x close

Romii au dat Nisa pe Bărbuleşti de frica lui Nicolas Sarkozy

0
Autor: Carmen Plesa 24 Sep 2010 - 00:00
Romii au dat Nisa pe Bărbuleşti de frica lui Nicolas Sarkozy
Vezi galeria foto


Nici nu s-a uscat bine pe documente cerneala cu care autorităţile franceze au decis repatrierea, că cei 22 de romi din Bărbuleşti au şi făcut cale întoarsă către Hexagon. Ori cel puţin asta e singura informaţie pe care o poţi scoate de la cei ieşiţi pe uliţele satului, ca la promenadă la Nisa, pe unde majoritatea pare să-şi fi petrecut dacă nu vacanţele, măcar mare parte a vieţii profesionale.

Bărbuleşti e o comună din Ialomiţa, aflată la circa 60 km de Bucureşti, cu 7.200 de locuitori, aproape toţi de etnie romă şi prezenţi pe lista pentru ajutoare sociale a Primăriei. Doar drumul principal care străbate satul e asfaltat, ceea ce creează o situaţie destul de dramatică pentru maşinile scumpe care trebuie să-şi strice tehnica din hârtoape în hârtoape, pe uliţe. Căci dacă locuinţele bărbuleştenilor sunt destul de modeste - nici cocioabe, dar nici palate -, la capitolul maşini cu numere de Franţa stau destul de bine. Aşa cum se descurcă excelent şi cu natalitatea - 160 de copii născuţi doar anul trecut, adică aproape unul la două zile, dar şi cu câinii care rătăcesc pe străzi. De altfel, câinii şi cei câţiva cai par să fie singura preocupare din domeniul "zootehnic" în sat, pentru că în rest nu se vede vreo urmă de porc, vacă sau găină. Nici agricultura nu dă semne de dezvoltare prin curţile sătenilor, lucru de înţeles la urmei urmei, pentru că roşiile nu pot fi plivite de la Nisa.

"Cerşeam", răspunde senin Nicu, unul dintre tinerii satului, când e întrebat ce a făcut prin străinătăţuri, de parcă ar vorbi despre o ocupaţie din nomenclatorul de meserii. Şi apoi răspunsul cu cerşitul se repetă pentru mai toţi cei întrebaţi, femei sau bărbaţi, copii ori bătrâni, care recunosc împăcaţi cu ce s-au ocupat pe teritoriul francez: "faire la manche". Bărbuleştenii rup binişor pe franceză, dar şi câte ceva pe spaniolă. "Dar în Spania nu e de trăit, spaniolii nu-ţi dau un ban", ne asigură un alt tânăr, trecut prin Barcelona, care o ţine una şi bună, ca şi restul locuitorilor satului: francezii sunt cei mai buni la suflet din toată Europa. Păi, şi cum rămâne cu Sarkozy, care-i expulzează pe romi? Şi la acest capitol satul e pus de acord şi bine informat asupra arborelui genealogic al preşedintelui francez: "Păi, ce, Sarkozy e francez? E ungur!", explică bărbuleştenii, legând numele preşedintelui din Hexagon de o serie de adjective deloc flatante, dintre care cele mai acceptabile pentru urechi sunt "rău", rasist şi "nebun".

De asemenea, există teoria cum că nevasta, doamna Carla Bruni, i-a sucit în aşa hal minţile lui Sarkozy, că preşedintele nu mai e lucid când trebuie să ia o decizie.
Nici primarul din Bărbuleşti, Ion Cuţitaru, nu are cuvinte prea blânde pentru preşedintele francez, dar se rezumă să-l caracterizeze drept "un jucător de şah foarte prost. Un jucător bun gândeşte trei-patru mutări în avans. El gândeşte doar una şi apoi aşteaptă avantajele politice", spune Ion Cuţitaru, singurul primar din România care aparţine de Partida Romilor. Turodică, unul dintre pastorii pentiscostali din sat, e nemulţumit la rândul său de modul în care sunt expulzaţi romii şi-l vede pe Sarkozy ca "pe unul care ia o decizie precum un copil, fără să se gândească la consecinţe".
Subiectul expulzărilor e tratat cu destulă jenă la Bărbuleşti. Romii nu ţi-o spun direct, dar reiese destul de clar că cei care au acceptat de curând să fie repatriaţi contra sumei de 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil n-au făcut deloc o afacere bună pentru viitorul lor.

"Eu nu m-am întors cu avionul, m-am întors cu maşina mea! Doar nu sunt nebun să mă dau pe mâna lor! Înainte să pleci din Franţa, după ce semnezi actele, îţi fac o injecţie şi îţi bagă un CIP în mână. Cu CIP ul ăsta te urmăresc şi ştiu când te-ai întors în Franţa şi atunci te arestează", explică un alt tânăr din Bărbuleşti una dintre teoriile cele mai răspândite în sat în privinţa repatrierilor.

Aşa că multă lume s-a întors în sat în ultima vreme, dar nu cu avionul, de teama CIP-ului, ci cu maşina proprie sau cu autocarul. Mulţi au fost hăituiţi de Poliţie şi alungaţi din casele părăsite în care stăteau pe lângă Nisa ori Cannes. Căci bărbuleştenii au o aplecare evidentă spre Coasta de Azur, în detrimentul altor locuri din Franţa.
"Acolo, lumea e bogată, pentru ei o monedă nu înseamnă nimic, ţi-o lasă, că e de un euro sau nişte centime. Mai sunt şi francezi care întreabă, mai ales pe femi, câţi copii au acasă şi le dau şi câte 20 de euro sau mai mult, că se gândesc că la 5-6 copii un euro nu înseamnă nimic", spune Damian.

O femeie explică şi ea cum e cu bunătatea franceză: "Dacă te văd cu copilul dezbrăcat sau descălţat se duc acasă şi-ţi aduc haine, mâncare şi încălţăminte pentru copil. Foarte buni sunt la suflet".
Unul dintre puţinii bărbuleşteni care spun că nu s-au rezumat doar la cerşit, ci au căutat şi de muncă, "pentru că e o ruşine să stai toată ziua cu mâna întinsă", spune că unul dintre francezii la care a lucrat i-a dat chiar şi o maşină. "O ţinea prin curte, creştea iarbă prin ea, i-am spus dacă mi-o dă mie şi a fost de acord, m-a ajutat şi cu actele. Am dormit cu toată familia în maşina aia", spune bărbatul, care e de meserie zidar.

Deocamdată, bărbuleştenii par să fie într-un fel de concediu forţat şi neplătit. Se uită la televizor ca să vadă ce-i mai trece prin cap lui Sarkozy şi aşteaptă momentul în care vor putea pleca liniştiţi spre Coasta de Azur, fără teamă că francezii i-ar putea pune pe avion cu destinaţia România şi sperând că "ăia de la Europa" o să dezveţe cât mai curând Hexagonul să mai fugărească romi.


La "botezul" romilor
5932-132212-_igp4480.jpgCa în mai toate comunităţile mari de romi din România, şi la Bărbuleşti cultul penticostal şi-a găsit mulţi adepţi, iar satul are deja trei case de rugăciune, frecventate de aproximativ 1.000 de persoane. Pastorul Tudorică, şi el de etnie romă, spune că e mulţumit că a reuşit să-i potolească pe săteni. "Oameni care înainte umblau să se bată între ei acum au ajuns să stea împreună la o cafea", a explicat pastorul, care duminică a oficiat un botez colectiv, la un râu din apropiere de Bărbuleşti. Cei care urmau să fie botezaţi, bărbaţi şi femei, au venit toţi la râu îmbrăcaţi în haine albe şi au fost cufundaţi în apă după o scurtă ceremonie. "Noi nu suntem cu cerşitul, noi nu mergem în Franţa. Noi ne bazăm pe ajutorul lui Dumnezeu", ne-a mărturisit una dintre proaspetele botezate. Care pe lângă ajutorul din ceruri se mai bucură şi de veniturile aduse de un magazin pe care l-a deschis în sat.

Citeşte mai multe despre:   special

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 2711


Mai multe titluri din categorie

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor
În episodul trecut vă arătam cum nu au reuşit o mare parte din satele româneşti să iasă din evul mediu, deşi fonduri de la Bruxelles pentru asta ar fi existat. Astăzi vă arătăm cum s-au tocat...

Conf. univ. doctor Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă boală de inimă este boala coronariană

Conf. univ. doctor Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă boală de inimă este boala coronariană
Care sunt semnele unei boli de inimă? Când rezolvarea se face cu montarea de stenturi, fără chirurgie? Când gravitatea afecţiunii impune chirurgia cardiacă cu deschiderea unui traseu paralel prin...

Cristian Pârvan: Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti

Cristian Pârvan: Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul de holdinguri ce au acţionari autohtoni în totalul grupurilor de firme care activează în...

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici
Galerie Foto Ministerul Justiției a deținut, până în anul 2008, o companie ce avea, la rândul ei, mai multe sucursale care produceau mobilier, construcții metalice, îmbrăcăminte sau produse din lemn,...

Ineleț, cătunul din Banat mai aproape de nori, unde se ajunge cu scara

Ineleț, cătunul din Banat mai aproape de nori, unde se ajunge cu scara
Patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, reprezintă legătura cea mai scurtă dintre mai multe cătune izolate din Banat cu civilizația. Aici, oamenii nu duc grija banilor și au...

Legături în rețea: afaceri profitabile între RCS&RDS şi gruparea Remus Truică - Dorin Cocoș

Legături în rețea: afaceri profitabile între RCS&RDS şi gruparea Remus Truică - Dorin Cocoș
Galerie Foto Una dintre cele mai importante societăți de IT care activau, în timpul mandatului lui Adrian Năstase, pe piața românească, TotalNet SRL, a fost preluată de către grupul RCS&RDS, în anul...

Florin Șinca: Poliția Română își repetă istoria și greșelile

Florin Șinca: Poliția Română își repetă istoria și greșelile
Galerie Foto Polițistul Florin Șinca, autorul mai multor cărți despre istoria Poliției Române, demonstrează că după 1990 s-a revenit la greșelile anterioare reformei lui Vasile Lascăr, din 1903. Deși Lascăr a...

Prof. Dr. Nicolae Iordache: Dacă scoaterea bilei nu curmă suferinţa, nu era ea de vină

Prof. Dr. Nicolae Iordache: Dacă scoaterea bilei nu curmă suferinţa, nu era ea de vină
Când vezica biliară nu funţionează bine trebuie scoasă. O comparaţie cu maşina: când bateria şchioapătă, e necesar să o înlocuieşti. Dar după scoaterea vezicii biliare, pacientul are...

Cuscra lui Vasile Blaga l-a înlocuit pe ginere la contractele pentru paza autostrăzilor

Cuscra lui Vasile Blaga l-a înlocuit pe ginere la contractele pentru paza autostrăzilor
Nimic nu se pierde, totul se transformă. Aceasta pare a fi deviza după care funcționează afacerile familiei fostului copreședinte al Partidului Național Liberal, Vasile Blaga. Deviza este, după cum se va vedea &ic...

Prof. Dr. Dumitru Matei: Bebeluşul trebuie lăsat să mănânce când şi cât vrea el

Prof. Dr. Dumitru Matei: Bebeluşul trebuie lăsat să mănânce când şi cât vrea el
Galerie Foto Tevatură mare când sugarul refuză sânul şi nu-i arde de mâncare. Familia intră în panică, nu ştie cum să-l îmbuneze. Nu e simplu nici să-l treci pe bebeluş de la supt la o hrană...

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Euro-satul românesc a rămas de căruţă

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Euro-satul românesc a rămas de căruţă
Din 2007, de la Bruxelles, am avut la dispoziţie miliarde pentru modernizarea satului românesc. La zece ani de atunci am rămas tot la coada clasamentului, fiind ţara cu cele mai multe wc-uri în fundul...
Serviciul de email marketing furnizat de