicesti
Citește pe Antena3.ro