x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Tara minunilor"

"Tara minunilor"

de Cristina Diac    |    23 Ian 2005   •   00:00

Primele persoane care au patruns dupa Revolutie in vilele abandonate de Ceausesti, le-au descris apoi ca pe niste palate din povesti.



Alt subiect al curiozitatii romanilor l-a constituit spatiul locativ al familiei Ceausescu. In zilele Revolutiei, oamenii iesiti in strada sa rastoarne regimul lui Nicolae Ceausescu au intrat si in casele pe care acesta le locuise nu cu mult timp in urma. Reporterii ziarelor au patruns si ei, scriind apoi cu multe exagerari, "minunile" vazute in "lumea lui Ceausescu".

EPITETE DIN BELSUG. Citite astazi, relatarile despre interioarele si exterioarele caselor aflate la dispozitia lui Ceausescu par a tine de domeniul literaturii. Nu una oarecare, ci chiar a basmelor pentru cei mici, in care realul se amesteca usor cu fantasticul.

In descrierile amanuntite ale camerelor s-a facut risipa de superlative absolute la adresa obiectelor "somptuoase", "minunate" si epitete depreciative la adresa prezumtivilor proprietari "criminali", "ghiftuiti" si "cretini". Vilele insele au capatat nume desprinse parca din poveste: "Palatul de venin" a fost o metafora pentru vila de la Snagov. Alte titluri - "Barlogul aurit al tiranului", "Pestera tiranului" - cu referire la casa din Primaverii, "Sub taina brazilor de la Neptun, un palat ca in povesti". Nu doar in presa casele locuite de cuplul prezidential au fost numite "palate". In timpul procesului celor doi soti Ceausescu, presedintele completului de judecata le-a spus: "Ati avut palate. Ati avut palate, ati luat palate".

PALATUL PRIMAVERII. Pentru a crea cititorilor o imagine cat mai fidela asupra interioarelor ceausiste, autorii au simtit nevoia sa apeleze la formulele consacrate din basmele copilariei. La Neptun erau plante "aduse de peste mari si tari". Tonul fiecarui descrieri era aproximativ la fel cu cel din articolul urmator, dedicat Palatului Primaverii: "Pe pereti, in camere si in plafoniere se aflau stucaturi aurite. In niste havuzuri din cea mai alba marmura licareau stropi de apa curata ca lacrima. Pe margini de camere si pe unde se mai nimerea se aflau vase imense de China, inalte de un metru, vase de jad si argint, vase de aur si clante de la usi din aur. In cosuri, frumos ornate, se revarsau banane si portocale. Ferestrele nu erau din sticla, erau din cristalul cel mai pur, ca si oglinzile ce erau inramate cu rame scumpe. Iar pe perete un cap de cerb din cristal masiv. In dulapuri imense se aflau blanuri de nepretuit. Toate aceste bogatii erau neoranduite, stranse ca intr-o pestera, ca in grota lui Aladin".


1001 DE NOPTI. Printre "minunile" descrise de reporteri se numara si parcul casei de vacanta de la Neptun. Acesta era pe jumatate amenajat ca un peisaj montan si alta jumatate ca unul meditarenean. In interioarele vilelor, au atras atentia scarile din marmura, dormitoarele de dimensiunea unui apartament de cinci camere, vasele de Murano si portelanurile de Boemia, tablouri ale pictorilor impresionisti francezi sau din scoala flamanda, precum si ale clasicilor picturii din Romania, operele complete ale lui Voltaire, hainele din blana unor animale ocrotite de lege, robinetele din aur si tevile din argint, pardoselile din lemn de esenta rara, covoarele persane, plantele exotice, vii inflorite al caror miros te ametea in luna mai. "Ca de n-ar fi nu s-ar povesti" a parut a fi un final potrivit nu numai pentru poveste, dar si pentru enumerarea bunurilor aflate la dispozitia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu.

Conform presei din anii ’90, la dispozitia cuplului prezidential se aflau 72 de imobile, reprezentand vile, case de vacanta, cabane de vanatoare. Cel putin cate o vila le statea la dispozitie in fiecare judet.


MARX SI LENIN, IN DEBARA…
Scriitorul Fanus Neagu a vizitat in ianuarie 1990 vila de la Snagov in care locuisera sotii Ceausescu si a ramas uimit la vederea impresionantei lor biblioteci. Multe dintre carti, dupa spusele scriitorului, purtau stampila Bibliotecii Centrale Universitare. "Operele lui Marx si Lenin, bine legate in piele (de om?) si aurite pe la colturi, prin mijloc si prin toate partile de apucat cu mana, erau puse la loc potrivit: intr-o debara unde nu le mai gasea nici dracu’."

…SI KANT PE NOPTIERA
In peregrinarile prin dormitoarele Ceausestilor, acelasi vizitator spune ca a remarcat un detaliu ce trimite cu gandul la povestile de adormit copiii.
Pe noptiera de langa patul "savantei de renume mondial, academician doctor docent" care sarise in Academie direct din scoala primara, a descoperit o carte a filozofului Kant. Surprinzatorul volum "avea pagina 20 din introducere indoita si lipita cu scuipat, semn ca pana acolo i-au functionat glandele salivare".

VACANTA IN "GOGA"
Presa din 1990 a mers pe urmele lui Ceausescu si in statiunile montane, unde acesta obisnuia sa-si petreaca vacantele de iarna. 8 vile din Predeal erau puse la dispozitia familiei Ceausescu si a altor inalti demnitari comunisti. Ele figurau doar in inventarul imobiliar, nu si in bugetul de venituri al Gospodariei de Partid. Vilele de la Predeal aveau fiecare un nume. De exemplu, vila folosita de Ceausesti se numea "Postavarul", cea a lui Nicu se numea "Barbu", iar a lui Valentin - "Goga".

Continuare: Fara acoperire...

×
Subiecte în articol: special ceausescu