Desfăşurarea de forţe pentru acest megaeveniment este impresionantă. Iată festivalul în cifre: vizitatori: 75.000. Suprafaţa totală: 200 hectare. Suprafaţa pentru evenimente: 48.000 mp. 35 km de garduri. Toalete mobile: 450. Bude fixe (cu apă): 7 unităţi cu 64 de toalete. Duşuri: 5 grupuri cu 60 de duşuri. Staţii de apă: 5 grupuri cu 40 de locuri de spălat. Apă potabilă: 5 grupuri cu 20 de dozatoare. Apa pe zi: 2.500 metri cubi. 8 MW capacitate de energie electrică. 4 km de cabluri. 65 de agregate. 100 de standuri cu mâncare. 300 nonfood. 65 camioane de materiale cântărind 2.275 de tone. 6 camioane pentru sunet. 18 camioane pentru iluminat. 6 scene. Echipa de organizare: 60 de persoane. 18 electricieni, 40 crew, 700 agenţi de pază pe zi, 200 poliţişti pe zi, 200 pompieri pe zi, 200 cadre sanitare pe zi, 4 medici, 30 de camioane, 40 de vehicule, 80 de biciclete, 107 trupe, 1.000 artişti. 82.500 de oameni în total. Etapa de construcţie: 7 zile. Etapa de demontare: 3 zile.
Nu este de mirare că festivalul a fost pentru a cincea oară sold out, cu 200 de zile înainte de începerea evenimentului. Numele grele de pe afiş au strâns şi de această dată tot poporul metalic în apropiere de Hamburg, în Germania. Aglomeraţia mare de rockeri pe metru pătrat s-a datorat în primul rând programului supranumit "mama line-up-urilor", care a reunit artişti şi trupe de renume - Iron Maiden, Motley Crue, Alice Cooper, Grave Digger, Atrocity, Slayer, Arch Enemy, Corvus Corax, Tiamat, Tarja Turunen, U.D.O., Cannibal Corpse, Amorphis, Orphaned Land, Tyr, OverKill, W.A.S.P., Immortal şi multe altele. Singura trupă românească de la ediţia din acest an a fost Altar, care a evoluat în cadrul concursului Metal Batlle. De altfel, trupa clujeană a ajuns în sfârşit acolo unde ar fi trebuit să fie de multă vreme, pe una dintre scenele de la Wacken.
S-a cântat, s-a dansat, s-a băut la greu, s-a dormit puţin spre deloc, s-a cumpărat masiv tot ce s-a găsit pe la standuri, s-au vândut tot felul de articole cu sigla festivalului - de la îmbrăcăminte şi încălţăminte până la corturi, accesorii şi băuturi.
S-a aruncat pe scenă cu chiloţi şi sutiene (nepurtate, sperăm), s-au arătat sâni şi funduri pentru "şedinţe foto", fete pictate pe bustul gol au înfierbântat atmosfera, pentru altele puteai plăti 10 euro pentru a le fotografia topless.
Fie zi, fie noapte - concertele începeau în jurul orei 11:00 şi se terminau după ora 3:00 - cel mai important lucru era să prinzi un loc cât mai bun în faţa uneia dintre scene, iar apoi să te strecori prin mulţime spre celelalte puncte fierbinţi unde susţineau recitaluri trupele preferate.
Nici nu s-a încheiat bine nebunia, că a şi început viitoarea ediţie. Avantasia este prima trupă anunţată din lineup-ul pe 2011, urmată de Blind Guardian, Apocaliptica şi Suicidal Tendencies. Zilele trecute s-au pus în vânzare primele bilete, iar în numai cinci ore s-a epuizat primul lot de 10.000 de abonamente.